Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Καρδιά καθαρή - Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος

Ο Θεός, αγαπητοί μου, δεν είναι σαν τον άν­θρωπο πού περιορίζεται σ' ένα μέρος· είναι παντού. Είναι πνεύμα. Είναι σαν τον ήλιο που σκορπάει τις ακτίνες του σ' όλο τον κόσμο, σαν τον αέρα πού 'νε παντού στη γη. Είναι αυ­λός και αθάνατος. 

Γι' αυτό και o τρόπος πού πρέπει να τον λατρεύει o άνθρωπος είναι πνευ­ματικός και άγιος.
Μ' άλλα λόγια, δεν έχει α­νάγκη ό Θεός από σφαχτά και κριάρια και ταύ­ρους, όπως κάνουν στα ειδωλολατρικά ανα­στενάρια για να εξευμενίσουν τάχα το Θεό. 
Ο Θεός δεν θέλει υλικές θυσίες, αφού όλη η υλική δημιουργία είναι δική του· «του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής... »(Ψαλ.23,1). 
Κάτι άλλο ζητάει από μας, που δεν του το δίνουμε. Το λέει καθαρά στην αγία Γραφή· «Δος μοι, υιέ, σήν καρδίαν», παιδί μου δος μου την καρδιά σου (Παρ.23,26)· μια καρδιά που αγαπάει όχι τα λεφτά, τις γυναίκες, αυτά τα επίγεια, αλλά μια καρδιά που αγαπάει το Χριστό, το Θεό· μια καρδιά κα­θαρή από μίσος, από φθόνο και ζήλεια, από α­σέλγεια και ακαθαρσία. Μια τέτοια καρδιά —αυτό είναι το πνεύμα της σημερινής περικο­πής- αποτελεί την ωραιότερη εκκλησιά του κόσμου. 
Και μια τέτοια εκκλησιά μπορεί να 'νε μέσα σ' ένα τσοπάνο, σ' ένα βοσκό, και εκεί να κατεβαίνουν οι άγγελοι και αρχάγγελοι! Δεν είναι λόγια ή θρησκεία μας, δεν είναι παραμύθι· είναι ολοζώντανη. Μ' άλλα λόγια, μπορεί να δώσεις εκατομμύρια και να χτίσεις χίλιες εκκλη­σίες· αν δεν έχεις την καρδιά σου καθαρή από τα πάθη, τίποτα δεν ωφελείσαι απ' αυτά.
Χί­λιες λαμπάδες ν' ανάψεις μπροστά στο Χριστό, χίλιες λειτουργίες να κάνεις, όλα να τα κά­νεις, αν η καρδιά σου δεν έχει αγάπη στο Θεό και τον πλησίον, δεν είσαι Χριστιανός. 
«Πνεύμα ό Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν έν πνεύματι και άληθεία δει προσκυνείν».  
Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.