Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Εφόσον υπάρχει εκκλησία, το Άγ.Πνεύμα βρίσκεται ανάμεσά μας (Αγ.Ιωάννης Χρυσόστομος)

. Η Πεντηκοστή είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή πενήντα δηλαδή ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα και πραγματοποίησε αυτήν την πνευματική γέννηση της Εκκλησίας. Ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει: «Εάν δεν ήταν παρόν το Άγιο Πνεύμα, δεν θα είχε ιδρυθεί η Εκκλησία. Και εφ' όσον υπάρχει η Εκκλησία είναι φανερό ότι το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται ανάμεσα μας». Η ύπαρξη λοιπόν της Εκκλησίας δείχνει πως ήταν πραγματική η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος.
Στην ίδια ομιλία του ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει πως ο Χριστός ανεβαίνοντας στον ουρανό πρόσφερε την ανθρώπινη φύση στον Πατέρα και σαν δώρο και απόδειξη, ότι ο Πατέρας δέχτηκε την προσφορά, έστειλε το Άγιο Πνεύμα: « Έλαβε ο Χριστός την προσφορά της ανθρώπινης φύσεως μας και αντί γι αυτήν μας έδωσε τη χάρη του Πνεύματος. Και όπως ακριβώς συμβαίνει σε περίπτωση μακροχρόνιου πολέμου, όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες και αποκασταθεί η ειρήνη οι αντίπαλοι ανταλλάσουν μεταξύ τους εγγυήσεις και αιχμαλώτους, το ίδιο συνέβη και μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Έστειλαν οι άνθρωποι στον Θεό δια του Χριστού την εκλεκτή προσφορά σαν ενέχυρο και εγγύηση. Αντί γι  αυτά ο Θεός σαν ενέχυρο και εγγύηση έστειλε το Άγιο Πνεύμα. Και το ότι έχουμε ενέχυρα και εγγυήσεις συμπεραίνεται κι από τα ακόλουθα. Τα ενέχυρα δηλαδή και οι εγγυήσεις πρέπει να είναι βασιλικής καταγωγής. Γιαυτό εστάλη σ' εμάς το άγιο Πνεύμα επειδή προέρχεται από την πιο βασιλική ουσία. Και εκείνος που προσφέρθηκε σαν εκλεκτή προσφορά από την ανθρώπινη φύση, ήταν από βασιλικό γένος, γιατί καταγόταν από τον Δαβίδ».
Αγ.Ιωάννη Χρυσοστόμου-''Εις την Αγία Πεντηκοστή''(ΑΤΑΠ)σελ.81
http://proskynitis.blogspot.com/2010/05/blog-post_2051.html

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.