Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Άγιος Αντίπας ο Ιερομάρτυρας (11 Απριλίου 2011)

Το μαρτύριον του Αγίου Αντίπα. Φορητή εικόνα
δια χειρός Ιερομονάχου Ρωμανού Φωκάκη
από τη Συλλογή του Ιερού Κελλίου Αγίας  

Άννης Καρυών Αγίου Όρους
 Γιορτάζουμε σήμερα 11 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Αντίπα, του Επισκόπου Περγάμου, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Αντίπας άθλησε επί αυτοκρατορίας Διομιτιανού 81 - 96 μ.Χ. Ήταν σύγχρονος των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι και τον χειροτόνησαν Επίσκοπο της Εκκλησίας της Περγάμου, την περίοδο όπου ο Άγιος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν εξόριστος στην Πάτμο. Ως αρχιερέας, ποίμανε το ποίμνιό του με ευσέβεια και αρετή. Ο μεγάλης ηλικίας Επίσκοπος, Άγιος Αντίπας, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, όταν οι δαίμονες παρουσιάστηκαν σε αυτούς και τους είπαν ότι δεν μπορούν να κατοικούν στον τόπο εκείνο εξαιτίας του Αγίου Αντίπα. Για τον λόγω αυτό οδηγήθηκε στον ηγεμόνα με σκοπό να τον εξαναγκάσουν να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα.

Ο ηγεμόνας, κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τον Άγιο να αρνηθεί τον Χριστό, λέγοντάς του ότι η θρησκεία των εθνικών, η ειδωλολατρία, είναι παλαιά, αυξήθηκε διά μέσου των αιώνων και έχει πολλούς οπαδούς, γι'αυτό και είναι πολύ σπουδαιότερη από την πίστη των Χριστιανών, που εμφανίσθηκε τελευταία και έχει πολύ λίγους πιστούς. Ο Άγιος Αντίπας, τότε, τον αποστόμοσε απαντώντας 'τον με την ιστορία του Κάιν. Είπε δηλαδή, ότι η αδελφοκτονία του Κάιν, αν και είναι πολύ αρχαιότερη, προκάλεσε και προκαλεί τον αποτροπιασμό σε άπειρα πλήθη ανθρώπων και κανένας ευσεβής άνθρωπος τη ζηλεύει. Ο ηγεμόνας εξοργίσθηκε πάρα πολύ από την απάντηση του Αγίου και τότε έδωσε εντολή να τον ρίξουν σε ένα πυρωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού. Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Αντίπας παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο το 92 μ.Χ.
Το Ιερό Λείψανό του ενταφιάσθηκε στην Εκκλησία της Περγάμου και αναβλύζει αενάως μύρο και ιάσεις.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Μυροβλύτην τὸν θεῖον καὶ μαρτύρων τὸν σύναθλον, τὸν πανευκλεῆ ἱεράρχην καὶ Περγάμου τὸν πρόεδρον, τιμήσωμεν Ἀντίπαν οἱ πιστοί, ὡς τάχιστον καὶ μέγαν ἱατρόν, τῆς δεινῆς ὀδόντων νόσου, καὶ πρὸς αὐτὸν ἀπὸ ψυχῆς βοήσωμεν· Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός


http://agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1989:2011-04-10-22-21-01&catid=99:news&Itemid=369

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.