Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η ορθόδοξη ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Το Ορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Φριτάουν (Freetown) στην Σιέρα Λεόνε (Siera Leone)
Το Ορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Φριτάουν (Freetown) στην Σιέρα Λεόνε (Siera Leone)
Στη Σιέρρα Λεόνε εδώ και ένα χρόνο άρχισε ιεραποστολική προσπάθεια με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου μας κ. Θεοδώρου Β΄ από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο.
Μέσα σ΄ ένα χρόνο κατόρθωσε η Ορθόδοξος Εκκλησία μας να κάνει αισθητή την παρουσία της στην πολύπαθη αυτή χώρα, η οποία μετά από ένα σκληρό δωδεκαετή εμφύλιο πόλεμο προσπαθεί τώρα να κάνει τα πρώτα της βήματα στο σταθερό δρόμο της ειρήνης.
Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασιν την οικτρή κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η Σιέρρα Λεόνε από πλευράς υποδομής, όσο και να έλθουμε σε επαφή μ΄ αυτό που λέμε φτώχεια. Σημειώσατε ότι είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στον κόσμο!
Εορταστική  εκδήλωση στο Ορθόδοξο Σχολείο του  Αγίου Ελευθερίου με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτης π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, προϊστάμενο του ιεραποστολικού κλιμακίου στην Σιέρα Λεόνε και και ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης με ανάπηρα παιδιά έξω από την πρόχειρη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Εορταστική εκδήλωση στο Ορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Ελευθερίου με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτης π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, προϊστάμενο του ιεραποστολικού κλιμακίου στην Σιέρα Λεόνε και και ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης με ανάπηρα παιδιά έξω από την πρόχειρη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Τα έργα τα οποία αναπτύσσονται εκ μέρους του Πατριαρχείου μας είναι κυρίως στον τομέα της εκπαιδεύσεως και ανακουφίσεως των πασχόντων θυμάτων του πολέμου. Προσφέρθηκαν εκ μέρους της κυβερνήσεως της χώρας διάφορα οικόπεδα με σκοπό την ανάπτυξη αυτών των έργων.Παράλληλα η Ορθόδοξος Εκκλησία μας έχει την αμέριστη συμπαράσταση και εξυπηρέτηση για την άμεση λύση διαφόρων διαδικαστικών θεμάτων.Βαπτίσεις Ορθοδόξων στην Σιέρα Λεόνε.
Η Ακαδημία Θεολογικών και άλλων Σπουδών κτίζεται με γοργούς ρυθμούς σε μεγάλο οικόπεδο μέσα στην πόλη Φρήταουν, πρωτεύουσα της χώρας. Εδώ θα στεγασθεί και το ιεραποστολικό έργο, από το οποίο θα κατευθύνονται όλες οι διακονίες του Ιεραποστολικού Κλιμακίου· γραφεία, κοιτώνες για τους ιεραποστόλους ιερείς και λαϊκούς, κοιτώνες φιλοξενίας εθελοντών επισκεπτών με σκοπό την προσφορά στο έργο της Εκκλησίας.
Στο μεγάλο οικόπεδο, επίσης σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, το οποίο εδωρήθη από την κυβέρνηση, κτίζονται ιατρικό κέντρο, επισκευάζεται προσωρινά το κτίριο του ήδη υπάρχοντος σχολείου και άμεση προτεραιότητα δίδεται στην ανέγερση ενός σχολείου όλων των βαθμίδων στο χώρο αυτό. Επίσης άρχισαν οι εργασίες ανεγέρσεως του πρώτου Ορθόδοξου ιερού ναού του Αγίου Ελευθερίου.
Τα θεμέλια  του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου, δωρεά Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.
Τα θεμέλια του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου, δωρεά Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.
Σε επίσημη γιορτή που διοργανώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους με την παρουσία υπουργών της κυβερνήσεως, του δημάρχου της πρωτεύουσας, όλων των μαθητών, δασκάλων και γονέων, μετά τον Αγιασμό θεμελιώσεως των παραπάνω έργων, διαβιβάσθηκε η απόφαση του δημάρχου, όπως παραχωρηθεί ο εν λόγω χώρος στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με σκοπό την ανάπτυξη των παραπάνω έργων και έγινε από τον Επίσκοπο η ονοματοδοσία του σχολείου.
Στον χώρο αυτό προχείρως λειτουργεί και ο Ορθόδοξος ναός σε επισκευασμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο παλαιό κτίριο για τις λατρευτικές ανάγκες των πρώτων πιστών.
