Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Εορτή του Αγίου Γεωργίου (του Σιδερή) στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης

Σήμερα 3 Νοεμβρίου ημέρα εορτασμού της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα της Ιόππης.

Στο σημερινό εορτασμό είναι αφιερωμένο και το μικρό ξωκλήσι του Άη Γιωργιού του Σιδερή, όπως τον αναφέρουν οι κάτοικοι του νησιού, το οποίο βρίσκεται στην ψηλότερη άκρη του Παλιού Χωριού ή της Επισκοπής Γωνιάς της Σαντορίνης και μάλιστα σε ελάχιστη μόλις απόσταση από το χωριό Πύργος, που είναι και το ψηλότερο Χωριό του νησιού.
Πέρα από το ομώνυμο χωριό του Αγίου, αλλά και τα γύρω γειτονικά χωριά, τον ευλαβούνται και  άλλα απομεμακρυσμένα χωριά της Σαντορίνης, όπου στους οργανωτές της πανήγυρη του Αγίου πέρα από τους κατοίκους της περιοχής, συμμετέχουν και ευλαβείς μακρινοί προσκυνητές, όπως το Εμπορείο κτλ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η διανομή της πανήγυρης στους προσκυνητές, η οποία συμπεριλάβανε:    Ψάρι τηγανητό με (αλισμαρί) δενδρολίβανο, σκόρδο και ποτισμένα στο ξύδι.

Σουβλάκια

Τυρί

Σαντορινιό Κουφέτο (αμυγδαλόψιχες με μέλι) και μελιτίνια (παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά).


Επίσης για τους πότες υπήρχε μπακαλιάρος παστός και καπνιστές ρέγγες κρεμασμένες σε σκοινί και σιγά - σιγά ξελούριζαν τεμάχια από αυτά για να συνοδέψουν το κρασάκι τους.

Υπήρχε παστό λαρδί (χοιρινό λίπος με το δέρμα ξυρισμένο, παστωμένο σε χοντρό αλάτι και θρίμπα δηλ. το θρούμπι).

Τσιλαδιά (ντόπια πηχτή χοιρινή) και συκωτάκια τηγανητά.

Δεν έλειψαν οι παστές σαρδέλες (βουτηγμένες στο λαδόξυδο με σκόρδο και φύλα μαϊντανού), ελιές, λάχανο, αλλά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος, με άφθονο σαντορινιό κρασί!

Χρόνια Πολλά σ΄όλους και στους Εορτάζοντες!
Ακολουθεί ανάλογο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Αρμενιστή

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.