Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Άγιος Κήρυκος και Αγία Ιουλίττα (+15 Ιουλίου)

Γιορτάζουμε σήμερα 15 Ιουλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Κηρύκου και της μητέρας του Ιουλίττας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ιουλίττα, έζησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού και καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.


Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στον γιο της Κήρυκο. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον γιο της. Ο Άγιος Κήρυκος, όμως, παρόλο που ήταν μικρό παιδάκι δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το Όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. 


ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΤΑΣ Αυτός εξοργίστηκε τόσο που τον πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου, όπου και μ'αυτόν τον τρόπο παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Η μητέρα του, Αγία Ιουλίττα μετά από λίγη ώρα, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε κι αυτή μαρτυρικά την ψυχή της στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ἡ καλλιμάρτυς τοῦ Χρίστου Ἰουλίττα, σὺν τριετεῖ ἀμνῶ αὐτῆς τῷ Κηρύκῳ, δικαστοὺ πρὸ βήματος παρέστησαν φαιδρῶς, εὔτολμοι κηρύττοντες. τὴν χριστώνυμον κλῆσιν, ἄμφω μὴ πτοούμενοι, ἀπειλᾶς τῶν τυρράνων καὶ στεφηφόροι νῦν ἐν οὐρανοίς, ἀγαλλιώνται. Χριστῷ παριστάμενοι.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος ΚαβαρνόςΤα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.