Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Αρχή της Ινδίκτου, ήτοι του νέου εκκλησιαστικού έτους +1 Σεπτεμβρίου

Τι σημαίνει Ινδικτιών
Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ ἑορτάζει σήμερα τήν ἀρχή τῆς Ἰνδικτιῶνος – ἀπό τή λατινική λέξη «indictio», ἡ ὁποία σημαίνει ὁρισμός – δηλαδή τήν ἔναρξη τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους. Ὁ ὅρος προῆλθε ἀπό τήν συνήθεια τῶν Ρωμαίων αὐτοκρατόρων νά ὁρίζουν διά θεσπίσματος γιά διάστημα δεκαπέντε χρόνων τό ποσό τοῦ ἐτήσιου φόρου, πού εἰσέπρατταν αὐτή τήν ἐποχή γιά τή συντήρηση τοῦ στρα­τοῦ. Κατ’ ἐπέκτασιν καθιερώθηκε νά ὀνομάζονται ἰνδικτιῶνες καί οἱ δεκαπενταετεῖς αὐτοί κύκλοι πού ἄρχισαν ἐπί Καίσαρος Αὐγού­στου, τρία χρόνια πρίν ἀπό τή γέννηση τοῦ Χριστοῦ.
Γιατί ο Σεπτέμβριος θεωρείται αρχή του Εκκλησιαστικού έτους.
Ἐπειδή ὁ Σεπτέμβριος εἶναι ἐποχή συγκομιδῆς καρπῶν καί προετοιμασίας γιά τό νέο κύκλο βλαστήσεως, ταίριαζε νά ἑορτά­ζουν οἱ χριστιανοί τήν

Άγιος Συμεών ο Στυλίτης +1 Σεπτεμβρίου

Ο Συμεών, ο στυλίτης ο μέγας και Όσιος γεννήθηκε κατά το έτος 392, σε ένα χωριό που λέγονταν Σισάν. Ο μακάριος Συμεών από μικρός ακολουθούσε τους γονείς του, που ήταν τσοπάνηδες, και διδασκόταν από αυτούς, πώς να προσέχει και να βόσκει τα πρόβατα. Μέσα στο θνητό του σώμα είχε θεια χαρίσματα. Δεν έμοιαζε με τους άλλους νέους, η διαγωγή του και η υπομονή του δεν ήταν ανθρώπινη.
Ο Συμεών παίρνει το πρώτο μάθημα ευσέβειας

Μια μέρα έβρεχε πολύ και δεν ήταν δυνατόν να βγουν τα πρόβατα για να βοσκήσουν.
 Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να πάει στον ιερό Ναό με τους γονείς του. Εκεί άκουσε την Ευαγγελική περικοπή, που μακαρίζει εκείνους, που κλαίουν και λυπούνται σ’ αυτήν τη ζωή, και αντιθέτως ονομάζει άθλιους και

Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες και Ασκήτριες και Αμμούν ο Διδάσκαλος Αυτών +1Σεπτεμβρίου

ΟΙ ΑΓΙΕΣ 40 ΠΑΡΘΕΝΕΣ & ΑΣΚΗΤΡΙΕΣ:
 ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΗ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΚΛΕΙΩ , ΘΑΛΕΙΑ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΕΥΤΕΡΠΗ, ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΛΕΟΝΙΚΗ, ΣΑΠΦΩ, ΕΡΑΤΩ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ, ΔΩΔΩΝΗ, ΑΘΗΝΑ, ΤΡΩΑΔΑ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, ΚΟΡΑΛΙΑ, ΚΑΛΛΙΣΤΗ, ΘΕΟΝΟΗ, ΘΕΑΝΩ, ΑΣΠΑΣΙΑ, ΠΟΛΥΝΙΚΗ, ΔΙΟΝΗ, ΘΕΟΦΑΝΗ, ΕΡΑΣΜΙΑ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΠΑΝΔΩΡΑ, ΧΑΙΔΩ,

Εορτασμός Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στο Παλιό Χωριό Σαντορίνης 31.8.2016

Η Εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα την Υπεραγία Θεοτόκο και απονέμει στο σεπτό πρόσωπό της τιμητική προσκύνηση.
Σ΄ όλες τις Θεομητορικές εορτές, η Εκκλησία μας τιμά το πρόσωπο της Παναγίας και εκφράζει  βαθύ σεβασμό.
Τρεις από τις Θεομητορικές εορτές αναφέρονται στα ιερά άμφια της Υπεραγίας Θεοτόκου:
Πρώτη είναι η εορτή της μετακομιδής της αγίας Ζώνης, που εορτάζεται στις 12 Απριλίου.

