Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Εμπορείο Σαντορίνης 3.1.2018

Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. 
Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα μαζί με τα άλλα εφτά αδέλφια του, τη δε φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του. 
Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην ακμάζουσα τότε σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων
(Καθαρών) της Αττικής.
Ο Άγιος Εφραίμ ακολούθησε με ένθεο ζήλο τον Χριστό, και διέπρεψε με την λαμπρότητα της ζωής του και τους πόνους της αθλήσεως του
στο ορός των Άμωμων Αττικής (Περιοχή Νέας Μάκρης). 
Αξιώθηκε ακόμα να λάβει το μέγα Μυστήριο της Ιεροσύνης και το χάρισμα να υπηρετεί το άγιο θυσιαστήριο, σαν άγγελος Θεού, με φόβο Θεού και πολλή κατάνυξη.
Το 1416 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν το Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στο Σουλτάνο. 

Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. 

Ο Άγιος απουσίαζε στη σπηλιά του πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος τα πτώματα των Πατέρων. 
Αφού τους έθαψε, ακολούθως θρήνησε γοερώς.
Τον επόμενο χρόνο, την 14η Σεπτεμβρίου 1425 μ.Χ., επανήλθαν οι βάρβαροι και βρήκαν τον Άγιο. 

Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. 
Τον κρέμασαν ανάποδα σ' ένα δένδρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο και μαρτυρικό σώμα του το διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή στον στεφανοδότη Χριστό.
Μετά από μισή χιλιετία ευδόκησε ο φιλάνθρωπος Θεός και φανερώθηκαν, ύστερα από πολλές εμφανίσεις του ιδίου του Αγίου Εφραίμ και πολλών άλλων θαυμαστών γεγονότων, όλα όσα σήμερα γνωρίζουμε, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με την εύρεση των μαρτυρικών και χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.

Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου η εύρεση των τιμίων λειψάνων του, και στις 5 Μαΐου το μαρτυρικό του τέλος.
Το 2011 μ.Χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με την υπ’ αριθμ. 217/2-3-2011 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε τον Όσιο Εφραίμ στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο.
 
Στην περιοχή της Σαντορίνης έχουμε 3 ιερούς ναούς επ΄ ονόματι του Αγίου.  
Ο ένας βρίσκεται στην περιοχής του Ακρωτηρίου, ο άλλος στην περιοχή του Ημεροβιγλίου, και ο αναφερόμενος ενοριακός ναός που βρίσκεται στη θέση «Καλοκόρες» του Εμπορείου της νήσου Θήρας και είναι επ΄ονόματι των Αγίων Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρος του Νεοφανούς και του Οσίου Γεωργίου του Ομολογητού εν Δράμα και τα θυρανοίξια τελέσθηκαν από τον σημερινό μας  Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο στις 22 Απριλίου του 2016.
Ο ρυθμός του ανήκει στον τύπο των παραδοσιακών Θηραϊκών μονόκλιτων θολωτών ναών. 
Ανοικοδομήθηκε από την οικογένεια Σπυριδούλας και Ιωάννου Δεναξά και στη συνέχεια προσεφέρθη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Εμπορείου του οποίου αποτελεί Ενοριακό Παρεκκλήσιο. 
Πρόκειται για περικαλλή ευμεγέθη λιτό και ιδιαίτερα προσεγμένο ναό, επενδεδυμένο εξωτερικά με πέτρα από ασβεστόλιθο - σχιστόλιθο, με άνετο κεκοσμημένο αύλειο χώρο. 

Ο ναός εσωτερικά φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο με αγιογραφημένες τις εικόνες του Κυρίου, της Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου και των αγίων του ναού, ήτοι του αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ και του οσίου Γεωργίου του Καρσλίδου.  
Ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται σε ειδική ξυλόγλυπτη προθήκη στο ναό ιερό επιτραχήλιο που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε φορεθεί στο ιερό λείψανο του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ και τμήμα από το δένδρο του μαρτυρίου του αγίου. 
Τα εν λόγῳ κειμήλια είχαν δοθεί με σχετικό βεβαιωτικό γράμμα ως ευλογία στον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σιγάλα, ο οποίος με τη σειρά του τα εδώρησε στο ναό.
Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει στις 5 Μαΐου και 3 Ἰανουαρίου (μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ και ανάμνηση ευρέσεως των τιμίων  λειψάνων του) και στις 4 Νοεμβρίου και 9 Φεβρουαρίου (μνήμη του οσίου Γεωργίου του Καρσλίδου και ανάμνηση ανακομιδής των ιερών λειψάνων του).
Έτσι λοιπόν σήμερα τιμούμε την ανεύρεση των ιερών του λειψάνων του Αγίου, όπου τελέσθηκε η
Θεία Λειτουργίαμετέπειτα  έγινε  λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου στον  αυλόγυρο του ναού και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη από κρέας κοκκινιστό με κριθαράκι ζυμαρικό, αλλά και ντόπιο κρασί! 
 Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε  ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό του Αγίου, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.

 Χρόνια Πολλά!!!

Δείτε το βίντεο!!!


Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!

Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Εμπορείο Σαντορίνης 4.5.2016

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Εφραίμ & Αγίας Ειρήνης στο Καμάρι της Σαντορίνης 5.5.2015

 


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης 3.1.2013


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ! Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης 3.1.2012

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Ακρωτήρι Σαντορίνης 4 & 5.5.2014 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης 5.5.2014 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης 3.1.2012


 


 

 

Εορτασμός Αγίου Εφραίμ στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, Μάιος 5.5.2012 κλικ εδώ!


 

  

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός   Αγίου Εφραίμ  και  Αγίας Ειρήνης, στο Καμάρι της Σαντορίνης 5.5.2012

 

 

 

Κλικ εδώ.

 

 


Κλικ εδώ.

 

 

 

 

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!

 Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.