Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Παναγιά του Ακαθίστου Ύμνου ή η "Παναγιά η Πλατσανή" στην Οία της Σαντορίνης

Παναγία η Πλατσανή (1965) βρίσκεται στο κέντρο της Οίας της Σαντορίνης και το όνομά της «Πλατσανή» οφείλεται σύμφωνα με την πιο κάτω παράδοση ότι, ένας ψαράς βρήκε στη θάλασσα την εικόνα της Παναγίας, που του μίλησε και του είπε να χτίσουν μία εκκλησία, που να βλέπει προς την Κρήτη, γιατί η εικόνα προερχόταν από κατεστραμμένη εκκλησία της Κρήτης.
Επειδή η εικόνα πλατσούρισε στα νερά της θάλασσας, ονομάστηκε «Παναγία η Πλατσανή».

Ο παλαιότερος ο ναός ήταν χτισμένος μέσα στο κάστρο του χωριού, δηλαδή στο πολυσύχναστο σημερινό σημείο όπου όλοι οι επισκέπτες της Σαντορίνης μαζεύονται για να απολαύσουν το περίφημο ηλιοβασίλεμα της Οίας.

Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο τηςΥπεραγίας Θεοτόκου.

Όμως με τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956, ο ναός γκρεμίστηκε και επειδή το έδαφος στο σημείο αυτό δεν ήταν σταθερό, τον ξανάκτισαν στη σημερινή θέση του ναού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.


Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε λιτάνευση της Ιεράς εικόνας της Παναγίας, στη συνέχεια μοιράστηκε πανήγυρη από φασόλες γίγαντες και ντόπιο κρασί.

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.