Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Λαμπροί εορτασμοί στον Λαγκαδά για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

Leitourgia 2Με λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η ιερά μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου, ο οποίος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης διοργανώνει λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμώντας παράλληλα με τη μνήμη των δύο μεγάλων Αγίων και
την ιστορική επέτειο των 1700 ετών από της Υπογραφής του Διατάγματος των Μεδιολάνων και έχοντας εφέτος τη μεγάλη τιμή και ευλογία να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό, τον εγκιβωτισμένο εις την Ιερά Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκ του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου, τον οποίο μετέφερε το Σάββατο 17 Μαΐου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, κατόπιν σχετικής άδειας και ευλογίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.
Στη συνέχεια, με τη συνοδεία των ήχων της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα η λιτάνευση του Τιμίου Ξύλου, των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Ασσήρου.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, ο οποίος και χοροστάτησε εις τον Όρθρον, και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ. Δαμασκηνού (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) και Σαφίτας κκ. Δημητρίου (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, τόνισε, επ΄ ευκαιρίᾳ της παρουσίας του Τιμίου Σταυρού του εγκιβωτισμένου εις την Ιερά Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας θυμίζει το σωστό τρόπο της ζωής μας που πρέπει να είναι τρόπος Αγάπης, Μαρτυρίας και Ομολογίας της Πίστεώς μας, προς Εκείνον που είναι «Χθὲς καὶ σήμερον ὁ Αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας».
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε εκτενώς στους τιμώμενους Αγίους υπογραμμίζοντας, ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι Μέγας λόγῳ του μεγάλου και σημαντικού έργου που επιτέλεσε.
Έθεσε τέλος στους διωγμούς εναντίων των Χριστιανών, υπερασπιζόμενος τα δόγματα των Εκκλησιών και την ανεξιθρησκία με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313, ίδρυσε την Βασιλεύουσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, συγκάλεσε  την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο  για να πολεμήσει την πλάνη του Αρείου και κατάφερε να ανοικοδομήσει μαζί την μητέρα του Αγία Ελένη, τα Πανάγια Προσκυνήματα στα μέρη όπου εβάδισε ο Κύριος.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, εορτάζουμε και την Αγία Ελένη η οποία ήταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κρυπτοχριστιανή.
Αποτελεί πρότυπο δείχνοντας το δρόμο για όλες τις μητέρες, καθώς πίστευε στον Χριστό και κατόρθωσε να εμφυσήσει στην καρδία του Κωνσταντίνου αυτά τα ωραία βιώματα και της Πίστεως μας στον Έναν και Αληθινό Θεό.
Οι δύο, λοιπόν, Άγιοι αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τον καθένα από εμάς, αλλά και για του άρχοντες του τόπου, οι οποίοι διαβάζοντας τον βίο τους θα πρέπει να κατανοήσουν πως και εκείνοι πρέπει να αγαπήσουν τον Χριστό και την Εκκλησία.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της επετείου των 1700 ετών από της εκδόσεως του Διατάγματος των Μεδιολάνων κάνοντας εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τονίζοντας ότι παρόλο που το Διάταγμα είναι γνωστό ως το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας, οι μόνοι που εκδιώκονταν ήταν οι Χριστιανοί, οι οποίοι τότε αποτελούσαν μειονότητα διωκόμενη.
Εξέφρασε δε για πολλοστή φορά την ευχή του για την άμεση απελευθέρωση των δύο Σύριων Επισκόπων που κρατούνται αιχμάλωτοι, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να επιληφθούν του θέματος προκειμένου να υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτήν την περιπέτεια και δοκιμασία που περνούν.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και προς τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για την ευλογία που παρείχαν ώστε να μεταβεί το σπουδαίο αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας στην Ιερά ημών Μητρόπολη.
Ευχαρίστησε, επίσης, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, ο οποίος και κόμισε το πολύτιμο θησαύρισμα της Πίστεώς μας, τους παριστάμενους Αρχιερείς που ελάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη καθώς επίσης και όλο το Εκκλησίασμα που προσήλθε για να τιμήσει τους δύο μεγάλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τους Ισαποστόλους και Θεόστεπτους Βασιλείς.
Μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, την οποία οργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Ασσήρου με τη συμμετοχή των πολιτιστικών ενώσεων  και φορέων της περιοχής, όπου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα όμορφο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από ολόκληρη την περιοχή  της Μακεδονίας.
Leitourgia 3
Leitourgia 9
Leitourgia 10
Εσπερινός 3
Εσπερινός 10
Εσπερινός 13
Εσπερινός 15
Leitourgia 2
http://romfea.gr

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.