Λόγω της μεγάλης ανάγκης περιθάλψεως των αναπήρων πολέμου και ασθενειών, κυρίως πολυομυελίτιδος, οι οποίοι μέχρι τώρα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε άλλο οικόπεδο που μας δωρήθηκε θα κτισθούν μικρές κατοικίες, όπου θα ζουν όλα αυτά τα παιδιά ενώ παράλληλα θα τους δώσουμε μία ευκαιρία για μάθηση, για να νοιώσουν χρήσιμοι στην κοινωνία και να προσφέρουν ότι μπορούν σ΄ αυτήν και τον εαυτό τους. Προς το παρόν και μέχρι να τελειώσουν όλα αυτά, δίδεται έμφαση στην κατήχηση αυτών οι οποίοι προ ενός έτους ζήτησαν να μάθουν για την Ορθόδοξο πίστη μας. Τους πρώτους δώδεκα είχαμε την ευκαιρία να βαπτίσουμε στις 17 Δεκεμβρίου 2008 στο νεόδμητο βαπτιστήριο δίπλα στον πρόχειρο ιερό ναό.
Ο π. Θεμιστοκλής  με τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου.
Ο π. Θεμιστοκλής με τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου.
Στον ίδιο ιερό ναό τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου μέσα σε κλίμα συγκινήσεως. Οι περισσότεροι από τους εκκλησιασθέντες ήταν ανάπηροι -θύματα της απανθρωπιάς του πολέμου- οι οποίοι έδωσαν ελπίδα σε όλους μας με την στάση τους. Στάση υπομονής, πίστεως, ελπίδας, καρτερίας.
Μετάληψη  κατά τη Θεία Λειτουργία στην πρόχειρη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Μετάληψη κατά τη Θεία Λειτουργία στην πρόχειρη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Καθηκόντως επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο της χώρας κ. Έρνεστ Κορόμα, για να εκφράσουμε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας τις ευχαριστίες για την βοήθεια του στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την ευχή του, όπως έλθουν καλύτερες ημέρες για τον πολύπαθο λαό της χώρας που κυβερνά και αυτός με την σειρά του μας ευχαρίστησε για όλα όσα μέχρι τώρα προσφέρει το Πατριαρχείο μας και για όσα προγραμματίζουμε να προσφέρουμε στον λαό του διά του ιεραποστόλου Άρχιμανδρίτου π. Θεμιστοκλέους, τον οποίον ιδιαιτέρως εκτιμά, υποσχόμενος κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στα επιτελούμενα έργα.
Κατασκευή του κτιρίου-γραφείου στο Ορθόδοξο Σχολείο Αγίου Ελευθερίου.
Κατασκευή του κτιρίου-γραφείου στο Ορθόδοξο Σχολείο Αγίου Ελευθερίου.
Τελειώνοντας την επίσκεψή μας αυτή φύγαμε από την χώρα φορτωμένοι με ανάμικτα συναισθήματα. Αυτά συνεχίζουν να μας συνοδεύουν και καθημερινά να μας κρίνουν· να μας υπενθυμίζουν, να μας δίνουν κουράγιο στην παραπέρα πορεία της διακονίας του ανθρώπου.
Ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος και ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάϊος Πράντζος, με ανάπηρα παιδιά έξω από την πρόχειρη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος και ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάϊος Πράντζος, με ανάπηρα παιδιά έξω από την πρόχειρη εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου.
Ο Γκάνας Δαμασκηνός
Νεαρή μητέρα η οποία συνδυάζει παρ΄ όλη την φτώχειά της, την παράδοση -μεταφέρει το παιδί της στην πλάτη της- και την τεχνολογία -κρατόντας το κινητό στο χέρι-.
Νεαρή μητέρα η οποία συνδυάζει παρ΄ όλη την φτώχειά της, την παράδοση -μεταφέρει το παιδί της στην πλάτη της- και την τεχνολογία -κρατόντας το κινητό στο χέρι-.
Όσοι θα ήθελαν να ενισχύσουν το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Γκάνας, μπορούν να το πράξουν καταθέτοντας την αγάπη τους στους πιο κάτω λογαριασμούς της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής γράφοντας και την αιτιολογία «για το Ιεραποστολικό κλιμάκιο στη Σιέρα Λεόνε».
1. Εμπορική Τράπεζα 80765011
2. Αγροτική Τράπεζα 215-04-0043 33-71
3. Εθνική Τράπεζα 256/480006-09
4. Eurobank 206/0101157390
ΠΗΓΕΣ
για το κείμενο:
Επισκόπου Γκάνας Δαμασκηνού, Παράθυρο ελπίδας στη Σιέρρα Λεόνε, σελ. 21-22, τεύχος 89, Περιοδ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Λευκωσία, Φθινόπωρο 2009, έκδοσ. Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους»,
ISSN: 1011-1719
& για το φωτογραφικό υλικό:
Βάϊου Πράντζου, Ιεραποστολική επίσκεψη στο κλιμάκιο Σιέρα Λεόνε, Τριμηνιαίο Περιοδικό «Εξωτερική Ιεραποστολή», σελ. 44-59, τεύχος 204, έκδοσ. Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος-Μαρτιος 2009
http://vatopaidi.wordpress.com/2009/10/12/sierra-leone/

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.