Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο Άγιος Γεώργιος της Οίας και ο Άγιος Γεώργιος ο "Ξεχρεωτής" στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης

Ο δεύτερος ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Οία της Σαντορίνης, βρίσκεται αριστερά στην είσοδο του χωριού με τεράστιο αύλιο χώρο και με απέραντη φανταστική θέα στη καλντέρα. 
Μετά την θεία Λειτουργία γίνεται περιφορά της εικόνας προς την Παναγία του Ακαθίστου Ύμνου (κλικ εδώ), και επιστροφή. Στη συνέχεια  μοιράζεται η πανήγυρη που δείτε πιο κάτω από την ιστοσελίδα μας.

Ο Άγιος Γεώργιος ο ξεχρεωτής (1750) του Ημεροβιγλίου της Σαντορίνης βρίσκεται στο κάτω δρόμο Βουρβούλου - Οίας, μέσα σε μια ήσυχη και απίθανη περιοχή.
Το όνομά του "Ξεχρεωτής" οφείλεται σύμφωνα με την πιο κάτω παράδοση.
Αναφέρεται ότι πριν από ενάμισυ αιώνα περίπου ένας αγρότης της ομόνυμης περιοχής, δανείσθηκε χρήματα ένεκα των μεγάλων οικονιμκών αναγκών που αντιμετώπιζε, από τον εργοδότη του. 
Όμως οι καλλιέργειες είχαν καταστραφεί από συνεχή ανομβρία και δεν είχε την δυνατότητα να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει τα αμπέλια του και τα χωράφια.
Στην απελπισία του  αυτή κατέφυγε με θέρμη στο γείτονα της περιοχής, τον Άγιο Γεώργιο και ζήτησε την βοήθειά του (ως τάμα προς τον Άγιο, υποσχέθηκε πως στη γιορτή του θα κάνει κρέας με πατάτες).
Αμέσως άρχισε να βρέχει ασταμάτητα και για συνεχόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να σωθεί η σοδειά του και να ξωφλήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Από τότε ο Άγιος πήρε το όνομα "Ξερχεωτής".
Σήμερα τον επικαλούνται όσοι χρωστάνε για να ξεχρεώνουν
χωρίς δυσκολία τα χρέη τους.
    Πέρα από την πανήγυρη που δώθηκε στο κοινό, όπως θα δείτε στη συνέχεια υπήρχαν τοπικά μουσικά όργανα από τη Σαντορίνη.



Πηγή: Αρμενιστής

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.