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου +31 Αυγούστου

«Ο υιός του μεγάλου Θεοδοσίου Αρκάδιος, αφού πήρε την τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα Ιεροσόλυμα, που φυλασσόταν εκεί μέχρι τότε, μαζί με την τιμία εσθήτα, από κάποια παρθένο γυναίκα, και την έφερε στην Κωνσταντινούπολη, την κατέθεσε σε λαμπρή θήκη, την οποία ονόμασε Αγία Σορό. Πέρασαν από τότε τριακόσια δέκα χρόνια και ο Λέων ο βασιλιάς άνοιξε την Αγία αυτή Σορό, για χάρη της συζύγου του Ζωής, που ενοχλείτο από ακάθαρτο πνεύμα και που είχε γίνει άξια θείας οπτασίας, ότι, αν βάλουν την τιμία Ζώνη πάνω της, θα θεραπευτεί.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Άγιος Αλέξανδρος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως +30 Αυγούστου

Εκκλησάκι  Αγίου Αλεξάνδρου Μεσαριά Σαντορίνης
῾Ο άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε περί το 240 μ.Χ. και έγινε γνωστός για πρώτη φορά από τη συμμετοχή του στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ.), εκπροσωπώντας ως πρεσβύτερος τον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως άγιο Μητροφάνη, ο οποίος αδυνατούσε να παρευρεθεί λόγω γήρατος. 
Τον άγιο Αλέξανδρο, προχωρημένο και αυτόν στην ηλικία, πρότεινε ο άγιος Μητροφάνης ως διάδοχό του στον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, κάτι που έγινε, οπότε και μένοντας στο αξίωμα πια του αρχιεπισκόπου επ᾽ αρκετόν, ετελεύτησε σε ηλικία 98 ετών. 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αποτομή Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου +29 Αυγούστου

OI ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ
ΑΚΟΥΣΑΤΕ, ἀγαπητοί μου, τὸ ἱερὸ καὶ ἅγιο Εὐαγγέλιο. Πῶς ἀρχίζει; «Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ…». Ἔχει σημασία ἡ ἀρχὴ αὐτή. Σημαίνει, ὅτι τὸ Εὐαγγέλιο δὲν εἶνε παραμύθι, ἀλλὰ μιὰ πραγματικότης. Σημαίνει, ὅτι αὐτὸ ποὺ ἱστορεῖ τὸ Εὐαγγέλιο συνέβη σὲ ὡρισμένο χρόνο.
Καὶ τὸ γεγονός, τοῦ ὁποίου τὴ μνήμη ἑορτάζουμε σήμερα, συνέβη σὲ κάποιο χρόνο. Σὲ ποιό χρόνο;

Εορτασμός Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Μονόλιθο της Σαντορίνης 29.8.2016

Το γραφικό εκκλησάκι του  Άη Γιάννη που είναι σκαρφαλωμένο σ΄ έναν από τους τρεις βράχους της Σαντορίνης από ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο, και οι οποίοι ξεπροβάλλουν με ιδιαίτερη αντίθεση μέσα από την ηφαιστειακή - θηραϊκή γη του νησιού. 
Ένας από αυτούς, ο μικρότερος και συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται στην περιοχή Μονολίθου Μεσαριάς της Σαντορίνης, του οποίου το εκκλησάκι εορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι αφιερωμένος στη ημέρα μνήμης της

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης 29.8.2016

Το γραφικό εκκλησάκι του  Άη Γιάννη στην νοτιδυτική πλευρά του Μεγαλοχωρίου της Σαντορίνης βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Ακρωτηρίου, μέσα στους παραδοσιακούς αμπελώνες της περιοχής.
Το εκκλησάκι αυτό και κατά τις ημέρες αυτές το είδαμε στολισμένο, δηλαδή στις 29 Αυγούστου ημέρα μνήμης της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Αλλά από πληροφορίες αναφέρεται ότι

Εορτασμός Εσπερινός Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου στην Περίσσα της Σαντορίνης 28.8.2016

