Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 9.1.2011

Κυριακή 9 Ιανουαρίου (Μετά τά Φώτα)
 ΦΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ « Τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς»
   «Ή φωνή τού Λόγου» έσίγησε! «Ό λύχνος τού Φωτός» έσβησε! Ό Τίμιος Πρόδρομος πού σαν λυχνάρι έριχνε ακτίνες φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι της αμαρτίας και της πλάνης, συνελή­φθη από τον άσεβη βασιλέα Ηρώδη. Ωστόσο ό κόσμος δεν έμεινε χωρίς φως. Διότι τότε ακριβώς ήταν πού ανέ­τειλε το ανέσπερο φως, ό Ήλιος της Δι­καιοσύνης, ό Κύριος Ιησούς Χριστός, ό Όποιος άρχισε τη δημόσια δράση του. Έτσι επαληθεύτηκε ό λόγος τού προφήτη Ησαΐα: «Ό λαός ό καθήμε­νος έν σκότει είδε φως μέγα, και τοις καθημένοις έν χώρα και σκιά θανά­του φώς άνέτειλεν αύτοίς». Ό λαός δη­λαδή ό καθηλωμένος στο σκοτάδι της ειδωλολατρικής πλάνης και της ασε­βείας είδε φώς μεγάλο, και σ' εκείνους πού κάθονταν στη χώρα την οποία ε­πισκιάζει το πυκνό σκοτάδι τού θανά­του, σ' αυτούς ήλιος ανέτειλε.
Άς σταθούμε όμως σ' αυτόν τον τε­λευταίο λόγο, για να δούμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι κάτω από τη σκιά τού θα­νάτου και ποιο είναι το φώς πού διέλυ­σε το τρομακτικό σκοτάδι και έφερε την ελπίδα και τη σωτηρία.
1. ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ό προ Χριστού κόσμος ζούσε μέσα στην πλάνη και την ειδωλολατρία, στην αμαρτία και τη διαφθορά. Δεν ήταν ζωή αυτή! Ήταν θάνατος. Διότι ή αμαρτία τον είχε οδηγήσει στον πνευματικό θάνατο, δηλαδή τον χωρισμό του από τον Θεό. Βυθισμένος ό άνθρωπος στο βούρκο της αμαρτίας ήταν καταδικα­σμένος και στον αιώνιο θάνατο. Τί φο­βερό! Ζούσε αποκομμένος από την πηγή της Ζωής. Χωρίς όραμα και προ­οπτική αιωνιότητας!
Ως επακόλουθο τού πνευματικού θανάτου και ό σωματικός θάνατος, ό κοινός κλήρος όλων των ανθρώπων, άπλωνε παντού ένα σκοτεινό πέπλο τρόμου και απελπισίας. Όλοι ζούσαν κάτω από τη σκιά του. Δεν μπορούσαν να χαρούν τη ζωή, διότι είχαν διαρκώς μέσα τους την ανησυχία και την αγω­νία μήπως πεθάνουν και υποστούν τα δεινά της μετά θάνατον καταδίκης.
Ό άνθρωπος στην προ Χριστού επο­χή βίωνε έντονα τον φόβο τού θανά­του. Όπως σημειώνει ό Μέγας Αθανά­σιος, ακόμα και οι δίκαιοι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης έκλαιγαν όσους πέθαιναν, σαν να μην επρόκειτο να τούς συναντήσουν ποτέ ξανά!
Και τα ερωτήματα έμεναν αναπάν­τητα: Τί γίνεται όταν πεθαίνει ό άνθρω­πος; Που πάει ή ψυχή του; Τί συναντά εκεί και τί αισθάνεται; Μάταια προσπά­θησαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι να δώσουν απαντήσεις. Οι θεωρίες τους ή παρου­σίαζαν αντιφάσεις και ασάφειες ή στη­ρίζονταν σε μυθικές και παιδαριώδεις αντιλήψεις... Όλα τόνιζαν τη σύγχυση και το βαθύ σκοτάδι της άγνοιας πού επικρατούσε γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα. Και ό κόσμος ήταν καθηλωμένος σε αυτό το σκοτάδι. Καθηλωμένος... μέχρι τη στιγμή πού ανέτειλε το Φώς!
