Κατά τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, έγινε ένας μεγάλος και καταστροφικός σεισμός στο νησί της Σαντορίνης, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, αλλά και την καταστροφή αρκετών κτισμάτων του νησιού καθώς και την ολοσχερή καταστροφή του «Παλιού Χωριού» της Επισκοπής Γωνιάς, όπου και αντικαταστάθηκε άμεσα με αρωγή του Δημοσίου ο νέος οικισμός του χωριού στη περιοχή του
Καμαρίου.
Μέσα από την φοβερή αυτή καταστροφή, οι τότε αγρότες της Σαντορίνης βρισκόταν στις δραστηριότητές τους, πλην ελαχίστων όπου και καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κτισμάτων, και έτσι απέφυγαν έναν μεγάλο σημαντικό και ανεπιθύμητο αριθμό θυμάτων.
Πηγή: Αρμενιστής
Πηγή: Αρμενιστής
Καμαρίου.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού. Προκάλεσε τσουνάμι, όπου τα κύματά του οποίου έφτασαν περίπου τα 25 μέτρα ύψος.
Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει δεξιά στο βράχο πηγαίνοντας για το ναό του Αγίου Παγκρατίου Μέσα από την φοβερή αυτή καταστροφή, οι τότε αγρότες της Σαντορίνης βρισκόταν στις δραστηριότητές τους, πλην ελαχίστων όπου και καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κτισμάτων, και έτσι απέφυγαν έναν μεγάλο σημαντικό και ανεπιθύμητο αριθμό θυμάτων.
Αυτή η σημαδιακή ημέρα, ως ημέρα αλήστου μνήμης, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη σ΄ όσους έζησαν τα γεγονότα αυτά, αλλά και στις επερχόμενες γενεές της περιοχής μας από την περιγραφή των γεγονότων αυτών.
Κατά την ημέρα αυτή της καταστροφής είναι και ο εορτασμός του Αγίου Παγκρατίου, έτσι λοιπόν οι παθόντες κάτοικοι του Καμαριού, έφτιαξαν έναν μικρό ναό με την επωνυμία του εορτάζοντα αγίου, στη κορυφή του μικρού και βραχώδη λόφου, όπου και τον ευλάβονται με ιδιαίτερη τιμή και ευσέβεια.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται σε περίοπτη θέση της περιοχής, όπου η τοπική μας εκκλησία το συντηρεί αδιαλείπτως και το ανακατασκευάζει, προκειμένου να διατηρήσει άσβεστη την παρουσία του στο χώρο της περιοχής μας.
Πηγή: Αρμενιστής
Πηγή: Αρμενιστής