Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το παραθαλάσσιο γραφικό και πέτρινο εξωκλήσι του Άη Νικόλα στη κοσμοπολίτικη παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης!!!

Ο Άη Νικόλας το πανάρχαιο και λαξευτό ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται στα σπλάχνα του βουνού, πλένεται καθημερινά από τoν παφλασμό των κυμάτων του Αιγαίου, και απλώνεται αρμονικά στην κοσμοπολίτικη παραλία του Καμαριού.
Συχνά – πυκνά από μια απλή θαλασσοταραχή το  νερό της παγιδεύεται  στο βραχώδη και ανισόπεδο δάπεδο του ναού.
Όμως για κάποιους λόγους ο ναός ήταν σφραγισμένος από πολύ παλιά χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξή του η τοπική μας κοινωνία.
Τα στοιχεία που καταγράψαμε, αναφέρεται ότι ο ναός αυτός λειτουργούσε σε πολύ παλαιότερες εποχές,
όμως κάποτε και κάτω από αντίξοες φυσικές συνθήκες, βλέποντας  οι κάτοικοι της περιοχής τον επαπειλούμενο κίνδυνο, δεν πρόλαβαν να αδειάσουν τον ναό, έτσι ώστε να μη βεβηλωθεί ο ιερός του χώρος από την επερχόμενη θεομηνία, όπως η Αγία Τράπεζα – Ιερό Βήμα κ.τ.λ, αλλά πρόλαβαν και έκλεισαν ερμητικά τον ναό με κτιστές πέτρες, ο οποίος παρέμεινε κλειστός  μέχρι και πρόσφατα, όπου πριν λίγα χρόνια έγιναν τα θυρανοίξιά του.
Θυμάμαι από τα ανεξίτηλα παιδικά μας χρόνια, ότι στο μισό και πλέον του χώρου αυτού, υπήρχε μια υδατοδεξαμενή δηλαδή στέρνα, όπου από το στόμιό της διακρίναμε το περιεχόμενό της.
Μετέπειτα όμως και αναφέρομαι πριν ορισμένα έτη, εντελώς απρόσμενα έγινε το άνοιγμα του υπολοίπου τυφλού τοίχου, όπως αυτό  διαφαίνεται από την παραλία του Καμαριού,  και έχουμε τον σημερινό  και πανέμορφο ναό του Αγίου Νικολάου τον οποίο εορτάζουμε στις + 20 Μαΐου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του αναφερόμενου Αγίου. 
 
Η περιέργεια λοιπόν ορισμένων κατοίκων για το υπόλοιπο τυφλό μέρος της πέτρινης τοιχοποιίας, αλλά και  με  κάποιες ενέργειες των τοπικών παραγόντων, διαπιστώθηκε η ύπαρξή του, και μας οδήγησαν στην σημερινή εικόνα του ναού, όπου μπορείτε να απολαύσετε από τη ιστοσελίδα του Αρμενιστή.

 Πηγή: Αρμενιστής

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε σχετικές εικόνες, από τον προαναφερόμενο ναό

Εορτασμός Θεοφανείων στο Καμάρι της Σαντορίνης 2012

Το Γραφικό Ξωκλήσι του κάτω Άι Νικόλα στην παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.