Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Άγιος Ανδρέας Πάτρας: Η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων

Στην Πάτρα υπάρχουν δύο ναοί του Αποστόλου Ανδρέα, οι οποίοι και αποτελούν, τόσο Πανελλήνιο, όσο και Πανορθόδοξο προσκύνημα. 
Ο παλιός ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα μεταξύ του 1836 και του 1843, στην θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας και στο σημείο όπου βρισκόταν τότε η πηγή της Δήμητρας, στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους.
Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο
Αθηνών Σεραφείμ. Είναι βυζαντινού ρυθμού και η θεμελίωση του έγινε από τον βασιλιά Γεώργιο Α', το 1908. Την επίβλεψη της ανέγερσής του ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Μεταξάς και μετά τον θάνατό του, το 1937, ο αρχιτέκτονας Νομικός. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ο ναός έκανε πολλά χρόνια να κτιστεί, καθώς δημιουργούνταν συνέχεια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τρούλος, οποίος γκρεμιζόταν συνέχεια χωρίς λόγο, μέχρι που οι πιστοί "έταξαν" στον Άγιο πως θα μεταφέρουν την Κάρα του σε αυτόν, κι έτσι το πρόβλημα τελικά επιλύθηκε. Ο κεντρικός λοιπόν τρούλος έχει ύψος 46 μέτρα και επάνω του είναι τοποθετημένος ένας επίχρυσος σταυρός συνολικού μήκους πέντε μέτρων και γύρω του άλλοι δώδεκα μικρότεροι σταυροί, κάτι που αποτελεί καθαρά συμβολισμό για τον Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του.
Το εσωτερικό εμβαδόν του ναού είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και αθροίζοντας το και με το εμβαδών που έχουν οι γυναικωνίτες υπολογίζεται, πως εντός του μπορούν να εκκλησιαστούν πάνω από 7.500 άτομα, κάτι που τον καθιστά όχι μόνο την μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Οι αγιογραφίες του ναού είναι δημιούργημα τέχνης του αγιογράφου Ι. Καρούσου. Παρά όμως την αναμφίβολη ομορφιά όλων των αγιογραφιών του ναού, αποκορύφωμα στο απαράμιλλο κάλλος του αποτελεί η χαρακτηριστική αγιογραφία που βρίσκεται στην Ανατολική Κεντρική Κόγχη, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία, έχοντας μαζί της τον Χριστό, να αγκαλιάζει και να προστατεύει ολόκληρη την πόλη της Πάτρας.
Κάτι όμως που λίγοι γνωρίζουν για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα είναι πως την δαπάνη ανέγερσης του, ανέλαβαν "υποχρεωτικά" όλοι οι πολίτες της Πάτρας, καθώς από το 1995 όλοι οι κάτοικοι της πόλης υποχρεώνονταν να καταβάλλουν ερανική προσφορά 40 δραχμών για τον ναό μέσω των λογαριασμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Το "ιερό" αυτό "τέλος" των 0,12 λεπτών (σε μετάφραση σε ευρώ) για κάθε λογαριασμό του ναού κράτησε μέχρι και το 2005.
http://www.thebest.gr
Δείτε το βίντεο!



 

 

 

 

Κλικ εδώ. Η μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, χτισμένη σε σπηλιά, βρίσκεται στη Λήμνο! 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ο Μοναδικός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, με εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη Γη! 

 

Κλικ εδώ. Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός είναι; Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός στον κόσμο και βρίσκεται στο Βελιγράδι......




 

 

 

Κλικ εδώ. Άγιος Νικόλαος ο Κόκκινος στην Οία της Σαντορίνης 12ος 2015

Στην Οία της Σαντορίνης υπάρχουν αρκετοί ναοί που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο και αυτό οφείλεται στο ότι, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων πριν την άνοδο της τουριστικής περιόδου, ασχολείτο με την ναυτιλία................





Κλικ εδώ. Άγιος Νικόλαος ο Κίσσηρας ή Κονάκι στο Πύργο της Σαντορίνης 3.12.2015

Ο Άγιος Νικόλαος ο Κίσσηρας ή Κονάκι (1764), βρίσκεται έξω και νοτιοανατολικά του χωριού Πύργος της Σαντορίνης μέσα στη  κισσηριά της λαγκαδιάς που οδηγεί στο Παλιό Χωριό ή Μέσα Γωνιάς της Επισκοπής Γωνιάς της Σαντορίνης............


Είχαμε αναφερθεί και με παλαιότερη ανάρτησή μας για τα μεγάλα Άγια Δισκοπότηρα που χρησιμοποίησαν σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που έλαβε μέρος στις 28 Ιουλίου 2010 στο Κίεβο της Ουκρανίας, ημέρα μνήμης του Αγίου Βλαδίμηρου.

 

Μνημείο και μαρτυρία μιας άλλης εποχής.
Η διαδρομή σας αποζημιώνει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που σας προσφέρει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει κανείς τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντας τον να αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζει.

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.