Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Παναγιά η Σέργενα στο Βόθωνα της Σαντορίνης 2.2.2012

Παναγία η Σέργενα ή η Παναγιά η Τρύπα  βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Βόθωνα μέσα στη μεγάλη λαγκαδιά της περιοχής και ιδρύθηκε κατά το έτος 1700. 
Ο ναός είναι εξ ολοκλήρου υπόσκαφος μέσα στα σπλάχνα της θηραϊκής λάβας και σε ύψος 20 περίπου μέτρων από το πρανή έδαφος της περιοχής.
Οι προσκυνητές ανέβαιναν τότε στον ναό με μία ξύλινη σκάλα και σύμφωνα με την παράδοση αναφέρεται ότι ο αναφερόμενος ναός χρησίμευε ως καταφύγιο των κατοίκων του Βόθωνα κατά

την εποχή των πειρατών. Οι οποίοι αφού ανέβαιναν πάνω στο ναό, στη συνέχεια τραβούσαν τη σκάλα πάνω στο εσωτερικό του και ήταν αδύνατη η πρόσβαση των εισβολέων.
Μάλιστα το όνομα Σέργενα αναφέρεται ότι, η Παναγία επαγρυπνούσε κάνοντας περιφορές «σεργιάνιζε» πάνω στο ύψωμα «τον τράφο» του λαγκαδιού η οποία επέβλεπε και προστάτευε τους κατοίκους της περιοχής από τις εισβολές των πειρατών.
Το άλλο της όνομα «Τρύπα» το πήρε από την θέση που είχε η εκκλησία μέσα στο «τράφο» του λαγκαδιού, γιατί πραγματικά η εκκλησία δεν φαίνεται καθόλου, εκτός από μια τρύπα που είναι και η ανηφορική είσοδος του ναού.

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!

 Υπαπαντή του Κυρίου κλικ Εδώ.
 Για να δείτε τον περσινό εορτασμό Πανιαγιά η Σέργενα  2011 κλικ εδώ.
 Καδιώ Κολύμβα αναφορά στη Σέργενα κλικ εδώ.
Εορτασμός Υπαπαντής στα Φηρά της Σαντορίνης 2012 κλικ εδώ. 
 Εορτασμός Υπαπαντής στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 2012 κλικ εδώ.
 Εορτασμός Υπαπαντής στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 2011 κλικ εδώ.
Για να δείτε την Παλιά Πανιαγιά του Βελώνια στα Φηρά Σαντορίνης  κλικ εδώ.
Πηγή: Αρμενιστής

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.