Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Άγιος Μεγαλομάρτυρας Παντελεήμονας +27 Ιουλίου

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Παντελεήμων καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και άθλησε επί αυτοκρατορίας Μαξιμιανού 286 - 305 μ.Χ, και το αρχικό του όνομα ήταν Παντελέων. 

Ο πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Εκπαιδεύτηκε
στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (κλικ εδώ) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας. Κάποια στιγμή όταν μία οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανέστησε. 


Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα Θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων πήγε στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό να αλλάξει την πίστη του. 


Ο Άγιος Παντελεήμων, βασανίστηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός,  εμφανίστηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. 


Τέλος, διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε αυτό το Θαύμα οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες πίστεψαν στον Χριστό. 


Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.
 

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣΑπολυτίκιο:
Ἦχος γ'.
Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός


http://www.agioritikovima.gr/
(Το φωτογραφικό μας υλικό είναι από τον Άγιο Παντελεήμονα  Μεσαριάς Σαντορίνης 27.7.2011, και προς το τέλος της σελίδας αυτής, θα δείτε περισσότερεςεικόνες του εορτασμού από το 2011) Πηγή: Αρμενιστής
Εικόνες από τον εορτασμό του 2011 Πηγή: Αρμενιστής Πηγή: Αρμενιστής


Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.