Το γραφικό εκκλησάκι του  Άη Γιάννη της Περίσσας  της Σαντορίνης βρίσκεται στη περιοχή "Δενδρί", πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη της Αγίας Καλλιόπης & του Οσίου Δαβίδ, το οποίο πρόσφατα εόρτασε τον Άγιο Φανούριο, όπου βρίσκεται η εικόνα του Αγίου.
Απέναντι και ψηλά στο βουνό δεσπόζει η Παναγιά η Κατευχιανή της περιοχής.  
Ο ναός αυτός ανοικοδομήθηκε κατά το έτος 1961 και ανακαινίσθηκε το 2013. 
Το εκκλησάκι εορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο

Εορτασμός Εσπερινός Αποτομής της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου στον Πύργο της Σαντορίνης 28.8.2016

Το γραφικό εκκλησάκι του  Άη Γιάννη  του Πύργου  της Σαντορίνης βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Κοιμητήριο του χωριού. 
Χρονολογείται, σύμφωνα με την μαρμάρινη πλάκα που φέρει πάνω από την είσοδο του ναού στις 15 Ιουνίου του 1815.
Στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού μέσα στους παραδοσιακούς αμπελώνες του νησιού! 
Το εκκλησάκι εορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στη ημέρα μνήμης της αποτομής της

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 28.8.2016 έως και 18.9.2016

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 28 Αυγούστου έως και 18 του  μηνός Σεπτεμβρίου 2016
 Αλλά πιο αναλυτικά και με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο πρόγραμμα: 
Κλικ πάνω στο πρόγραμμα για την

Η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη +29 Αυγούστου

Μνημονεύει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την "αποτομή της τιμίας κεφαλής", τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου από τον βασιλέα της Ιουδαίας Ηρώδη. Η Εκκλησία μας κηρύσσει αυτή τη μέρα ως μέρα νηστείας, διότι ο Ιωάννης θανατώθηκε εξαιτίας της οινοποσίας και του ακράτου ηδονισμού ενός βασιλιά σε ένα συμπόσιο, αυτό της εορτής των γενεθλίων του. Πρόκειται για τον τελευταίο προφήτη, τον προφήτη ο οποίος συνδέει την Καινή με την Παλαιά Διαθήκη, του οποίου ο σκοπός της ζωής του υπήρξε η αναγγελία της ενανθρώπισης του Υιού του Θεού.
Πρόκειται για τον Ιωάννη τον βαπτιστή στον οποίο θα προσέλθει ο Κύριος να βαπτισθεί και Αυτός και να

Κυριακὴ Ι΄ Ματθαίου (Ματθ. 17,14-23). Το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος της Κυριακής (Α´Κορινθ. 4,9-16)

Κυριακὴ Ι΄ Ματθαίου (Α´Κορινθ. 4,9-16)
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 
Κυριακὴ Ι΄ Ματθαίου (Ματθ. 17,14-23)
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΙΣΤΙΑ
«Ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη!…» (Ματθ. 17,17) ΧΡΙΣΤΟΣ ἤ χαος
«Ω ΓΕΝΕΑ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη…». Θὰ ἐξετάσουμε, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, ἑρμηνεύοντας τὸ ἱερὸν καὶ ἅγιον Εὐαγγέλιο, ποιός εἶπε τὸν αὐστηρὸν

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στον Καρτεράδο Σαντορίνης 27.8.2016

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Δυστυχώς για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές. 
Όλα όσα γνωρίζουμε είναι υποθέσεις που πηγάζουν από μια εικόνα του που βρέθηκε τον 14ο - 15ο αιώνα μ.Χ., στο νησί της Ρόδου. 
Ο Άγιος, απεικονιζόταν με ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα, κρατώντας στο αριστερό χέρι έναν Σταυρό και στο δεξί μια λαμπάδα.

Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Φανουρίου στην Περίσσα της Σαντορίνης 26.8.2016

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Σαντορίνης, έγινε στο μικρό και γραφικό  εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, την Αγία Καλλιόπη και τον Όσιο Δαβίδ, που βρίσκεται προς το βουνό της Περίσσας της Σαντορίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ Επιφανίου, όπου  και στον σημερινό εορτασμό, μετέπειτα κήρυξε το Θείο Λόγο της ημέρας, αναφερόμενος στην πίστη και την ελπίδα που θα πρέπει να έχουμε προς τον Κύριο.
Το εκκλησάκι αυτό που είναι αφιερωμένο στους Αγίους όπως προαναφέραμε, παράλληλα δε, τιμά ιδιαίτερα και τον Άγιο Φανούριο όπου και βρίσκεται η

