Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό & προετοιμασία του εορτασμού 11ος 2016

Μεγάλες είναι οι προετοιμασίες που γίνονται κατά τον εορτασμός της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στο πανέμορφο νησί της Αμοργού. 
Έτσι λοιπόν αρκετές μέρες πριν τον εορτασμό των Εισοδίων της Παναγίας, δρομολογούνται οι προβλεπόμενες εργασίες που απαιτούνται για το μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνουν στην περιοχή τους κάθε χρόνο.
Μετά την προμήθεια του παστού μπακαλιάρου, ακολουθεί ο τεμαχισμός του και στη συνέχεια η διαδικασία του ξαρμυρίσματος, αλλάζοντας διαδοχικά το νερό του, μέχρι να είναι έτοιμος για την περαιτέρω διαδικασίες του, όπως το τηγάνισμά του, καθώς και το μαγείρεμά του με πατάτες κοκκινιστές.
  Ένα άλλο ωραίο έθιμο που έχουν, είναι η κατασκευή του παραδοσιακού παστελιού. 
Αυτό μου θυμίζει λίγο τα παιδικά μου χρόνια,
που στην περιοχή μας είχαμε τον Κυρ Λάμπρο που έφτιαχνε το πεντανόστιμο παστέλι, αλλά και τις αρωματικές καραμέλες!!! 
Μάζευαν λοιπόν φύλα από τις λεμονιές της περιοχής, τα οποία στη συνέχεια τα έπλεναν και τα στέγνωναν, γιατί πάνω σ΄ αυτά έβαζαν το τεμάχιο του παστελιού σε μέγεθος του φύλου, και το οποίο έπαιρνε το φυσικό άρωμα από το λεμονόφυλο.

Την επομένη μέρα έφτιαχναν το παραδοσιακό τους παστέλι και ολοκλήρωναν την όλη διαδικασία του παστελιού.
Πέρα από αυτά στον πανηγυρικό εσπερινό του εορτασμού της Παναγίας έκαναν και φάβα το οποίο προσέφεραν στους προσκυνητές, μετά το πέρας του εσπερινού.
Η Αμοργός έχει ιδιαίτερα πανηγύρια έναντι απ΄ αυτών γνωρίζουμε και κατά την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής του νησιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρα μας.
Πιο κάτω ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Δημήτρη Θεολογίτη, καθώς επίσης και από τον προσωπικό λογαριασμό της  κ. Ιωάννας Συνοδινού, και προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα μας.
Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για την ανάλογη συμβολή τους στον τομέα αυτό.
     Έτσι λοιπόν σύμφωνα με μαρτυρίες προσκυνητών, ο φετινός εορτασμός (2016) της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έγινε μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και πλήθος κόσμου, τόσο από το νησί της Αμοργού, όσο και από την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, αλλά και από άλλες της επικράτειας.

Η χάρη της Παναγίας να είναι πάντοτε μαζί μας!

Δείτε το βίντεο


Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό 21.11.2011
 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό 26.7.2012 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Μεγάλο πανηγύρι στην Αμοργό, κατά τον φετινό εορτασμό της Αγίας Παρασκευής


 

 

 

  

Κλικ εδώ! Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παλιό Χωριό Σαντορίνης 21.11.2016

 

 Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.