Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου +23 Νοεμβρίου

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 23 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αμφιλοχίου του Επισκόπου Ικονίου.
Ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν Καππαδόκης. 

Διακρινόταν για τη μεγάλη του μόρφωση και ευσέβεια, αναδείχτηκε Επίσκοπος Ικονίου το 344 μ.Χ. 
Υπήρξε άριστος Επίσκοπος και συμμετείχε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε.
Ο Άγιος Αμφιλόχιος δεν είχε αξία μόνο στη δική του Εκκλησία, αλλά η ηθική του αξία είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Έτσι, παρενέβαινε και σε Εκκλησίες κοντινές, όπου διασφάλιζε την ειρήνη και ορθοτομούσε το Λόγο της Αληθείας. Διότι στο έργο του, είχε οδηγό τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Σπούδασον σε αυτόν δόκιμον παραστήσαι τω Θεώ, εργάτην αεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον Λόγον της Αληθείας». (Β' προς Τιμόθεον, στ' 15).
Δηλαδή, λέει ο Άγιος και Απόστολος Παύλος, προσπάθησε να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη, που δεν τον ντροπιάζει το καλοφτιαγμένο έργο του, και διδάσκει ορθά το Λόγο της Αληθείας. Στην προς Αμφιλοχία επιστολή ο Μέγας Βασίλειος φανερώνει τη λαμπρή ηθική φυσιογνωμία του Αγίου Αμφιλοχίου. Τον παρακαλεί να παρευρεθεί στην τιμητική γιορτή υπέρ των Μαρτύρων της Καισαρείας, για να γίνει αυτή σεμνότερη, διότι ο λαός της Καισαρείας τον αγαπούσε, όσο κανέναν άλλο Επίσκοπο. Ο Άγιος Αμφιλόχιος έγραψε αρκετούς λόγους για την Ορθοδοξία μας, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο ειρηνικά το 394 μ.Χ.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονόματος:
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ: (αμφί + λοχάω) = ο πολύ άγρυπνος.

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφίας τὴν ἔλλαψιν ὡς καθαρὸς μυηθείς, δογμάτων ὀρθότητος φωτοειδεὶς ἀστραπὰς ἐκλάμπεις τοῖς πέρασι, σὺ γὰρ τὴν ἐν Τριάδι ὁμοούσιον φύσιν ἐκήρυξας, ἀσυγχύτως καθελῶν τὰς αἱρέσεις. Διό σε, ἱεράρχα Ἀμφιλόχιε, Χριστὸς ἐδόξασε.
 

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.