Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως

Από μικρό παιδί θυμάμαι από τους μεγαλύτερους του χωριού να χαρακτηρίζουν με ένα δικό τους τρόπο την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως, ως την Κυριακή των "μαπών".
Πέρα από τον χαρακτηρισμό αυτό παράλληλα έλεγαν και το άλλο, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας της ημέρας αυτής, θα πάρουμε την "μάπα" εννοώντας φυσικά τα λουλούδια που μοιράζει στον καθένα μας ο ιερέας της περιοχής.

Μάλιστα τα λουλούδια που μοιράζουν στην
Σαντορίνη, είναι οι βιολέτες ή αυγελοπουλιές όπως τις λέμε, έναντι των άλλων περιοχών που μοιράζουν δάφνες, ή ότι άλλο έχει να προσφέρει την εποχή αυτή η κάθε περιοχή.
   Έτσι λοιπόν η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται με μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου αλλά της νίκης και της χαράς.
 Ακόμα δε περισσότερο η υμνολογία του Κανόνα της Κυριακής παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία, και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).
  Ήδη  βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής και η Εκκλησία μας προβάλλει στους πιστούς της τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, ως αναψυχή και στήριγμά μας. 

Στο μεσοδιάστημα της περιόδου αυτής από την σαρανταήμερη νηστεία, κατά κάποιο τρόπο και εμείς σταυρωνόμαστε με τη νέκρωση από τα πάθη, κι έχουμε μια αίσθηση πικρίας με το να μας δημιουργείται ακηδία και κατάπτωση. 
Ωστόσο η ορθοδοξία μας προέβαλε τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό, ως βοήθεια και στήριγμα στον αγώνα των μελών της, αλλά και σαν υπενθύμιση του Πάθους του Κυρίου.

 



 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Σταυροπροσκυνήσεως (των "μαπών") & του Αγίου Υπατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 31.3.2019 

 

 


 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Σταυροπροσκυνήσεως στο Καμάρι Σαντορίνης 11.3.2018


 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Σταυροπροσκυνήσεως στο Καμάρι Σαντορίνης 3.4.2016

 





 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Σταυροπροσκυνήσεως στο Καμάρι Σαντορίνης 15.3.2015 

 


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Σταυροπροσκυνήσεως στο Καμάρι της Σαντορίνης 23.3.2014 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Σταυροπροσκυνήσεως στο Καμάρι της Σαντορίνης 2012 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Πως και πότε κάνουμε το Σταυρό μας


 

  

 

 

 


 Κλικ εδώ. Περισσότερα για τον Σταυρό!

Κλικ εδώ. Μέτρο ο Τίμιος Σταυρός! 





Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη







Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.