Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Ευψύχιο (9 Απριλίου 2011)

 ΑΓΙΟΣ ΕΥΨΥΧΙΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 9 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ευψυχίου, που μαρτύρησε στην Καισαρεία, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ευψύχιος έζησε επί αυτοκρατορίας Ιουλιανού του Παραβάτη. Αν και είχε λίγο καιρό παντρεμένος αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει έμπρακτα τη μεγάλη αγάπη του στο Χριστό. 


Στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, ο Ιουλιανός είχε χτίσει ένα είδωλο της θεάς Τύχης, που προσκυνούσαν κάθε μέρα φανατικά οι ειδωλολάτρες. 

Ο Άγιος Ευψύχιος, αφού πήρε μαζί του και μερικούς άλλους γενναίους νέους, πήγε και γκρέμισε το είδωλο. Όταν συνελήφθη, είπε στον αξιωματούχο ότι ο Ιουλιανός δεν έχει κανένα δικαιωμα να κατασκευάζει και να ενεργεί ειδωλολατρικά πράγματα στη χριστιανική Καισαρεία. 

Παρόλο που γνώριζε ο Άγιος Ευψύχιος ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική, δεν δείλιασε στιγμή. Πράγματι, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανισμούς και εξορία. Ενώ ο ίδιος, σαν αρχηγός, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. 

Έτσι, ο Άγιος Ευψύχιος παρέδωσε μαρτυρικά τη ψυχή του στον Κύριο και κατατάχθηκε στη μερίδα των ανθρώπων, για την οποία ο Κύριος είπε: «Ο απολέσας την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού ευρήσει αυτήν» ( Ευαγγέλιο Ματθαίου, ι' 39). 

Δηλαδή, εκείνος, που θα χάσει τη ζωή του για την πίστη του σε 'μένα, θα κερδίσει τη μακάρια και υψηλότερη ζωή.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Εὐψύχως ἤνυσας, δρόμον τὸν ἔνθεον, καὶ καταβέβληκας, ἐχθρὸν τὸν δόλιον, τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, παμμάκαρ ἐνδεδυμένος ὅθεν συνηρίθμησαι, τῶν Μαρτύρων ταὶς τάξεσι, δόξαν αἰωνίζουσαν, κεκτημένος Εὐψύχιε. Ἀλλὰ μὴ διαλείπῃς πρεσβεύων, σώσαι ἠμᾶς τοὺς σὲ τιμώντας.


Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός



http://www.agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1980:2011-04-08-22-53-24&catid=99:news&Itemid=369

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.