Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Εορτασμός Αγίων Αποστόλων Μαρτινούς στο Πύργο Σαντορίνης 30.6.2014

Με το εορτασμό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, την επομένη ημέρα η Εκκλησία μας αποδίδει τον εορτασμό της Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων και η οποία αποτελεί αντανάκλαση της μεγάλης εορτής των Πρωτοκορυφαίων, προεκτείνοντας παράλληλα τον εορτασμό τους!
Αυτό που συμβαίνει στις μεγάλες εορτές της Εκκλησίας μας,
δηλαδή μετά από ένα σπουδαίο γεγονός, την επομένη να τιμάται το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί, όπως επί παραδείγματι την επομένη των Χριστουγέννων γιορτάζουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επομένη των Θεοφανίων γιορτάζουμε τη Σύναξη του Βαπτιστού Ιωάννου, έτσι λοιπόν και στον εορτασμό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, γιορτάζουμε συνολικά εκείνους που είχαν την ίδια ιδιότητα με τον Απόστολο Πέτρο και Παύλο!
   Στην περιοχή μας και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, το οποίο είναι μετόχι της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία, ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων έγινε μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας, χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφάνιος την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014.

Στο γλυκό κήρυγμά του αναφέρθηκε επιγραμματικά στη βιοτή και τα χαρίσματα των Αγίων Αποστόλων, τα οποία είναι γνωρίσματα της χριστιανικής ζωής του ανθρώπου, καλώντας παράλληλα τους πιστούς, να ακολουθήσουν τα ανάλογα βιώματά των.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ευλογήθηκε η καθιερωμένη πανήγυρη του εορτασμού και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα του ναού.
Ο αναφερόμενος ναός των Αγίων Αποστόλων, βρίσκεται στη περιοχή Μαρτινού του Πύργου της Σαντορίνης  και είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία.
Βρίσκεται μέσα στον αυλόγυρο της παλιάς Σχολής του Πύργου, η οποία άρχισε να κτίζεται το 1803 και ολοκληρώθηκε το 1806.
Παλαιότερα ο ναός ήταν υπόσκαφος και βρισκόταν έξω από τον αυλόγυρο της Σχολής. 
Ο σημερινός ναός, είναι η παλιά αίθουσα διδασκαλίας της Σχολής και οι γύρω κατεστραμμένοι χώροι είναι οι αίθουσες διαμονής των δασκάλων και των μαθητών.
Η ίδρυση αυτή του Ελληνικού Σχολείου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα της Μονής και λειτούργησε για περισσότερα από 40 χρόνια μέχρι το 1845, το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής Παιδείας, αλλά και της Πνευματικής Αναγέννησης στη περιοχής μας.
Επί της τρέχουσας Ηγουμενίας και κατά το έτος 2008 ανακαινίσθηκε το μετόχι των Αγίων Αποστόλων, σε ένα περίλαμπρο πνευματικό οικοδόμημα, όπως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας
Στο τέλος μοιράσθηκε πανήγυρη από ψωμί με τυρί και ντόπιο σπιτικό κρασί

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο
 


 Πηγή: Αρμενιστής
  Πηγή: Αρμενιστής

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίων Αποστόλων στις περιοχή Χειροσπηλιές στο Πύργο Σαντορίνης 30.6.2014



 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης 28 - 29.6.2014 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καμάρι Σαντορίνης 29.6.2014 

 



Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.