Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 στη Σαντορίνη!

Κατά τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, έγινε ένας μεγάλος και καταστροφικός σεισμός στο νησί της Σαντορίνης, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, αλλά και την καταστροφή αρκετών κτισμάτων του νησιού καθώς και την ολοσχερή καταστροφή του «Παλιού Χωριού» της Επισκοπής Γωνιάς, όπου και αντικαταστάθηκε άμεσα με αρωγή του Δημοσίου ο νέος οικισμός του χωριού στη περιοχή του
Καμαρίου.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού. Προκάλεσε τσουνάμι, όπου τα κύματά του οποίου έφτασαν περίπου τα 25 μέτρα ύψος.
Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει δεξιά στο βράχο πηγαίνοντας για το ναό του Αγίου Παγκρατίου


Μέσα από την φοβερή αυτή καταστροφή, οι τότε αγρότες της Σαντορίνης βρισκόταν στις δραστηριότητές τους, πλην ελαχίστων όπου και καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κτισμάτων,  και έτσι απέφυγαν έναν μεγάλο σημαντικό και ανεπιθύμητο αριθμό θυμάτων.

Αυτή η σημαδιακή ημέρα, ως ημέρα αλήστου μνήμης, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη σ΄ όσους έζησαν τα γεγονότα αυτά, αλλά και στις επερχόμενες γενεές της περιοχής μας από την περιγραφή των γεγονότων αυτών.

Κατά την ημέρα αυτή της καταστροφής είναι και ο εορτασμός του Αγίου Παγκρατίου, έτσι λοιπόν οι παθόντες κάτοικοι του Καμαριού, έφτιαξαν έναν μικρό ναό με την επωνυμία του εορτάζοντα αγίου, στη κορυφή του μικρού και βραχώδη λόφου, όπου και τον ευλάβονται με ιδιαίτερη τιμή και ευσέβεια.

Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται σε περίοπτη θέση  της περιοχής, όπου η τοπική μας εκκλησία το συντηρεί αδιαλείπτως και το ανακατασκευάζει, προκειμένου να διατηρήσει άσβεστη την παρουσία του στο χώρο της περιοχής μας.

Πηγή: Αρμενιστής
Πηγή: Αρμενιστής  

Κλικ εδώ. Υποδοχή Ιερών Λειψάνων και Εγκαίνια του Μοναδικού Πανελλαδικού Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης! 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9 Ιουλίου 2011Κλικ εδώ. Εορτασμός από τον Εσπερινό του Αγίου Παγκρατίου, στο Καμάρι της Σαντορίνης 8 Ιουλίου 2011

 

Κλικ εδώ. Ιστορική αναδρομή από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956 στη Σαντορίνη


Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Στυλιανού (στο Ι.Ν. της Παναγίας Μυρτιώτισσας, λόγω της ανακαινήσεως του ναού) στο Καμάρι της Σαντορίνης 26 Νοεμβρίου 2012

 

Για να δείτε τον εορτασμό του Αγίου Στυλιανού στις 26 Νοεμβρίου 2011 κλικ εδώ.

 

 

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.