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ο Άγιος Φανούριος και η φανουρόπιτα +27 Αυγούστου

Ένας άγνωστος άγιος στις αγιολογικές πηγές, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε τον τόπο της καταγωγής του, ούτε τα ονόματα των γονέων του, ούτε τη χρονολογική περίοδο, που έζησε, γίνεται γνωστός και καθιερώνεται στη συνείδηση των ορθοδόξων από την εύρεση της εικόνος του τον 14ο αιώνα στη Ρόδο. 
Ο λόγος για τον Άγιο Φανούριο, τον λαοφιλή και νεοφανή αυτό άγιο της Εκκλησίας μας, του οποίου την εύρεση της εικόνος από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, εορτάζουμε κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου. 
Η εικόνα αυτή έφερε την επιγραφή «Άγιος Φανούριος» και απεικόνιζε τον άγιο με στρατιωτική στολή περιστοιχιζόμενο από δώδεκα σκηνές του βίου του. Μετά τη Ρόδο η τιμή του νεοφανούς αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας μεταφέρεται στην Κρήτη, όπου γίνεται ιδιαίτερα γνωστός μετά το θαύμα της απελευθέρωσης τριών

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Γιατί να πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στην εκκλησία;

Στον ιερέα συχνά, κάνουν αυτήν την ερώτηση, πού αναφέρεται στον τίτλο, και αρχίζουν να δικαιολογούνται.
-Πρέπει να χορτάσουμε ύπνο, να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια, να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, κι εδώ πρέπει να σηκωθώ και να πάω στην εκκλησία.
Για ποιό λόγο;
Η απαίτηση αυτή δεν έχει εφευρεθεί από τούς ανθρώπους, αλλά έχει δοθεί από τις Δέκα Εντολές: «εξ ημέρας εργάζου και κάμνε πάντα τα έργα σου’

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαρθολομαίου του Αποστόλου +25 Αυγούστου

Ο Άγιος Απόστολος Βαρθολομαίος μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Αρμενία. Το άγιο λείψανο του οι χριστιανοί το έβαλαν μέσα σε μια πέτρινη θήκη και το έκρυψαν στην Ουρβανούπολη. Επειδή, όμως, η θήκη γιάτρευε πολλές ασθένειες, συνέρεαν σ' αυτή πλήθη λαού. Γι' αυτό οι ειδωλολάτρες, όταν βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, πέταξαν τη θήκη στη θάλασσα, μαζί με άλλες τέσσερις θήκες μαρτύρων. Τότε έγινε κάτι το θαυμαστό. Η θήκη με το λείψανο του Αγίου Βαρθολομαίου, συνοδεία των άλλων τεσσάρων θηκών, αφού πέρασαν τη Μαύρη Θάλασσα, τα στενά του Ελλησπόντου, το Αιγαίο πέλαγος και το Αδριατικό, έφθασαν αριστερά της Σικελίας, στο νησί Λιπαρά. Έπειτα, οι θήκες που συνόδευαν τη θήκη του Αγίου Βαρθολομαίου πήγε η κάθε μία σε διαφορετικούς τόπους της Ιταλίας. Τότε λοιπόν, ο Άγιος του Θεού αποκαλύφθηκε στον επίσκοπο της Λιπαρός Αγάθωνα, ο όποιος,

Άγιος Τίτος ο Απόστολος +25 Αυγούστου

Ο Απόστολος Τίτος, ο οποίος ήταν Έλληνας στην καταγωγή, ήταν πολύ μορφωμένος. Έγινε χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο, με τον οποίο και συνεργάστηκε, στην διάδοση του Ευαγγελίου. Τον ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν επιφορτίστηκε να πάει στην Κόρινθο για να δει την κατάσταση της εκεί Εκκλησίας. Στην επιστροφή του, συνάντησε τον Απόστολο Παύλο στην Μακεδονία και μετά πήγαν μαζί στην Κρήτη, όπου εκεί ο Παύλος τον έκανε επίσκοπο του νησιού και του είπε να κάνει και ιερείς για όλο το νησί. Ο Παύλος του έστειλε και την γνωστή προς Τίτον επιστολή, από την οποία γνωρίζουμε, ότι ο Έλληνας μαθητής του Παύλου είναι «τέκνον του γνήσιον». Από την ίδια επιστολή του μαθαίνουμε ότι ο Τίτος είχε λαμπρούς συνεργάτες στην Κρήτη, τον Ζηνά τον νομικό και τον περίφημο Απολλώ. Απεβίωσε το έτος 105 μ.χ.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Κήρυκας της Προσευχής +24 Αυγούστου

«Ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε» (Α΄ Θεσ. 5,17)
ΔΥΟ ΟΥΡΑΝΟΙ ὑπάρχουν, ἀγαπητοί μου. Ἕνας εἶνε ὁ φυσικός, αὐτὸς ποὺ βλέπουμε· καὶ ὁ ἄλλος, ἀπείρως ὡραιότερος, εἶνε ἡ Ἐκκλησία μας, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία. Ἔτσι ὀνομάζεται στὴν ὑμνολογία· «Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία…» (κοντ. 13ης Σεπτ.). Καὶ ὅπως στὸν φυσικὸ οὐρανὸ ὑπάρχει ἥλιος, σελήνη καὶ ἄστρα, ἔτσι καὶ στὴν Ἐκκλησία· ὑπάρχει ἕνας πνευματικὸς ἥλιος, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός· ὑπάρχει σελήνη, ἡ ὑπεραγία Θεοτόκος· ὑπάρχουν δὲ καὶ ἀστέρες, οἱ ἅγιοι.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Εορτασμός Παναγίας Προυσιώτισσας στον Καρτεράδο της Σαντορίνης 23.8.2016

Σύναξη της Παναγίας Προυσιώτισσας στον Καρτεράδο της Σαντορίνης.
Ο εορτασμός της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον υπόσκαφο ιερό ναό της Παναγίας της Προυσιώτισσας που βρίσκεται στον Καρτεράδο της Σαντορίνης.
Οι εργασίες για την ανέργεση του αναφερόμενου ναού ολοκληρώθηκαν κατά το έτος 2005 και από τόμε μέχρι και σήμερα εορτάζεται η "Παναγία η Προυσιώτισσα" με ιδιαίτερη λαμπρότητα χοροστατούντος του

Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Ψαχνών Ευβοίας! Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου +23 Αυγούστου

Βορείως των Ψαχνών και σε απόσταση μικρή από το χωριό Μακρυμάλλη, είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η Μονή Μακρυμάλλη. 
Εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφών που υπέστη, δεν σώθηκαν γραπτές μαρτυρίες για τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της, γι’ αυτό και όσα αναφέρονται στην περίοδο εκείνη στηρίζονται στην προφορική παράδοση.
Σύμφωνα με αυτήν, κτίτορές της υπήρξαν δύο αδέλφια που είχαν εκεί κοντά τις καλύβες των ποιμνίων τους.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Νέα Μονή Παναγίας Χίου. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου +23 Αυγούστου

Ιερά Μονή Νέα Μονή (Χίος) 
Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στους πρόποδες του Προβάπου όρους, προβάλλει το πιο αξιόλογο μοναστήρι της Χίου, ή παλαίφατη Νέα Μονή. 
Το πατριαρχικό αυτό σταυροπήνιο, με τα βασιλικά χρυσόβουλα καί τα περίφημα ψηφιδωτά, είναι οχυρωμένο από φυσικά καί τεχνητά τείχη καί πύργους, τμήματα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 21.8.2016 έως και 28.8.2016

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 21 Αυγούστου έως και 28 του  μηνός Αυγούστου 2016
 Αλλά πιο αναλυτικά και με

Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου +23 Αυγούστου

Αιτία και αφορμή πανηγύρεως ιεράς η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, καθώς εορτάζουμε την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεώς της, της Μητέρας του Κυρίου μας και Μητέρας όλων των ανθρώπων, της Παναγίας, με τα χίλια ονόματα και τις χιλιάδες αρετές. Θυμόμαστε ένα θάνατο, αλλά ταυτόχρονα είναι λαμπροφόρος η ημέρα και όχι πενθηφόρος. Στη μορφή της Θεοτόκου συναντούμε θαυμαστά και

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων της Αγίας Παρασκευής στο Εμπορείο της Σαντορίνης 21.8.2016

