Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στο φως βαπτιστήριο της Αγίας Σοφίας στην Πόληvaptistirioτου Μανώλη Κωστίδη
Αποκαλύφθηκε το Βαπτιστήριο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο και έμεινε στο σκοτάδι από την εποχή της Άλωσης. Η αποκάλυψη έγινε από τις τουρκικές αρχές, μετά τις εργασίες αναπαλαίωσης που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Η χτιστή κολυμπήθρα, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη της εποχής του Βυζαντίου, χτίστηκε τον 6ο αιώνα παράλληλα με της εργασίες της Αγίας Σοφίας και βρίσκεται σε σημείο ακριβώς δίπλα από τον Ιερό Ναό. Από το 1453 ως το 1935 που ο ναός είχε μετατραπεί σε τζαμί ο χώρος χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη λαδιού , Πάνω από 500 χρόνια λίγοι ήταν αυτοί που μιλούσαν και γνώριζαν την ύπαρξη του Βαπτιστηρίου. Σύμφωνα με τους Τούρκους αρχαιολόγους, μετά το 1453, οπότε η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, το συγκεκριμένο σημείο του ναού χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης λαδιού για τα καντήλια.


  Ανακαλύφθηκε το 1943
Όταν το 1935 η Αγία Σοφία έγινε μουσείο, ξεκίνησαν οι ανασκαφές, το 1943 αποκαλύφθηκε η κολυμπήθρα που έχει χτιστεί από ένα κομμάτι μαρμάρου. Ύστερα από διαδοχικές εργασίες, αποκαλύφθηκε πως όλο το σημείο αυτό ήταν το Βαπτιστήριο της Αγίας Σοφίας. Οι τουρκικές αρχές με αφορμή την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ξεκίνησαν τις εργασίες ανάδειξης και αναπαλαίωσης του συγκεκριμένου χώρου που ήταν υπό εγκατάλειψη. Ο γενικός γραμματέας του Πρακτορείου 2010 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Γιλμάζ Κουρχ, τόνισε: «Το Βαπτιστήριο βρισκόταν σε σημείο που ήταν κλειστό για το κοινό. Είναι ένα καλό δείγμα του βυζαντινού πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής. Η κολυμπήθρα είναι γερή και καθαρή, όπως και τότε. Σε λίγο καιρό και οι επισκέπτες του μουσείου μας θα μπορούν να τη βλέπουν». 

 
Πρώτη φορά
Ο πρόεδρος του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, Χαλούκ Ντουρ σούν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το Βαπτιστήριο χρησιμοποιήθηκε για μαζικές βαπτίσεις, κυρίως μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. «Υπήρχαν δίπλα της και σημεία που τοποθετούνταν σταυροί και εικόνες, πιθανότατα αυτά τα κομμάτια εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια τπς εισβολής των Λατίνων», τόνισε ο ίδιος. Ο Χαλούκ Ντουρσούν υπενθύμισε πως πρώτη φορά μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης βγαίνει στο φως της δημοσιότητας αυτό το Βαπτιστήριο. Βέβαια, με την αποκάλυψη αυτή οι Τούρκοι αναμένουν και οικονομικά οφέλη, καθώς ευελπιστούν πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που θα θέλουν να δουν την κολυμπήθρα που έμεινε στο σκοτάδι από το 1453. «Η Αγία Σοφία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια να έχει 2 εκατομμύρια επισκέπτες και το 2010 φτάσαμε στα 3 εκατομμύρια, Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση. Έχω τις επιφυλάξεις μου από αυτή τη μαζική προσέλευση, διότι ο χώρος της Αγίας Σοφίας είναι στενός. Δεν είναι σχεδιασμένη ως μουσείο, είναι ένα μνημείο. Πάντως, με την αποκάλυψη τη σημερινή περιμένουμε κι άλλη αύξηση στους επισκέπτες», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου. Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι περιμένουν την ολοκλήρωση των έργων αναπαλαίωσης στον αυλόγυρο της Αγίας Σοφίας για να ανοίξει και για την επίσκεψη του κοινού το τμήμα που βρίσκεται το Βαπτιστήριο.

πηγή - φωτογραφίες: εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (14.12.2010)Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.