Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Με Λαμπρότητα Πανηγύρισε την Κυριακή του Θωμά, ο Άγιος Μακάριος Ξυλοκάστρου!

Την πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, του εν Χίῳ ασκήσαντος και ενταύθα οσίως εν έτει 1805 τελευτήσαντος, πανηγύρισε την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2013 με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη ο περικαλλής Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Μακαρίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο τιμώμενος υπό της

Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 17 Απριλίου Άγιος Μακάριος ο Νοταράς εορτάζεται κατ’ έτος πανηγυρικά την Κυριακή του Θωμά στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Ξυλοκάστρου σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αφού η μνήμη του στις 17 Απριλίου πέφτει συνήθως μέσα στη Μ. Τεσσαρακοστή ή τη Μ. Εβδομάδα. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μακαρίου Ξυλοκάστρου, ο οποίος θεμελιώθηκε στη θέση μικρότερου ναού την 1 Μαρτίου 1987 και εγκαινιάσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 15 Μαΐου 2005, αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη του Ξυλοκάστρου και είναι αντάξιος του πολύπτυχου και βαρυσήμαντου έργου του πανευκλεούς ιεράρχου της Κορίνθου και Γενάρχη του Φιλοκαλισμού, Αγίου Μακαρίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν προς τιμήν του Αγίου κατά το διήμερο της φετινής ετήσιας πανηγύρεως 11-12 Μαΐου 2013. 

 
 
  

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 11 Μαΐου τελέσθηκε το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προς τιμήν των εορταζομένων Οσίων και Θεοφόρων Κολλυβάδων Πατέρων, των οποίων η εορτή της Συνάξεως έχει καθιερωθεί να τελείται την ημέρα αυτή. Το απόγευμα στις 7 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στον Εσπερινό συμμετείχαν δεκατρείς ιερείς και δύο διάκονοι, μεταξύ δε αυτών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Επακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του τεθησαυρισμένου στον ναό από το 1986 τμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους του Ξυλοκάστρου και με την τιμητική συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η πληθωρική συμμετοχή του λαού στη λιτανευτική πομπή. 

  

Την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου εψάλη το πρωί ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Διονυσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της Ευχαριστιακής Συνάξεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. Η λαμπρά πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου ολοκληρώθηκε με την τέλεση το εσπέρας της Κυριακής του Θωμά στις 7 της Ιεράς Παρακλήσεως στον θαυματουργό άγιο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου και της ιστορικής κωμοπόλεως του Βροντάδου της μυροβόλου νήσου Χίου, Άγιο Μακάριο τον Νοταρά, τις πρεσβείες του οποίου επικαλούμεθα για την ενίσχυση του ορθοδόξου φρονήματός μας και την κατά Χριστόν πνευματική μας ζωή και σωτηρία. 

  

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την απαραίτητη προϋπόθεση της αναφοράς του συγγραφέα (στον οποίο ανήκουν κείμενο και φωτογραφίες) και του ιστολογίου της πρώτης δημοσίευσης (Σύνδεσμος Κληρικών Χίου)

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.