Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη +2 Οκτωβρίου

Ο Άγιος Κυπριανός έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας από επιφανή και πλούσια οικογένεια,η οποία του είχε προσφέρει αξιόλογη μόρφωση.
Ο Κυπριανός υπήρξε για πολλά χρόνια ξακουστός μάγος.
Σε αυτόν μάλιστα προσέτρεξε και ένας ειδωλολάτρης ο Αγλαΐδας, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με μια παρθένα την Ιούστα.
Επειδή όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση στον έρωτά του ζήτησε από τον Κυπριανό να τον βοηθήσει με τις μαγικές του ικανότητες.  Όμως οι ενέργειες του Κυπριανού δεν
έφεραν κανένα αποτέλεσμα και γι' αυτό έκαψε τα βιβλία του που περιείχαν τις απατηλές γνώσεις της μαγικής τέχνης και βαπτίσθηκε χριστιανός.
Έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου, προσελκύοντας στη χριστιανική πίστη πολλούς ανθρώπους.
Κατόπιν έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος Καρχηδόνας.
Την Ιούστα την χειροτόνησε διακόνισσα και την μετονόμασε σε Ιουστίνη.
Για τη χριστιανική τους δράση οι δύο Άγιοι συνελήφθησαν και εξορίσθηκαν στη Νικομήδεια. Ο εκεί ηγεμόνας Κλαύδιος υπέβαλε σε πολλά βασανιστήρια τους Αγίους. Στο τέλος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Απολυτίκιο.Ήχος γ’.Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως,τη φωταυγεία,σκότος έλιπες,της ασεβείας,και φωστήρ της αληθείας γεγένησαι ποιμαντικώς γαρ φαιδρύνας τον βίον σου,Κυπριανέ τη αθλήσει δεδόξασαι.Πάτερ Όσιε,τον Κτίστην ημίν ιλέωσαι,ομού συν Ιουστίνη τη Θεόφρονι.
 

Κοντάκιον.Ήχος πλ.δ’.Ως απαρχάς.
Ως ιεράρχην τίμιον,και αθλητήν στερρότατον,η οικουμένη αξίως γεραίρει σε,Κυπριανέ αοίδιμε,και τοις ύμvοις δοξάζει,την αγίαν σου μνήμην,αιτούσα πάντοτε,πταισμάτων άφεσιν,διά σου δωρηθήναι τοις μέλπουσιν.Αλληλούια. 

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.