Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Άγιοι επτά μάρτυρες ( + 7 Μαρτίου)


Γιορτάζουμε σήμερα 7 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Επτά Μαρτύρων, ας πούμε λίγα λόγια:


Oι Επτά Άγιοι Μάρτυρες του Θεού, είναι οι:


Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδωρος, Ελπιδίος, Καπίτων και Αιθέριος.


Επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Έρμων, έστειλε στη Σκυθία τον Επίσκοπο Άγιο Εφραίμ και στη Χερσώνα τον Επίσκοπο Άγιο Βασιλέα, με σκοπό την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Άγιος Βασιλέας επειδή κήρυττε τον Λόγο του Θεού, εκδιώχθηκε από τους ειδωλολάτρες. Όμως και πάλι προσκλήθηκε από τον ηγεμόνα της περιοχής για να αναστήσει τον γιο του.
Από το Θαύμα αυτό της ανάστασης του γιου του ηγεμόνα, μεγάλο πλήθος λαού, αλλά και ο ίδιος ο άρχοντας πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίστηκαν χριστιανοί. Παρόλα αυτά, όμως, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν, τον έδεσαν και τον έσυραν από τα πόδια, και συρόμενος πέθανε. 
Ο Άγιος Εφραίμ, ενώ δίδασκε το Ευαγγέλιο, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και αποκεφαλίστηκε. Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Βασιλέως εστάλησαν στη Χερσώνα οι Επίσκοποι Αγαθόδωρος, Ελπίδιος και Ευγένιος για να διδάξουν τον Θείο Λόγο, αλλά και αυτοί φονεύθηκαν από άπιστους. Στην συνέχεια έστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον Επίσκοπο Αιθέριο, ο οποίος μόλις είδε τον λαό εξαγριωμένο, πήγε στον Μέγα Κωνσταντίνο και του ζήτησε την απέλαση των ειδωλολατρών από τη Χερσώνα, όπου και αυτό έγινε. Αφού εκεί ο Άγιος ανήγειρε ναό, πήγε στον βασιλέα, για να τον ευχαριστήσει. 
Όμως κατά την επιστροφή του τον συνέλαβαν και τον έπνιξαν στον ποταμό Δούναβη. Οι Χριστιανοί της Χερσώνας ζήτησαν τότε από τον Μέγα Κωνσταντίνο να τους στείλει έναν άλλο Αρχιερέα και έτσι στάλθηκε σε αυτούς ο Άγιος Καπίτων. Οι ειδωλολάτρες όμως ζήτησαν από τον Άγιο Καπίτων να τους κάνει ένα Θαύμα ώστε να δουν ποια είναι η αληθινή πίστη.
Ο Άγιος Καπίτων τότε, αφού φόρεσε τα αρχιερατικά του άμφια, έκανε το σημείο του Σταυρού και μπήκε μέσα σε μια αναμμένη κάμινο. Αφού έμεινε εκεί για αρκετή ώρα, βγήκε χωρίς να έχει πάθει κάτι. Βλέποντας αυτό το Θαύμα οι ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.


Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Απολυτίκιο:
Ἐπτάριθμος σύλλογος, Ἱεραρχῶν ἱερῶν, ἀγώσιν ἀθλήσεως, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, ἐνθέως ἐφαίδρυναν, Εὐγένιος Βασιλεὺς τε, σὺν Ἐφραὶμ Αἰθερίω, Ἐλπίδιος καὶ Καπίτων, Ἀγαθόδωρος ἅμα. Αὐτῶν Χριστὲ ἰκεσίαις, πάντας ἐλέησαν.


Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.