 Με αφορμή την εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Προυσιωτίσσης στο Εμπορείο της Σαντορίνης, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 και στις 7:00 το απόγευμα, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Εμπορείο της  Σαντορίνης, μέσα σε πλήθος κόσμου έγινε η  υποδοχή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, από την Ιερά Σταυροπηγιακή & Πατριαρχική Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Παναγία Προυσιώτισσα στον Προυσσό Ευρυτανίας, +23 Αυγούστου

Επίσκεψη της ιστοσελίδας μας στη Παναγιά την Προυσιώτισσα της Ευρυτανίας. Με ανάλογο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της ιστοσελίδας του Αρμενιστή.
Στις 22-23 Αυγούστου, εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας στον Προυσσό Ευρυτανίας.
35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και ακολουθώντας το φιδίσιο δρόμο της κοιλάδας της ποταμιάς, φτάνουμε στις αυλές του Μοναστηρίου, εκεί που η Παναγία, θέλησε να χτίσει το σπίτι της. Η ίδρυση της Μονής

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Λατρευτικές Εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Προυσιωτίσσης στο Εμπορείο της Σαντορίνης

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθούν οι πιο κάτω Λατρευτικές Εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Προυσιωτίσσης στο Εμπορείο της Σαντορίνης.
Την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα γίνει υποδοχή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου. Ομιλία 32η. Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου. Ομιλία 32η. Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς στο Ευαγγέλιο με θέμα την καθησύχαση της τρικυμίας όπου γίνεται λόγος και για τους πειρασμούς
(Ματθ. 14, 22-34)

Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι μας. Ιδιαίτερα όσοι αυτόν τον καιρό πιέζονται από θλίψεις, όσοι απελπίζονται και νιώθουν απόγνωση.

Ο άγιος Γρηγόριος ερμη­νεύει και αυτή τη διήγηση με την αναγωγική μέθοδο. Ιστορικά αυτή αποτελεί έκθεση

Κυριακή Θ΄Ματθαίου. Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου (Ματθ. ιδ΄, 22-34)
Ὑπόμνημα εἰς τὸν Ἅγιον Ματθαῖον τὸν Εὐαγγελιστήν ὁμιλία ν΄ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου. 
α΄. Γιατὶ ἀνεβαίνει στὸ βουνό; Γιατὶ μᾶς διδάσκει, ὅτι εἶναι καλὴ ἡ ἐρημιὰ καὶ ἡ μοναξιὰ, ὅταν πρέπη νὰ προσευχηθοῦμε στὸ Θεό. Γι’ αὐτὸ φεύγει ἀδιάκοπα στὶς ἐρημιὲς κι ἐκεῖ πολλὲς φορὲς περνᾶ τὴ νύχτα του  μὲ προσευχή.  
Μᾶς διδάσκει νὰ  ἐπιδιώκωμε στὶς προσευχές μας τὴ γαλήνη ποὺ προσφέρει ἡ ὥρα κι ὁ τόπος. Μητέρα τῆς ἡσυχίας εἶναι ἡ ἔρημος, καὶ γαλήνη καὶ λιμάνι, μᾶς προφυλάγει ἀπὸ τοὺς θορύβους.
Γι’ αὐτὸ λοιπὸν ἐκεῖνος ἔπαιρνε τὸ δρόμο τοῦ βουνοῦ. Καὶ οἱ μαθηταὶ ταλαπωροῦνται πάλι κι ὑπομένουν τρικυμία ὅπως καὶ προηγούμενα μόνο ποὺ τότε ἦταν μαζί τους στὸ πλοῖο, ἐνῶ τώρα εἶναι μόνοι τους. 
Ἤρεμα καὶ προσεκτικὰ τοὺς κοιτάζει καὶ τοὺς μεταφέρει στὰ ψηλότερα καὶ στὴν γνήσια ἀντιμετώπιση ὅλων. Γι’ αὐτὸ, ὅταν ἦταν νὰ κινδυνέψουν γιὰ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Εορτασμός στην Αγία Φανερωμένη στον Πύργο της Σαντορίνης 16.8.2016

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την επομένη ημέρα από τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Φανερωμένης (1872) που βρίσκεται στον 2ο ενδιάμεσο δρόμο Πύργου - Εμπορείου  ο οποίος διέρχεται έξω από το γήπεδο του Πύργου, γίνεται εορτασμός στο μικρό και όμορφο εκκλησάκι το οποίο στέκι αγέρωχο μέσα στους παραδοσιακούς αμπελώνες της περιοχής.
Μετά την Θεία Λειτουργία   ευλογήθηκε και

Εορτασμός Αγίου Τιμοθέου στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης 16.8.2016

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Τιμοθέου έγινε μέσα σε κατανυκτικό κλίμα στον ενοριακό ναό του Αγίου Χαραλάμπου της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης.
Στον  πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Τιμοθέου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ Επιφάνιος , όπου στην συνέχεια κήρυξε το Θείο Λόγο της ημέρας, όπως μπορείτε να δείτε στο πιο κάτω βίντεο του εορτασμού
.

