Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στον Καρτεράδο Σαντορίνης 27.8.2016

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Δυστυχώς για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές. 
Όλα όσα γνωρίζουμε είναι υποθέσεις που πηγάζουν από μια εικόνα του που βρέθηκε τον 14ο - 15ο αιώνα μ.Χ., στο νησί της Ρόδου. 
Ο Άγιος, απεικονιζόταν με ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα, κρατώντας στο αριστερό χέρι έναν Σταυρό και στο δεξί μια λαμπάδα.
Αργότερα, τον αρχαίο αυτό Ναό ανοικοδόμησε ο τότε Επίσκοπος Ρόδου Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου. 
Εκτός από τη μορφή του Αγίου, στην εικόνα υπήρχαν και δώδεκα παραστάσεις που απεικόνιζαν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους, τα οποία είναι μεγάλα και σκληρά και αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για έναν μεγάλο και γενναίο Αθλητή της πίστεώς μας.
   Την παραμονή και την ημέρα του εορτασμού του Αγίου, υπάρχει μια παλιά παράδοση των πιστών να φθιάχουν την συνηθισμένη τους φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. 
Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.
  Ο Σημερινός εορτασμός του Αγίου στην περιοχή του Καρτεράδου της Σαντορίνης, έγινε μέσα σε πλήθος κόσμου στον μικρό γραφικό ναό του Αγίου, του τον 15ου αιώνα περίπου, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο Κάτω Χωριό του Καρτεράδου της Σαντορίνης, ενδιάμεσα της Παναγίας της Γλυκογαλούσας και της Αναλήψεως του Σωτήρος.
 Μετά τη Θεία Λειτουργία  έγινε  λιτάνευση των ιερών εικόνων  με ενδιάμεση δέηση στον. Ι.Ν. της Αναλήψεως και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη από κοφτό κοκκινιστό μακαρονάκι με κιμά,  καθώς και  ντόπιο κρασί!.   
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο!


Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την  περιοχή του Καρτεράδου της Σαντορίνης!

Πηγή: Αρμενιστής
 Πηγή: Αρμενιστής


 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ.  Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Φανουρίου στην Περίσσα της Σαντορίνης 26.8.2016 

 

 

 

 




Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στο Καμάρι Σαντορίνης 28.8.2014

 

 

 

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την  περιοχή του Καρτεράδου της Σαντορίνης!

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.