Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στα Φηρά της Σαντορίνης, 27.5.2016

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και στην περιοχή της Σαντορίνης τον τιμούν ιδιαίτερα, αφού υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στο όνομα του Αγίου.Ένας από αυτούς είναι ο ιερός ναός του Αγίου  που βρίσκεται στην περιοχή του Κοντοχωρίου των Φηρών της Σαντορίνης.
Την ημέρα του εορτασμού έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτυοργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανίου.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής  Θείας Λειτουργίας ακολούθησε περιφορά  της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, γύρω από τον ναό και στην συνέχεια έφθασαν στο πανηγυρόσπιτο του ναού που βρίσκεται κάτω απ΄ αυτόν, όπου ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη  από παραδοσιακό φάβα ελιές, σαρδέλες παστές, διάφορα γλυκίσματα και μεταξύ αυτών, το παραδοσιακό κουφέτο της Σαντορίνης και όσοι ήθελαν μπορούσαν να καθίσουν στην τράπεζα και να δοκιμάσουν το παραδοσιακό μας κρασί!   
Πιο κάτω όμως μπορείτε να δείτε  ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.

Η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού Την προηγουμένη Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμούσε την νίκη κατά των αιρέσεων και με τη σημερινή Κυριακή τιμά τη συνέχεια της νίκης κατά των αιρέσεων γενικά, και για το λόγο αυτό τιμά και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ο οποίος  δεν είναι για την Εκκλησία ένας απλός Άγιος, αλλά σύμβολο και όρος Ορθοδοξίας, στου οποίου με τη διδασκαλία κρίνεται το ορθόδοξο από το αντορθόδοξο και αιρετικό, το γνήσιο και αληθινό από το κίβδηλο και ψεύτικο.
 Η σημερινή λοιπόν εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον Άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της Αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού. Από την άποψη αυτή η προσέγγιση του Αγίου αυτού αποτελεί προσέγγιση στα καθαρά νάματα της Εκκλησίας μας. Επίσης γνωστό είναι και το  Θαύμα του Αγίου στη Σαντορίνη! «Αν είναι Άγιος ας μας πνίξει»  Ο Άγιος Γρηγόριος προσευχόταν ώστε ο Κύριος να φωτίσει το υπάρχον σ’ αυτόν σκότος.  Το σκότος που έβλεπε να υπάρχει στην ψυχή και την καρδιά του, το σκότος δηλαδή της αμαρτίας και των παθών, γι΄ αυτό έλεγε και τη γνωστή αδιάκοπη και κατανυκτική προσευχή: «Φώτισόν μου, το σκότος, φώτισόν μου το σκότος, Κύριε!» Ο σημερινός εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά έγινε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Καμάρι της Σαντορίνης, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη από σουπιές κοκκινιστές με κοφτό μακαρονάκι, ταραμοσαλάτα, ψευτοκεφτέδες, ντολμαδάκια κ.τ.λ, αλλά και ντόπιο κρασί.    Την πιο πάνω πανήγυρη προσέφερε η οικογένεια του Γιάννη Μηνδρινού, για το θαυμαστό γεγονός που έζησε τότε ο κ. Γιάννης κατά την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό στις 8 Ιανουαρίου 1953, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας,   …. και επικαλούμενος την βοήθεια του Αγίου χωρίς να τον γνωρίζει, η υγεία του αποκαταστάθηκε πλήρως αφήνοντας  άφωνους τους γιατρούς από την ξαφνική βελτίωση της υγείας του…..
Η χάρη του Αγίου να έχει όλο τον κόσμο καλά, Χρόνια Πολλά!
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε  ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!
Δείτε το βίντεο!


Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την περιοχή Κοντοχωρίου των Φηρών της Σαντορίνης

  Πηγή: Αρμενιστής
   Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Εμπορείο Σαντορίνης 27.5.2016 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Καμάρι Σαντορίνης 27.5 .2015


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Εμπορείο Σαντορίνης 26 & 27.5.2014




 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Καμάρι Σαντορίνης 27.5.2014

 

 

 

 

 

  

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στα Φηρά της Σαντορίνης, 27 Μαΐου 2013


 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Καμάρι της Σαντορίνης, 27 Μαΐου 2012

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Το εξιτήριο το υπογράφει όχι γιατρός αλλά ένας Άγιος! Αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος 

 

 

 





Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την περιοχή Κοντοχωρίου των Φηρών της Σαντορίνης


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.