Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ιερομόναχος πατήρ Μάξιμος Συρίγος (1937 - 12.8.2019) βιογραφικό & 40ήμερο μνημόσυνο στο Βόθωνα της Σαντορίνης 15.9.2019

Ο Ιερομόναχος π. Μάξιμος, ο κατά κόσμον Μακάριος Συρίγος, γεννήθηκε  το 1937 στο Παλιό Χωριό όπως αναφέρεται από τους κατοίκους της περιοχής, και με επίσημη ονομασία  Επισκοπή Γωνιά ή Μέσα Γωνιά, της Σαντορίνης  από φτωχή αγροτική οικογένεια με γονείς τον Γεώργιο και Αναστασία Συρίγου αλλά και με 4 αδέλφια τον Μανώλη, την Μαρουλιά, την Μαργαρίτα, και τη Βαγγελία.
Ήδη από την παιδική του ηλικία είχε προδιαγράψει την μετέπειτα πορεία του, αφού από τα πρώτα στάδια της ζωής του δίδασκε στα συνομήλικα παιδιά του χωριού το λόγο του Θεού, όπως αναφέρεται από σημερινούς εν ζωή κατοίκους της περιοχής μας.
Μάλιστα μαζευόντουσαν στην φτωχική αυλή του υπόσκαφου σπιτιού τους, και καθόντουσαν πάνω στα αγριοκρίθαρα ή "φρίσες" όπως τις αναφέρουν στην ντοπιολαλιά της περιοχής.
   Τα πρώτα του γράμματα, τα έμαθε στη γενέτειρα περιοχή και στη συνέχεια στην Αθήνα όπου και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή, με την τότε ιδιότητα του Ιεροδιακόνου και με πενταετή άδεια σπουδών από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
   Έτσι λοιπόν κατά το έτος 1962 έγινε Μοναχός από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο (πρώην Λήμνου) στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.
Στη συνέχεια έγινε Ιεροδιάκονος στα Μετέωρα από τον ίδιο κυρό Μητροπολίτη.  
Επίσης διετέλεσε διάκονος και σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, όπως στον Άγιο Ελευθέριο Άρεως, στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση.
Πρεσβύτερος έγινε μετά από δέκα χρόνια περίπου από τον Επίσκοπο Αχελώου Ευθύμιο.
Μετέπειτα διετέλεσε ως εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", αλλά και σε άλλα νοσοκομεία των Αθηνών, όπως και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Επίσης διετέλεσε και ως εφημέριος στη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στην Μητρόπολη Φθιώτιδας, αλλά και ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αντινίτσης της Φθιώτιδας.
   Μετέπειτα όμως και κατά το έτος 1984 επέστρεψε στη γενέτειρά του την Σαντορίνη, επί κυρού Μητροπολίτου Παντελεήμονος Ρίζου και ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων.

Παράλληλα όμως ανέλαβε και ως εφημέριος στην ενοριακή περιοχή Βόθωνα της Σαντορίνης, όπου και έκανε Αγιογραφικό Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής, με την συμμετοχή αρκετών ενοριτών αλλά και συμμετεχόντων από τα διάσπαρτα σημεία του νησιού.
  Διετέλεσε και ως πνευματικός πατέρας της περιοχής όπου τα πνευματικά του παιδιά και πέρα από τα όρια της ενορίας του, τα αγκάλιαζε με τόσο στοργή και αγάπη Θεού, έτσι ώστε θεράπευε τις πικραμένες και ταλαιπωρημένες  των ψυχές, που ζητούσαν παρηγοριά και καταφύγιο στην ταπεινή του παρουσία.
   Ανέλαβε προσωρινά την διαχείριση της Ιεράς Μονής του Προφήτου Ηλιού Θήρας για 13 περίπου χρόνια, όπου και στη συνέχεια παρέδωσε στον σημερινό Ηγούμενο.
Για λόγους γήρατος και υγείας παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου του 2008 και στη συνέχεια διέμεινε στο Πτωχοκομείο Θήρας.
Όμως με την περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του μετέβη στην Αθήνα, όπου και διέμενε σε διάφορα γηροκομεία. 
Έτσι λοιπόν στις 12 Αυγούστου του 2019 ανεπαύθη εν Κυρίω μέσα στην κατανυκτική περίοδο των παρακλήσεων και του προεορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σαν να ήθελε να συμπορευτεί και να έχει συνοδηγό του την Μεσίτρια των ουρανών.

   Πριν από αρκετά χρόνια περίπου βρισκόμουν κατά την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Αρτεμίου στον Άγιο Αρτέμιο του Βουρβούλου της Σαντορίνης και έτυχε να ήταν και εκεί ο πατήρ Μάξιμος.
Μετά το πέρας του εσπερινού και στην προσφώνηση του ονόματος του παιδιού μου, έτυχε να βρισκόταν δίπλα μου ο πάτερ και λέει παράλληλα στον μικρό: "και εγώ όταν ήμουν μικρός είχαμε το ίδιο όνομα",  τότε και για πρώτη φορά έμαθα το λαϊκό όνομα του συμπατριώτη μας πατήρ Μαξίμου!
   Ήταν ένας απλός ταπεινός και σεβάσμιος ιερέας με ιδιαίτερη εμπειρία και διάκριση.
Εκείνα που νουθετούσε στα πνευματικά του παιδιά, πρώτα τα βίωνε ο ίδιος. 
Σαν χαρακτήρας  διακρινόταν για την κατά Χριστό  ταπείνωση, και για τις συναφείς προς αυτή αρετές της σεμνότητας, της προσήνειας, της ειλικρινείας και της γνησιότητας.
Ο πάτερ Μάξιμος με την απλότητά του, το ήθος του, αλλά και την σιωπή του δίδασκε διαρκώς το ποίμνιό του. 
 Είθε ο Αναστάς Κύριος να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων και να τον αναδείξει άξιο διάδοχο και συνεχιστή της ποιμαντικής του διακονίας.
Αιώνια να είναι η μνήμη του στη Βασιλεία του Θεού!
Την προσεχή Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και στον ιερό ενοριακό ναό της Αγίας Άννας στο Βόθωνα της Σαντορίνης θα γίνει το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Πατρός Μαξίμου, όπου και είχε διατελέσει ως εφημέριος  επί 22 έτη περίπου την ενορία αυτή.




Πηγή: Αρμενιστής

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.