2. Η ΑΝΑΤΟΛΗ TOY ΦΩΤΟΣ
Ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν σε αυ­τή την απελπιστική κατάσταση, ανέτει­λε «το φώς του κόσμου», ό Κύριος Ιη­σούς Χριστός. Λυπήθηκε ό πανάγαθος Θεός το πλάσμα του, τον άνθρωπο, πού τον έβλεπε να βρίσκεται κάτω από την τυραννία του διαβόλου και του θανάτου και έστειλε τον Μονογενή του Υιό, ό Όποιος έγινε άνθρωπος, και «έταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος ύπήκο­ος μέχρι θανάτου, θανάτου δέ σταυ­ρού» (Φιλιττ. β' 8). Ταπείνωσε ό Κύ­ριος τον Εαυτό του, με το να γίνει υπά­κουος μέχρι θανάτου, και μάλιστα θα­νάτου σταυρικού, πού είναι ό πλέον ο­δυνηρός και επονείδιστος θάνατος.
Από τη στιγμή πού γεννήθηκε ό Κύριος Ιησούς Χριστός, άρχισε να διαλύε­ται το σκοτάδι της αμαρτίας και τού θα­νάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ορθόδοξη εικονογραφία ήδη από τη Γέννηση τού Σωτήρος υπογραμμίζεται πολύ εκφραστικά ή κατανίκηση του θανάτου, αφού τα σπάργανα τού θείου Βρέφους έχουν τη μορφή των νεκρι­κών σαβάνων, τα όποια ό Άγγελος θα δείξει στις Μυροφόρες το πρωί της Αναστάσεως. Επίσης, το σπήλαιο με το σκοτεινό χρώμα του συμβολίζει τον κόσμο πού είχε σκοτισθεί από την α­μαρτία, ενώ μέσα σ' αυτό το θειο Βρέ­φος καταυγάζεται από ουράνιο φώς, διότι μέσα στα σκοτάδια τού κόσμου λάμπει το αληθινό Φώς, ό Χριστός.
Ό ερχομός τού Θεανθρώπου σήμανε τη λήξη της κυριαρχίας τού θανάτου. Από τότε οι πιστοί μαθητές τού Χριστού μπορούν να αγωνίζονται νικηφόρα κα­τά της αμαρτίας και να υπερνικούν το φόβο τού θανάτου. Κι εμείς, αν θέλου­με να λυτρωθούμε από τα σκοτάδια της αμαρτίας και την τρομακτική σκιά τού θανάτου, ας ακολουθήσουμε το φώς τού Χρίστου. Τότε θα χαρούμε πραγματικά την αληθινή ζωή, όπως μάς το υποσχέθηκε ό Ίδιος ό Κύριος: «Ό ακολουθών έμοί ού μή περιπατήση έν τη σκοτία, άλλ' έξει το φώς της ζωής» (Ιω. η' 12). Όποιος με ακολουθεί με πλήρη εμπιστοσύνη και ελπίδα και υ­πακοή στους λόγους μου, δεν θα περ­πατά στο σκοτάδι, αλλά θα έχει μέσα του το ζωηφόρο φώς πού πηγάζει από την αληθινή ζωή, τον Θεό.
Το φώς τού Χριστού διέλυσε τα σκο­τάδια τού θανάτου! Ό θάνατος για τούς πιστούς χριστιανούς δεν είναι το τέρμα αλλά ή αφετηρία. Ή αφετηρία μιας νέας ζωής. Όχι απλώς μιας διαφορετικής ζωής από την επίγεια, αλλά μιας ζωής ασυγκρίτως ανώτερης, αφού εκεί δεν υπάρχει ούτε φθορά, ούτε θάνατος. Εκεί δεν υπάρχει λύπη, πόνος και στε­ναγμός. Εκεί τα «πάντα πεπλήρωται φωτός». Και όπου υπάρχει φώς, εκεί υπάρχει ζωή!
http://sites.google.com/site/orfeasfm/%CE%B5%CE%B4%CF%89

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.