Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 2.1.2011


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Μάρκ. α' 1-8
ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΘΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
«Φωνή βοώντος έν τη έρήμω, ετοιμάσατε τήν όδόν Κυρίου».
  Πριν έλθει ό Ιησούς Χριστός στον κόσμο μια μεγάλη και μακρόχρονη προετοιμασία προηγήθηκε. Ο Θεός προετοίμασε την ανθρω­πότητα με πολλούς τρόπους για να δεχτεί τον Λυτρωτή. Ιδιαιτέρως προετοίμασε τον Ιουδαϊκό λαό, μέσα στον όποιο επρόκειτο να στείλει τον Υιό του. Και το επιστέ­γασμα της προετοιμασίας αυτής ήταν ή αποστολή του Ιωάννου του Βαπτιστού, ό όποιος μέσα στην έρημο της Ιουδαίας καλούσε τον λαό να προετοιμαστεί για να υποδεχτεί τον Σωτήρα: «Ετοιμάσατε τήν όδόν Κυρίου».Αλλά και όταν ό φιλάνθρωπος Θεός αποφασίζει να στείλει τον Υίόν του Σωτήρα και Λυτρωτή στην ψυχή του ανθρώπου κάνει την ίδια προετοιμασία.Ενεργεί με δραστικότητα και αποφασιστικότητα και προετοι­μάζει την ανθρώπινη ψυχή για να δεχτεί τον Χριστό. Πώς όμως;
Προδρομικές φάτνες.
Το πρώτο πού επιδιώκει ό αγαθός Θεός στην προετοιμασία αυτή είναι να αφυπνίσει την ψυχή από τον ύπνο και τον λήθαργο της αμαρτίας. Προς τον σκοπό αυτό στέλλει και εδώ τους προδρόμους του, για να ξυπνήσουν την ψυχή και να την οδηγήσουν σε προετοιμασία για την υποδοχή του Χριστού.
Ή φωνή του Προδρόμου ακού­σθηκε μέσα στην έρημο της Ιου­δαίας, εκεί πού συνήθως αντη­χούσαν οι βρυχηθμοί των θηρίων. Έτσι και μέσα στην ψυχή, ή οποία χωρίς τον Θεό είναι μια έρημος μέσα στην οποία ακούγονται οι βρυχηθμοί των παθών, αντηχεί ξαφνικά μια φωνή. Είναι ίσως ένα συγκλονιστικό γεγονός, μια θλίψη, μια αποτυχία ή μια μεγάλη χαρά πού δοκιμάζει ό άνθρωπος. Είναι αυτή μια αφυπνιστική προδρομική φωνή, πού στέλλει ό εύσπλαχνος Κύριος για να αφυπνίσει την ψυχή. Με άπειρες φωνές, πότε σιγανές και γλυκές, σαν την απαλή πνοή, πότε δυνατές και συγκλονιστικές, σαν τον κεραυνό και την βροντή, προετοιμάζει ή αγάπη τού Θεού την ανθρώπινη ψυχή. Είναι φωνές, πού αναστατώνουν και αφυπνίζουν την ψυχή. Φωνές, πού δημιουργούν αισθήματα συντριβής και προκα­λούν δάκρυα μετανοίας. Φωνές, πού γεννούν στην ψυχή τον πόθο και ριζώνουν τη νοσταλγία και την προσδοκία του Λυτρωτού.
«Ετοιμάσατε τήν όδόν».
'Αλλά ό γεμάτος στοργή και ανεξάντλητη αγάπη Κύριος δεν σταματά μέχρις εδώ. Δίνει ακόμη στην ψυχή την διάθεση και την προθυμία για να προετοιμαστεί και μόνη της για την υποδοχή του Σωτήρος της.
Οι Ιουδαίοι «έξεπορεύοντο προς τον Ίωάννην... και έβαπτίζοντο έξομολογούμενοι τάς αμαρτίας αυτών». Και οι ψυχές πού προετοίμασε ό Θεός με τις προδρομικές φωνές του, αρχίζουν με ζήλο και προθυμία το μεγάλο έργο της προετοιμασίας. Δύσκο­λο και κουραστικό το έργο τους. Πρέπει ν' ανοίξουν τον δρόμο, πού θα οδηγήσει κοντά τους τον ερχό­μενο Λυτρωτή. Ένα πελώριο έργο προετοιμασίας πρέπει να γίνει, όπως το περιέγραψε ό προφήτης: «Ετοιμάσατε τήν όδόν Κυρίου· ευθείας ποιείτε τάς τρίβους του Θεού ημών. Πάσα φάραγξ πληρωθήσεται και παν όρος και βουνός ταπεινωθήσεται και έσται πάντα τά σκόλια (στραβοί δρόμοι) εις ευθείαν και ή τραχεία (ανώμαλοι δρόμοι) εις οδούς λείας» (Ήσ. μ' 3-4). Δηλαδή: Κάθε φαράγγι και χάσμα, πού άνοιξε μέσα στις ψυχές ό σεισμός του χωρισμού τους από τον Θεόν, πρέπει να κλείσει. και κάθε όρος και βουνό κακίας και αμαρτίας, πού έπλάκωνε τά στήθη τους, πρέπει να φύγει. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια της άσωτης ζωής πρέπει να ισιώσουν. Και ό ανώμαλος και τραχύς χαρακτήρας πρέπει να εξομαλυνθεί. Και όταν το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρωθεί, τότε «όφθήσεται ή δόξα Κυρίου και όψεται πάσα σαρξ τό σωτήριον του Θεού» (Ήσ. μ' 5). Θα έλθει ό Κύρι­ος και οι ψυχές θα υποδεχθούν τον Σωτήρα και Λυτρωτή τους!
Ολόκληρη ή ζωή μας είναι μια προετοιμασία για την υποδοχή τού ερχομένου Κυρίου. Και το νέο έτος, πού μας χαρίζει ό φιλό­στοργος Πατέρας μας είναι μια ακόμη ευκαιρία και κλήση για την προετοιμασία αυτή. Ό Θεός, ας είμεθα βέβαιοι, θα μας στείλει και εφέτος τούς προδρόμους του. Θα ζητήσει με κάθε τρόπο να μας έμπνευση την διάθεση της προε­τοιμασίας. Από εμάς χρειάζεται ή καθημερινή προσπάθεια για να έλθει, για να έρχεται ό Κύριος Ιησούς, Σωτήρ και Λυτρωτής στη ζωή και την ψυχή μας.(Από την «ΖΩΗ»)

http://sites.google.com/site/orfeasfm/%CE%B5%CE%B4%CF%89

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.