Οι ιεροψάλτες λάμπρυναν με τις μελωδικές βυζαντινές

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στο Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Εμπορείο της Σαντορίνης

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα της υποδοχής των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, από την Ιερά Σταυροπηγιακή & Πατριαρχική Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν στο Ναό μέχρι και

Ο Άγιος Τιμόθεος Αρχιεπίσκοπος Ευρίπου 1510 - 16 Αυγούστου 1590

  Ο εκ Καλάμου Αττικής σοφός ιεράρχης του Ευρίπου, θεοφόρος κτίτωρ της Μονής Πεντέλης και σπηλαιώδης ασκητής της Κέας
Στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας έλαμψαν μέσα στο πνευματικό στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ευλογημένες μορφές, οι οποίες διακρίθηκαν για τον ένθεο ζήλο, την πλούσια πνευματική δράση και το θαυματουργικό τους χάρισμα. Μέσα στη σεπτή χορεία των πνευματικών αυτών αστέρων που αποτελούν τους πολύτιμους

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 14.8.2016 έως και 21.8.2016

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 14 Αυγούστου έως και 21 του  μηνός Αυγούστου 2016

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Εορτασμός 15νταύγουστου στην Παναγιά την Επισκοπή της Σαντορίνης 2016

Ο καλοκαιρινός εορτασμός της Παναγίας μας, η Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι γνωστός σ΄όλα τα πέρατα της οικουμένης και μάλιστα ο ευσεβής λαός τον χαρακτηρίζει ως "καλοκαιρινό Πάσχα".
Η προσέλευση των προσκυνητών τόσο κατά την περίοδο των παρακλήσεων της Θεοτόκου, όσο και κατά τον Εσπερινό και τον Εορτασμό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι αρκετά μεγάλη.
Κοσμοσυρροές κατακλύζουν και το Θηραϊκό Προσκύνημα της Παναγίας της Επισκοπής στη

Εορτασμός Εσπερινός 15νταύγουστου 2016 Παναγιά η Επισκοπή της Σαντορίνης

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η εκκλησία μας πανηγυρίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ο εορτασμός αυτός είναι σαν ένα μικρό Πάσχα, ένα Πάσχα του καλοκαιριού!
Δηλαδή, όπως χαιρόμαστε την Ανάσταση του Χριστού, έτσι χαιρόμαστε και την Μετάσταση της
Παναγίας μας από την επίγεια παρουσία της, στα επουράνια.
Έτσι κατά την περίοδο αυτή, γίνεται μεγάλη γιορτή στα πέρατα της ορθοδοξίας.

Προετοιμασία πανήγυρης το πρωί από φάβα και φασόλια στην Παναγιά την Επισκοπή της Σαντορίνης 14.8.2016

  Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού της Σαντορίνης είναι και ο εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγιά την Επισκοπή.
Ο ναός της Παναγίας της Επισκοπής  είναι μεσοβυζαντινός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται νότια του χωριού Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης.
Είναι γνωστός και με τα ονόματα: Επισκοπή Γωνιάς και Παναγιά η Επισκοπή.   
Θεωρείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Α' Κομνηνό. 
Η διαδικασία της πανήγυρης ξεκινάει πριν από ορισμένες του εορτασμού και κατά την παραμονή το πρωί του εορτασμού, η ένθερμη και πλατιά

Εορτασμός 15νταύγουστου 2016 στην Παναγιά την Μεσανή του Εμπορείου της Σαντορίνης

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η εκκλησία μας πανηγυρίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ο εορτασμός αυτός είναι σαν ένα μικρό Πάσχα, ένα Πάσχα του καλοκαιριού!
Δηλαδή, όπως χαιρόμαστε την Ανάσταση του Χριστού, έτσι χαιρόμαστε και την Μετάσταση της
Παναγίας μας από την επίγεια παρουσία της, στα επουράνια.
Έτσι κατά την περίοδο αυτή, γίνεται μεγάλη γιορτή στα πέρατα της ορθοδοξίας.

