Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Αντίπας. Ο Προστάτης των Οδοντιάτρων

Ο Άγιος Αντίπας, ιατρός στο επάγγελμα, με ειδι­κότητα στα οδοντικά νοσήματα, ήταν ένας από τους πρώτους Χριστιανούς της Περγάμου και χειροτονήθηκε δεύτερος επίσκοπος της πόλης αυ­τής περί το 70 μ.Χ., πιθανότατα από τον Άγιο Ιω­άννη τον Θεολόγο, ο οποίος μνημονεύει και το όνομα του Αγίου Αντίπα στην Αποκάλυψη (Κεφ. Β', 13). 
Στα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας του Δομετιανού (81-96 μ.Χ.) ο Άγιος, όντας 83 ετών διαβλήθηκε από τους ιατρούς του Ασκληπιού στον έπαρ­χο της πόλης, ο οποίος τον συνέλαβε για τη χρι­στιανική του δράση, εξαιτίας της οποίας οι δαί­μονες παραπονούνταν στους εθνικούς κατοίκους ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη.
Ο Άγιος καταδικάστηκε να καεί μέσα σε ένα χάλ­κινο βόδι, το οποίο αποτελούσε δωρεά του βασι­λιά της Περγάμου Αττάλου του Α' (241-197 π.Χ.) στην Ακρόπολη της πόλεως ως τρόπαιο της νίκης του κατά των Γαλατών και το οποίο είχε μεταφερ­θεί από τους Ρωμαίους στο αιγυπτιακό ιερό του Σέραπη, όπου τιμούσαν το βόδι ως ιερό ζώο. Η σορός του Αγίου τάφηκε έξω από το Σεράπιο σε ένα χώρο όπου αργότερα διαμορφώθηκε σε «Μαρ­τύριο», μικρό δηλαδή ναό προς τιμήν του. Όσο για το χάλκινο βόδι μεταφέρθηκε από τον Θε­οδόσιο τον Μέγα στην Κωνσταντινούπολη και το­ποθετήθηκε στην έκτοτε αποκαλούμενη πλατεία του βοός. Μέσα σε αυτό το χάλκινο βόδι, το έτος 610 μ.Χ. οι βυζαντινοί κάψανε τον τυραννικό αυ­τοκράτορα Φωκά Α'.
Η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αντίπα, τιμάται και από την Ελληνική και από τη Ρωσική εκκλη­σία στις 11 Απριλίου, θεωρούμενου από τους πι­στούς και στις δύο χώρες ως προστάτη από τους οδοντόπονους.
 ΜΑΝΟΥΗΛ ΤΑΣΌΥΛΑΣ

Πότε καθιερώθηκε ο Άγιος Αντύπας ως προστάτης των Οδοντιάτρων

Σε ειδική εκδήλωση το 1967, οι Οδοντίατροι αποφάσισαν την αντικατάσταση της Αγίας Απολλωνίας των Καθολικών, με τον Άγιο Αντύπα, πολιούχο της Περγάμου. Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι από εφημερίδα της εποχής με την ανακοίνωση της αντικατάστασης αυτής.

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.