Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της νησιωτικής μας χώρας, αλλά και σ΄ολόκληρη την επικράτεια, είναι το ξακουστό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που γίνεται τόσο κατά τον Εσπερινό της Αγίας, όσο και την ημέρα του εορτασμού της.
Ο περιβάλλοντας χώρος είναι καλά οργανωμένος από τους απαραίτητους
χώρους που απαιτούνται όπως: μεγάλο παραδοσιακό μαγειρείο με πολυάριθμες εστίες που λειτουργούν με καυσόξυλα, σφαγείο, παραδοσιακός ξυλόφουρνος, πέτρινες τραπεζαρίες και τις απαραίτητες αποθήκες.
χώρους που απαιτούνται όπως: μεγάλο παραδοσιακό μαγειρείο με πολυάριθμες εστίες που λειτουργούν με καυσόξυλα, σφαγείο, παραδοσιακός ξυλόφουρνος, πέτρινες τραπεζαρίες και τις απαραίτητες αποθήκες.
Η εκκλησία περιστοιχίζεται από ανάλογα καταλύματα προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι εθελοντικά υπηρετούν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Το πανηγύρι αυτό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, τόσο στην εθελοντική ομάδα των εργασιών, όσο και στους προσκυνητές που επισκέπτονται.
Την παραμονή του εορτασμού ο χώρος κατακλύζεται από πλήθος κόσμου, οι οποίοι ανέρχονται στους 3.500 με 4.000 προσκυνητές και μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρεται σ΄ όλους τράπεζα από το ξακουστό Αμοργιανό "πατατάτο", κριθαράκι γιουβέτσι, το κοφτό με σιτάρι και μυζήθρα της περιοχής, μέσα σε πήλινα σκεύη.
Επίσης για όσους νηστεύουν υπάρχουν ρεβίθια, πιλάφι με χταπόδι και για το ξημέρωμα ξιδάτο τύπου πατσά, καθώς και το εφτάζυμο μαύρο ψωμί που το κατασκευάζουν οι εθελοντές του πανηγυριού με ντόπιο σιτάρι, σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, σε μεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του εορτασμού, που ανέρχονται στα 800 καρβέλια περίπου.
Η συνολική ποσότητα ντόπιου κρέατος ανέρχεται στους 3 τόνους περίπου από αιγοπρόβατα, χοιρινά και μοσχάρια, καθώς επίσης και τεράστιες ποσότητες από πατάτες.
Οι πολυάριθμες παραδοσιακές παραστιές κοσμούνται από 15 περίπου τεράστια καζάνια και οργανωμένη ομάδα εθελοντών μαγείρων, που ανταποκρίνεται στην απόλυτη τελειότητα της παρασκευής των εδεσμάτων.
Πέρα από την παραμονή του εορτασμού τα καζάνια θα επαναλάβουν το έργο τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμα και την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής.
Έτσι λοιπόν μετά την θεία λειτουργία προσφέρεται στο εκκλησίασμα το περίφημο "πατατάτο" αλλά και "ξιδάτο".
Η εθελοντική προσφορά στο πανηγύρι της Αγίας είναι αρκετά μεγάλη η οποία ανέρχεται στα 90 με 100 άτομα περίπου, οι οποίοι εργάζονται μέρα-νύχτα για μια βδομάδα περίπου. Παράλληλα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους φίλους μας αναγνώστες που επισκέφθηκαν την Αμοργό, και συμμετείχαν στον μεγάλο εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, όπου μας παραχώρησαν το πιο κάτω φωτογραφικό υλικό και το οποίο μπορείτε να δείτε μέσα από την ιστοσελίδα μας.
Πέρα από την παραμονή του εορτασμού τα καζάνια θα επαναλάβουν το έργο τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμα και την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής.
Έτσι λοιπόν μετά την θεία λειτουργία προσφέρεται στο εκκλησίασμα το περίφημο "πατατάτο" αλλά και "ξιδάτο".
Η εθελοντική προσφορά στο πανηγύρι της Αγίας είναι αρκετά μεγάλη η οποία ανέρχεται στα 90 με 100 άτομα περίπου, οι οποίοι εργάζονται μέρα-νύχτα για μια βδομάδα περίπου. Παράλληλα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους φίλους μας αναγνώστες που επισκέφθηκαν την Αμοργό, και συμμετείχαν στον μεγάλο εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, όπου μας παραχώρησαν το πιο κάτω φωτογραφικό υλικό και το οποίο μπορείτε να δείτε μέσα από την ιστοσελίδα μας.