Ανάλογος και μεγάλος είναι ο εορτασμός στην

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Κοίμηση της Θεοτόκου +15 Αυγούστου

Η Παναγία πρότυπο του γυναικείου κόσμου!
ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτὴ καὶ πανήγυρις μεγάλη. Στὴν καρδιὰ τοῦ καλοκαιριοῦ, ἔρχεται ἡ ἑορτὴ τῆς Κοιμήσεως τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου, ποὺ εἶνε σὰν ἕνα μικρὸ Πάσχα, πάσχα τοῦ θέρους. Κι ὅπως χαιρόμεθα διότι ἀνεστήθη ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, χαιρόμεθα σήμερα διότι καὶ ἡ κυρία Θεοτόκος μετέστη ἐκ τῶν ἐπιγείων στὰ ἐπουράνια.
Ἐξαιρετικὴ τιμὴ ἀπονέμει ἡ Ἐκκλησία μας στὴν Θεοτόκο. Αὐτὸ φαίνεται κι ἀπὸ τὸ ὅτι τὴν ὀνομάζει Παναγία
Ἅγιος! Ὁ σκοπὸς τῆς ζωῆς μας εἶνε νὰ γίνουμε ἅγιοι. Τί θὰ πῇ ἅγιος; Καθαρός. Εἶνε σὰν τὸ χρυσάφι ποὺ δὲν ἔχει μέσα ἄλλες κατώτερες ὗλες, ἀλλ᾿ εἶνε ἄμικτο· αὐτὸ οἱ χρυσοχόοι λένε ὅτι εἶνε «εἰκοσιτεσσάρων καρατίων», χρυσὸς πεντακάθαρος.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Κυριακή Η΄ Ματθαίου. Το Ευαγγέλιο της Κυριακής

(Ματθ. ιδ΄, 14-22)
Τό περιστατικὸ ποὺ ἀκούσαμε σήμερα στὴν εὐαγγελικὴ περικοπή, ἀγαπητοὶ μου ἀδελφοί, συνέβη σὲ ἕναν ἐρημικὸ τόπο, μακριὰ ἀπὸ τὶς ἰουδαϊκὲς πόλεις. 
Ἐκεῖ ἀκριβῶς στὴν ἐρημιά,  πραγματοποιεῖται ἀπὸ τόν Κύριο τό θαῦμα τοῦ πολλαπλασιασμοῦ τῶν πέντε ἄρτων καὶ τῶν δύο ἰχθύων. 
Θαῦμα ἀσυνήθιστο καὶ περίεργο. Χιλιάδες ἄνθρωποι, ἄνδρες, γυναῖκες καὶ παιδιὰ εἶχαν συγκεντρωθεῖ γύρω ἀπὸ τόν Χριστὸ καὶ ζητοῦσαν νὰ θεραπεύση τούς ἀρρώστους. 
Συγχρόνως, ὅμως, ἡ ἐπιβλητικὴ παρουσία τοῦ Κυρίου ἀνάμεσα στὸ πλῆθος ἀποτελοῦσε ἐξαιρετικὴ εὐκαιρία γι’ αὐτούς.

Κυριακή Η΄ Ματθαίου. Ο Απόστολος της Κυριακής. Η Ενότητα της Πίστεως

Η΄ ΜατθαίουΑ΄ Κορ. α΄ 10-17
Ἀδελφοί, παρακαλῶ ὑμᾶς διὰ τοῦ ὀνόματος τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, ἵνα τὸ αὐτὸ λέγητε πάντες, καὶ μὴ ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δὲ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοῒ καὶ ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ. ἐδηλώθη γάρ μοι περὶ ὑμῶν, ἀδελφοί μου, ὑπὸ τῶν Χλόης ὅτι ἔριδες ἐν ὑμῖν εἰσι. λέγω δὲ τοῦτο, ὅτι ἕκαστος ὑμῶν λέγει· ἐγὼ μέν εἰμι Παύλου, ἐγὼ δὲ ᾿Απολλώ, ἐγὼ δὲ Κηφᾶ, ἐγὼ δὲ Χριστοῦ. μεμέρισται ὁ Χριστός; μὴ Παῦλος ἐσταυρώθη ὑπὲρ ὑμῶν; ἢ εἰς τὸ

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.