Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Βιογραφικό Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Μαραθόβουνος της Κύπρου και ήταν το ένατο παιδί πολυμελούς οικογένειας. 
Έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία τριών ετών, υποχρεούμενος στη συνέχεια μαζί με τα σχολικά του μαθήματα να βοηθά στις αγροτικές εργασίες μαθητεύοντας παράλληλα ως υποδηματοποιός. 
Έχοντας ως όνειρο να σπουδάσει εγγράφηκε στην Ανωτέρα
Σχολή Λευκονοίκου (υπό τον όρο ότι ο τότε 20χρονος νεαρός θα ξύριζε γένια και μουστάκι) για να μεταγραφεί στη συνέχεια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. 
Στις 24 Ιουνίου 1953 χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο
Συνέχισε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1959 διορίστηκε στον έναν από τους τρεις ελληνορθόδοξους ναούς της ομογένειας στη Βρετανία, τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων που είχε ιδρυθεί από Κυπρίους μετανάστες το 1948, αρχίζοντας τη μακρόχρονη προσφορά του στην παροικία της Βρετανίας. 
Μετά από την άκρως επιτυχή δραστηριότητά του, στις 16 Απριλίου 1988 ο έως τότε Επίσκοπος Τροπαίου Γρηγόριος εκλέχθηκε παμψηφεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. 
Έκτοτε συνεχίζει ακούραστος το έργο του για το οποίο έχει αποκτήσει την αμέριστη αγάπη του ποιμνίου του. 
Ορισμένα από τα αποτελέσματα της δράσης του περιλαμβάνουν τη συνένωση και συνεργασία των εκπαιδευτικών φορέων της ομογένειας, την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Ορθόδοξου Σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2001 και τη δρομολόγηση του πρώτου Ελληνικού Ορθόδοξου Σχολείου μέσης εκπαίδευσης που θα αρχίσει να λειτουργεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. 
Επίσης, πριν από μερικούς μήνες τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής, του πρώτου ελληνορθόδοξου ναού που χτίστηκε εκ θεμελίων στη Βρετανία μετά την Αγία Σοφία το 1877.   
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κρατικές αρχές σε Κύπρο και Ελλάδα, με τις οποίες υπάρχει μία αγαστή συνεργασία.


Κλικ εδώ. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίος, ο ταπεινός Ιεράρχης του Λονδίνου, μετά του υπερήλικα διακόνου του, στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στο Βόθωνα Σαντορίνης 26.7.2014

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.