Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ηγούμενος Εφραίμ στην ακολουθία του Μ. Κανόνος και Καθαγιασμός της Ιεράς Εικόνας της Παραμυθίας στο Εμπορείο Σαντορίνης 13.4.2016

Με την παρουσία του Γέροντα Εφραίμ στο νησί της Σαντορίνης, όπως είχαμε αναφερθεί σε προγενέστερες αναρτήσεις μας, είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων  στον Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης  που βρίσκεται στη Μέσα Γωνιά - Παλιό Χωριό της Σαντορίνης
Ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας είχε ομιλήσει στην κατάμεστη Χριστιανική αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας που βρίσκεται στα Φηρά της Σαντορίνης με θέμα:
"Ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής και οι σύγχρονοι Αγιορείτες Όσιοι Γέροντες".

  Την επομένη στις 13 Απριλίου 2016 και στις 5:00 το απόγευμα παρευρέθη στην Ακολουθία του
Μεγάλου Κανόνος  στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου στο Εμπορείο  και στον καθαγιασμό της Ιεράς Εικόνος της Παραμυθίας, όπου στο τέλος της ακολουθίας κήρυξε με ψυχωφελή λόγια στις διψασμένες καρδιές των παρευρισκομένων μελών της εκκλησίας.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε αποσπασματικές εικόνες από την καθιερωμένη ακολουθία, μέσα  μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.

Η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού Την προηγουμένη Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμούσε την νίκη κατά των αιρέσεων και με τη σημερινή Κυριακή τιμά τη συνέχεια της νίκης κατά των αιρέσεων γενικά, και για το λόγο αυτό τιμά και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ο οποίος  δεν είναι για την Εκκλησία ένας απλός Άγιος, αλλά σύμβολο και όρος Ορθοδοξίας, στου οποίου με τη διδασκαλία κρίνεται το ορθόδοξο από το αντορθόδοξο και αιρετικό, το γνήσιο και αληθινό από το κίβδηλο και ψεύτικο.  Η σημερινή λοιπόν εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον Άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της Αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού. Από την άποψη αυτή η προσέγγιση του Αγίου αυτού αποτελεί προσέγγιση στα καθαρά νάματα της Εκκλησίας μας. Επίσης γνωστό είναι και το  Θαύμα του Αγίου στη Σαντορίνη! «Αν είναι Άγιος ας μας πνίξει»  Ο Άγιος Γρηγόριος προσευχόταν ώστε ο Κύριος να φωτίσει το υπάρχον σ’ αυτόν σκότος.  Το σκότος που έβλεπε να υπάρχει στην ψυχή και την καρδιά του, το σκότος δηλαδή της αμαρτίας και των παθών, γι΄ αυτό έλεγε και τη γνωστή αδιάκοπη και κατανυκτική προσευχή: «Φώτισόν μου, το σκότος, φώτισόν μου το σκότος, Κύριε!» Ο σημερινός εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά έγινε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Καμάρι της Σαντορίνης, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη από σουπιές κοκκινιστές με κοφτό μακαρονάκι, ταραμοσαλάτα, ψευτοκεφτέδες, ντολμαδάκια κ.τ.λ, αλλά και ντόπιο κρασί.    Την πιο πάνω πανήγυρη προσέφερε η οικογένεια του Γιάννη Μηνδρινού, για το θαυμαστό γεγονός που έζησε τότε ο κ. Γιάννης κατά την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό στις 8 Ιανουαρίου 1953, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας,   …. και επικαλούμενος την βοήθεια του Αγίου χωρίς να τον γνωρίζει, η υγεία του αποκαταστάθηκε πλήρως αφήνοντας  άφωνους τους γιατρούς από την ξαφνική βελτίωση της υγείας του….. Η χάρη του Αγίου να έχει όλο τον κόσμο καλά, Χρόνια Πολλά! Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε  ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο!!!!!
Στο χρονοδιάγραμμα 02:56 του βίντεο ξεκινά η ομιλία του Γέροντα Εφραίμ
Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!

Πηγή: Αρμενιστής

  Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ομιλία π. Εφραίμ Βατοπαιδινού στην Χριστιανική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας 12.4.2016 

 

 

 

Κλικ εδώ. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ζώνης στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης, χοροσταντούντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Βατπαιδίου 12 Απριλίου 2016 

 

 

 

 

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.