Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εορτασμός Ευαγγελισμού στο Πύργο της Σαντορίνης 25.3.2012

Το γραφικό εκκλησάκι του Ευαγγελισμού (1937), βρίσκεται δυτικά του Πύργου και δεξιά του επαρχιακού δρόμου, λίγο πριν την είσοδο της πρώτης πλατείας του χωριού Πύργου της Σαντορίνης
Σύμφωνα με ένα παλιό τους έθιμο, επιβάλλει ανήμερα της γιορτής μετά τη Θεία Λειτουργία να ξεκινούν δύο πομπές, μία από το αναφερόμενο μικρό ξωκλήσι και μία από τη
Παναγία του Καστελιού, όπου η εικόνα της Παναγίας, από την παραμονή έχει μεταφερθεί από την Παναγιά του καστελιού, κάτω στον Άγιο Σπυρίδωνα που βρίσκεται απέναντι από την Εστία του Πύργου.

Εκεί στολίζουν την εικόνα με ανάλογα λουλούδια, και με κοινό σημείο συνάντησης έξω από την ταβέρνα Πύργος όπου γίνεται δέηση, γιατί σύμφωνα με τη παράδοση, στο σημείο αυτό είχε κάνει θαύμα η Παναγιά και ως άλλο «τείχος απροσμάχητον» δεν άφησε να περάσει στο χωριό μια μεγάλη αρρώστια, με αποτέλεσμα να προστατεύσει τους κατοίκους.

Μετά το πέρας της περιφοράς των εικόνων ευλογείται η προσφερόμενη πανήγυρη από μπακαλιάρο τηγανητό με ψωμί και άφθονο ντόπιο κρασί.
Επίσης για τους μερακλήδες της παρέας υπήρχαν και άλλα εδέσματα π.χ ντοματοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες ελιές και άλλα πολλά νηστίσιμα μεζεδάκια.
Επίσης μετά την πανήγυρη, έγινε η δοξολογία της ημέρας στο ηρώο που βρίσκεται έξω από την είσοδο του καστελιού (κλικ εδώ).
 
Για να δείτε εικόνες του Ευαγγελισμού από την Αρχαία Θήρα, κάνε κλικ εδώ. Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.