Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Άγιος Αιμιλιανός (+18 Ιουλίου)

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 18 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αιμιλιανού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αιμιλιανός καταγόταν από το Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας και άθλησε επί αυτοκρατορίας Ιουλιανού του Παραβάτη. Ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη, που όταν έμαθε ότι ο Άγιος Αιμιλιανός ήταν χριστιανός, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε με τα πιο χυδαία λόγια, τον μαστίγωσε ανελέητα. Βέβαια, του τόνισε ότι αν συνεχίσει να είναι χριστιανός, θα πάθαινε πολύ χειρότερα. Αλλά οι τιμωρίες και οι απειλές, αντί να κάμψουν το φρόνημα του Αιμιλιανού, φούντωσαν περισσότερο τη φλόγα της πίστης του στο Χριστό. Μάλιστα την επόμενη μέρα πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπου με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα που ήταν μέσα στο χώρο αυτό. 

Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό το αφεντικό του, αμέσως έτρεξε στο κριτήριο, όπου, αφού έβρισε τον Άγιο Αιμιλιανό για την πράξη του, τον διέταξε να αρνηθεί χωρίς αντίρρηση το Χριστό. Ο Άγιος Αιμιλιανός, τότε, χαμογελώντας απάντησε στο αφεντικό του: 
«Μπορείς να διατάξεις ότι θέλεις, θα σε υπακούσω, αλλά η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου. Ως προς αυτήν ένα και μόνο Κύριο αναγνωρίζω, τον Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο Μέγας και Παντοτινός μου Κύριος, που Εξουσιάζει το σώμα και την ψυχή μου, και ποτέ δε θα Τον αρνηθώ».
Ο ειδωλολάτρης άρχοντας με μίσος χαστούκισε τον Άγιο. Έπειτα, αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά, όπου αργότερα το Ιερό Λείψανο του Αγίου, κήδεψε μεγαλοπρεπώς η γυναίκα του άρχοντα ειδωλολάτρη, που ήταν κρυπτοχριστιανή.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς προσφορὰ καὶ ὁλοκάρπωμα θεῖον, διὰ πυρὸς προσενέχθεις τῷ Δεσπότῃ, τοὶς ὄμβροις τῶν χαρίτων σου εὐφραίνεις νῦν ἠμᾶς, πῦρ γὰρ τὸ οὐράνιον, τὴ ψυχὴ περιφερών, ὥσπερ αὔραν ἔφερες, τὴν κατάφλεξιν Μάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πάντοτε φρουρείν, τοὺς σὲ τιμώντας, Αἰμιλιανὲ ἔνδοξε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.