Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Οι Άγγελοι, μια ζωντανή παρουσία»


Στην εποχή μας παρατηρεί κανείς στα απέραντα ράφια Βιβλίων στα αεροδρόμια, σε τόπους με μεγάλη κίνηση ανθρώπων και σε καταστήματα όπου το βιβλίο κινείται πολύ, να προβάλλονται επιδεικτικά βιβλία, σε ποικίλες εκδόσεις, σχετικά με τ λατρεία του Σατανά. Όμως πουθενά δεν βλέπεις έστω και ένα βιβλίο για τους Αγίους Αγγέλους του Θεού. Πλήθος βιβλίων και εκδόσεων για τους απεσταλμένους τής κόλασης, και ούτε ένα για τους ουράνιους αγγελιοφόρους!
Οι Άγιοι Άγγελοι είναι πνεύματα αόρατα, όπως ομολογούμε στο «Σύμβολο τής Πίστεως»: «Πιστεύω εις "Εναν... ποιητήν ουρανού και γης πάντων ορατών τε και αοράτων». Στην Αγία Γραφή αφθονούν τα χωρία όπου γίνεται λόγος για τούς Αγγέλους. Αναφέρονται πάνω από διακόσιες τριάντα φορές σε όλη τη Γραφή. Στην θεία Λειτουργία αναφερόμαστε πολύ συχνά στους Αγγέλους γενικά και ειδικότερα στο φύλακα Άγγελο. Παρ' ‘όλα αυτά είναι πολύ λυπηρό να διαπιστώνεις πόσο λίγο τούς γνωρίζουν οι πιστοί ή πόσο πολύ τούς αγνοούν. Ακόμα δε χειρότερα, πόσο δύσπιστοι στέκονται απέναντι στη μεγάλη πραγματικότητα των Αγίων Αγγέλων.

Έτσι, κρατώντας μια τέτοια στάση, χάνουν κάτι φοβερά ζωτικό. Χάνουν την ανακούφιση, την ανάπαυση και τη χαρά πού νιώθει κανείς με την παρουσία των αγγέλων αλλά και κάτι ακόμα πιο Βασικό: χάνουν την πολύτιμη συμμετοχή στην Αγγελική Λειτουργία όπου αενάως υμνείται ό Κύριος: «Πάσα κτίσης λογική και νοερά, Σοι λατρεύει... Σε αϊνούσιν Άγγελοι, Αρχάγγελοι... τα πολυόμματα Χερουβίμ. Σοι παρίστανται κύκλω τα Σεραφίμ, εξ πτέρυγες τω ένί... τον έπινίκιον υμνον άδοντα, βοώντα, κεκραγότα και λέγοντα, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ...» (Ευχή Αγίας Αναφοράς).
Είναι συγκλονιστική ή διαπίστωση ότι οι Άγιοι Άγγελοι και οι δαίμονες έχουν κοινή προέλευση. Πλάστηκαν ελεύθερα δημιουργήματα με άπειρη ομορφιά και προικίστηκαν με τελείως ελεύθερη θέληση. Ή χρήση αυτής τής ελευθερίας είναι αυτό πού έφερε το χωρισμό των δαιμόνων από ιούς Αγγέλους. Έτσι κατέληξαν αυτά τα όμοια πλάσματα να γίνουν τόσο διαφορετικά, με τόσο αντίθετο προορισμό όσο αντίθετη είναι ή ανατολή από τη δύση, ό ουρανός από τον Αδη.

ΩΣ τον τελευταίο άνθρωπο πού θα γεννηθεί πάνω στη γης θα υπάρχει μια τρομακτική αντιπαλότητα στον κόσμο των πνευμάτων για την τελική κατάληξη τού ανθρωπίνου γένους. Αυτής ή πάλη αναπόφευκτα μας επηρεάζει και μάλιστα πολύ περισσότερο από' ότι αντιλαμβανόμαστε. Αλλά επειδή είμαστε ελεύθερα πρόσωπα και ή τελική απόφαση είναι πάντα δική μας υπόθεση, ούτε το καλό ούτε το κακό μπορεί να μας αναγκάσει να ενεργήσουμε αντίθετα από τη θέλησή μας. Πάντως σε κάθε πράξη μας και ειδικά όταν ενεργούμε ως Χριστιανοί, βρισκόμαστε από τη μια ή την άλλη πλευρά.
Σε καμιά όμως περίπτωση, ούτε προς στιγμή, δεν λησμονούμε ότι το κακό δεν είναι 'ίσο με το καλό, δεν έχουν την ίδια πηγή. Το κακό προήλθε από το Σατανά, ύστερα από την κακή χρήση της ελεύθερης βούλησης του. Ό Σατανάς δεν μπορεί να είναι δημιουργός, αφού ό 'ίδιος είναι δημιούργημα και το κακό δεν είναι δημιούργημα, αλλά αποτέλεσμα. Μόνο ό Θεός είναι Δημιουργός. «Και είδε ό Θεός τα πάντα, όσα εποίησεν, και ιδού καλά λίαν». (Γεν. 1:31).
Τούτο το βιβλίο γραμμένο με οδηγό την Αγία Γραφή και τα κείμενα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, στοχεύει στο να βοηθήσει, κατά το δυνατόν, τούς πιστούς ν' αποκτήσουν μια ευρύτερη γνώση γύρω από τούς Αγγέλους τού Θεού και να κατανοήσουν βαθύτερα τις ουράνιες δυνάμεις. Έχουμε την ελπίδα ότι ή πίστη στους Αγίους Αγγέλους θα εδραιωθεί σε σταθερότερη βάση και ότι οι πιστοί θα θερίσουν πλούσιους καρπούς χάριτος και ευλογίας μέσα στην ουράνια διακονία των αγγελικών πνευμάτων.
ΜΟΝΑΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ηγουμένη

Ορθοδόξου Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Πενσυλβάνια - Αμερικής


Ή Εισαγωγή από το βιβλίο της Γερόντισσας Αλεξάνδρας


http://apantaortodoxias.blogspot.com/2010/11/blog-post_7814.html

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.