Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Βιβλιοκρισία: Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, Πάσχα στ’ Αγιον Ορος, Εκδόσεις “Αρχονταρίκι”, Αθήνα 2010, σσ. 134

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ


Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, Πάσχα στ’ Αγιον Ορος, Εκδόσεις “Αρχονταρίκι”, Αθήνα 2010, σσ. 134.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου




Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ έδειξε - από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών - ότι ήταν ένας ξεχωριστός φοιτητής, που θα διακρινόταν μεταξύ όλων.

Είχε πάντοτε την άνεση να λέγει την άποψή του, την ικανότητα να ελίσσεται κατάλληλα και μια χαρακτηριστική ευφράδεια και γνώση της Ελληνικής γλώσσας που τον έβαζε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά και από τον πιο προικισμένο συμφοιτητή μας.



Ορισμένοι από την ακαδημαική περίοδο (1974 - 1978), που σπουδάζαμε στη Θεολογική Σχολή στην Αθήνα, έγιναν Πατριάρχες, άλλοι Μητροπολίτες και ορισμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίων ή στελέχη της Εκκλησιαστικής Διοίκησης.



Αλλοι αναδείχθηκαν απροσδόκητα και άλλοι γιατί έδειξαν από νωρίς τα χαρίσματά τους που τα καλλιέργησαν κατάλληλα. Νομίζω όμως ότι κανείς μας δεν αμφέβαλλε ότι ο τότε Μανώλης Χαρκιολάκις - πνευματικό παιδί του π. Χαράλαμπου Βασιλόπουλου - θα είχε μια λαμπρή εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Κανένας μας δεν αμφέβαλλε ότι μια μέρα θα γινόταν επίσκοπος. Είχε, από λαικός τη “στόφα δεσπότη”.



Ο Σεβασμιότατος έχει το χάρισμα να μιλά και να γράφει. Είναι απίστευτος ο ρυθμός αλλά και η ποιότητα της παραγωγής του. Γνωρίζει σε βάθος την Ελληνική γλώσσα και έχει πραγματικό χάρισμα εκμάθησης γλωσσών. Οι εν Αυστραλία ομογενείς εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτητα και το επίπεδο της εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας που πέτυχε - σε ελάχιστο χρονικό διάστημα - από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία.



Ενα πολύ ωραίο δείγμα της γραφής του Σεβασμιότατου είναι και το βιβλίο του “Πάσχα στο Αγιον Ορος” βιβλιοπαρουσίαση του οποίου εντοπίσαμε στο διαδίχτυο.


*****

ΠΑΣΧΑ ΣΤ’ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


Επιμέλεια του Νίκου Παπαχρήστου



proikonisou iosif
Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ, «Πάσχα στ’ Άγιον Όρος». Πρόκειται για μια πολύ κομψά φροντισμένη και καλαίσθητη έκδοση, που επιμελήθηκαν οι εκδόσεις «Αρχονταρίκι», μέσω της οποίας ο αναγνώστης “συμμετέχει” με τη βοήθεια του γλαφυρού και άμεσου λόγου του συγγραφέα στην πασχαλινή ατμόσφαιρα της Μοναστικής Πολιτείας του Άθω.


Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο λόγιος Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας εκπλήττει τόσο ευχάριστα. Έχουμε και άλλα προϊόντα της πέννας του απολαύσει και μάλιστα παρουσιάσει από τη στήλη Βιβλιοκρισιών του Amen.gr.


Όμως τούτο το τελευταίο βιβλίο του με τη συναρπαστική περιγραφή των εμπειριών που βίωσε δύο Πάσχα στο Περιβόλι της Παναγιάς, σε απόσταση 31 χρόνων το ένα από το άλλο, μας φέρνει το άρωμα ενός άλλου κόσμου, που μυρώνει και γλυκαίνει τις δύσκολες μέρες που περνάμε.


Μέσα από τα κατανυκτικά δρώμενα της αθωνίτικης Μεγάλης Εβδομάδας και τον μοναχικό ενθουσιασμό της Ανάστασης, μας φέρνει αγιορείτικη παρηγοριά, γαλήνη λογισμών και ειρήνη ψυχής. Κυριολεκτικά μας αναπτερώνει.


Ο λόγος του κ. Ιωσήφ μαστορικά δουλεμένος, με καλλιέπεια, μουσικότητα έκφρασης, πλουσιότατο λεξιλόγιο και καταρράκτες εικόνων, μας θυμίζει παλιούς μεγάλους τεχνίτες των νεοελληνικών μας γραμμάτων.


Αλλά και ο θεολογικός του λόγος, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, παρουσιασμένος στην τράπεζα της Μονής Γρηγορίου, μαρτυρεί έναν ξεχωριστό θεολόγο που συνδυάζει γραφική και πατερική γνώση, με μια ζηλευτή προσγείωση κι έναν υγιή συγχρονισμό.


Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου και πάλι κατάφερε να μας ενθουσιάσει.


Περιμένουμε κι άλλα…

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.