Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2015

Την παραμονή του εορτασμού είχαμε τον Εσπερινό του Αγίου Παγκρατίου και την επομένη ημέρα τον εορτασμό του Αγίου στο Καμάρι της Σαντορίνης.
Στη περιοχή μας τον ευλάβονται ιδιαίτερα, αφού έφτιαξαν ναό επό ονόματί του, ένεκα του μεγάλου και καταστροφικού σεισμού κατά τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, αλλά και την καταστροφή
αρκετών κτισμάτων του νησιού καθώς και την ολοσχερή καταστροφή του «Παλιού Χωριού» της Επισκοπής Γωνιάς, όπου και αντικαταστάθηκε άμεσα με αρωγή του Δημοσίου ο νέος οικισμός του χωριού στη περιοχή του Καμαρίου.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού
Προκάλεσε τσουνάμι, όπου τα κύματά του οποίου έφτασαν περίπου τα 25 μέτρα ύψος.
Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει δεξιά στο βράχο πηγαίνοντας για το ναό του Αγίου Παγκρατίου.  
Μέσα από την φοβερή αυτή καταστροφή, οι τότε αγρότες της Σαντορίνης βρισκόταν στις δραστηριότητές τους, πλην ελαχίστων όπου και καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κτισμάτων,  και έτσι απέφυγαν έναν μεγάλο σημαντικό και ανεπιθύμητο αριθμό θυμάτων. 
Αυτή η σημαδιακή ημέρα, ως ημέρα αλήστου μνήμης, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη σ΄ όσους έζησαν τα γεγονότα αυτά, αλλά και στις επερχόμενες γενεές της περιοχής μας από την περιγραφή των γεγονότων αυτών.

Κατά την ημέρα αυτή της καταστροφής είναι και ο εορτασμός του Αγίου Παγκρατίου, έτσι λοιπόν οι παθόντες κάτοικοι του Καμαριού, έφτιαξαν έναν μικρό ναό με την επωνυμία του εορτάζοντα αγίου, στη κορυφή του μικρού και βραχώδη λόφου, όπου και τον ευλάβονται με ιδιαίτερη τιμή και ευσέβεια.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται σε περίοπτη θέση  της περιοχής, όπου η τοπική μας εκκλησία το συντηρεί αδιαλείπτως και το ανακατασκευάζει, προκειμένου να διατηρήσει άσβεστη την παρουσία του στο χώρο της περιοχής μας.
 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  έγινε περιφορά των εικόνων γύρω από τον ομώνυμο ναό του Αγίου, στη συνέχεια ευλογήθηκε πανήγυρη μετέπειτα έγινε επιμνημόσυνη δέηση  στους νεκρούς των θυμάτων του σεισμού της 9ης Ιουλίου 1956 και στο τέλος μοιράσθηκε πανήγυρη, από κοφτό μακαρονάκι με κρέας κοκκινιστό, λαρδί παστό, διάφορα άλλα ορεκτικά και  ντόπιο κρασί   
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο

Πηγή: Αρμενιστής
Πηγή: Αρμενιστής

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2015

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2014

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2014 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εγκαίνια Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός και εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9 Ιουλίου 2013 

 

 

 

 

 Κλικ εδώ. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παγκρατίου Καμαρίου Σαντορίνης 8 Ιουλίου 2013


 

 

 Κλικ εδώ. Υποδοχή Ιερών Λειψάνων και Εγκαίνια του Μοναδικού Πανελλαδικού Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης! 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

  

 

 

 Κλικ εδώ. Ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 στη Σαντορίνη


 

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.