Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Μητροπολιτικό Ναό της Σαντορίνης 2.2.2015

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών, εόρτασε η Σαντορίνη την πολιούχο της, Παναγία Υπαπαντή, στον μεγαλοπρεπή και περίλαμπρο ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
   Στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχουν μόνο δύο Μητροπολιτικοί Ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Υπαπαντή του Κυρίου, στην Καλαμάτα όπου είναι  παμμεσηνιακό
προσκύνημα με πανελλήνια εμβέλεια και φήμη, καθώς και ο δικός μας Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής στη Σαντορίνη!
 Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα έγινε ο αναφερόμενος
εορτασμός της Δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού  Όρθρος και  Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντων των Μητροπολιτών: Σύρου κ.κ.  Δωρόθεο και  Θήρας κ.κ. Επιφάνιο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σύρου κ.κ.  Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου στο τιμώμενο και ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Θήρας και  τους παρευρισκόμενους Ιερείς για την ανάλογη φιλοξενία, αλλά και για την παρουσία πλήθους πιστών στον πανηγυρικό  εορτασμό της ημέρας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ισχυρούς ανέμους στη περιοχή, καθώς τους άρχοντες της ευρύτερης περιοχής όπως: 
Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Δήμαρχο Θήρας, την Έπαρχο Θήρας, αλλά και τους λοιπούς φορείς του τόπου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας στο κεντρικό δρόμο, την πλατεία, αλλά και τα στενά γραφικά σοκάκια της πόλης των Φηρών, μέσα σε πλήθος προσκυνητών, με τις ανάλογες φυσικά τιμές που απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Θήρας!
Στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη από κρέας κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι και ντόπιο κρασί.
Ο αναφερόμενος Μητροπολιτικός ναός είχε ανακαινισθεί πρόσφατα και ήδη σήμερα τελείται ο 2ος εορτασμός του από την ανακαίνισή του.
Ο παλιός καθεδρικός ναός της Υπαπαντής του Κυρίου 1827 γνωστός με την επωνυμία «Η Παναγιά του Βελώνια».
 Δυστυχώς όμως, ο ναός αυτός υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς της 9ης Ιουλίου 1956, με αποτέλεσμα να κατεδαφισθεί και στη θέση του θεμελιώθηκε ο σημερινός Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής, στις 19 Ιανουαρίου 1963 και ολοκληρώθηκε το 1968, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ.

Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από τον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
 Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα
Δείτε το βίντεο

Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου, από τον Εσπερινό στο Μητροπολιτικό Ναό της Σαντορίνης 1.2.2014

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υπαπαντής του Σωτήρος στο Μητροπολιτικό ναό της Σαντορίνης 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ο παλιός Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής. Η Παναγιά του Βελώνια..... 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Θεία Λειτουργία σε αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου στα Φηρά της Σαντορίνης, λόγω της ανακαινήσεως του Ναού 

 

 

 

 


Κλικ εδώ. Εορτασμός Υπαπαντής στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 2.2.2014 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Παναγιά η Σέργενα στο Βόθωνα της Σαντορίνης, μεθεόρτιος Εσπερινός 2.2.2014


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.