Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ένας αγροίκος


ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΤΑΡΕΤΣ ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΥ. 7

Το Πάσχα τού 1898, έκοιμήθη εν Κυρίω ό μεγαλόσχημος π. Μπόρις. Τα τελευταία χρόνια είχαμε γίνει πολύ στενοί φίλοι. Πριν έρθει στην Σκήτη ήταν ένας άνθρωπος «αγροίκος». Είχε προλάβει την «καλή» εκείνη εποχή της δουλοπαροικίας.
- Ή παλαιά εποχή, συνήθιζε να λέει ό π. Μπό­ρις, ήταν καλύτερη από την σημερινή. Παρότι συνέχεια έβρισκα τον μπελά μου από τούς ευγενείς.
Τού είπα μια ημέρα:
- Πάτερ Μπόρις, πώς τον λες αυτό, την στιγμή πού έτρωγες τόσο ξύλο;

- Δεν έφταιγε τον ξύλο. Εγώ ήμουν λάθος. Κάθε φορά πού το «έσκαγα» για την Χερσώνα, ειδοποιούσαν την αστυνομία. Άρχιζε ή έρευνα. Το αποτέλεσμα; Επέστρεφα με «συνοδία». Παρότι έτρωγα τόσο ξύλο, εγώ ό αδιόρθωτος, συνέχιζα τον δικό μου βιολί!
Και πού πήγαινε, λέτε; Σε μοναστήρια. Ψάχνοντας για τον Χριστό. Και τελικά Τον εύρισκε.
- Τώρα, συνέχισε ό π. Μπόρις, τα πράγματα είναι χειρότερα. Παντού αναρχία. Ό καθένας κάνει τού κεφαλιού του. Ζει όπως τού υπαγορεύουν κάθε στιγμή οι ορέξεις του.
- Αυτό δεν ισχύει για την 'Όπτινα, είπα εγώ.
- Αυτό μας έλειπε, είπε. Από την στιγμή πού ό καθένας κάνει ότι τού υπαγορεύει ό λογισμός του και οι επιθυμίες του, βαδίζει σε βέβαιη καταστροφή.
Ό π. Μπόρις ήταν άνθρωπος με βαθειά ταπείνωση. Θεωρούσε τον εαυτό του τελευταίο από όλους. Πριν κοιμηθεί τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο της μονής. Ήταν φανερό, πώς ό Κύριος τού είχε φανερώσει την ώρα της έκδημίας του. Γύρισε και μού είπε:
- Να προσεύχεσαι για μένα. Είπε στην αδελφότητα μας να προσεύχεται για μένα μόνο την Κυριακή και την Δευτέρα.
- Μα τί λες πάτερ; Όλοι οι πατέρες προσεύχονται για σένα κάθε ήμερα, όχι μόνο Κυριακή και Δευτέρα.
Και σαν να μην άκουσε, επανέλαβε τα ιδία λόγια.
- Να προσεύχεσαι για μένα. Είπε στην αδελφότητα μας να προσεύχεται για μένα μόνο την Κυριακή και την Δευτέρα.

Εγώ, φυσικά, δεν κατάλαβα τί εννοούσε. Την Τρίτη όμως, όταν ξαναπήγα να τον δώ δεν βρισκόταν πια ανάμεσα στους ζωντανούς. Είχε αναχωρήσει από την ψεύτικη ζωή για την αληθινή, για την αιώνια ζωή. Έτσι επαληθεύτηκαν τα λόγια του: Να προσεύχεστε για μένα, μόνο την Κυριακή και την Δευτέρα.

Μία ώρα μετά την κοίμησή του, μία μοναχή στο Σαμορντίνο είδε τον έξης όραμα. Ενώ πήγαινε στην εκκλησία βλέπει μία λάμψη να βγαίνει από την ανατολή και να φτάνει μέχρι την Όπτινα. Κοιτάζοντας προσεκτικότερα, είδε την ψυχή του π. Μπόρις να ανεβαίνει στον ουρανό, όπως παλαιότερα ό άγιος Αντώνιος είδε την ψυχή του οσίου Άμμούν. Όταν ή μοναχή διηγήθηκε αυτό πού είδε στις αδελφές της μονής, καμία δεν την πίστευε. Μα να, σε λίγο κατέφθασε από την Όπτινα ή είδηση, ότι ό π. Μπόρις είχε κοιμηθεί στις 2 π.μ. Ακριβώς την ίδια ώρα πού ή μοναχή είχε ιδεί τον όραμα.

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΟΣΙΟΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΕΚΔΟΣΗ Ι.Μ. ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2010/11/blog-post_1899.html

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.