Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εορτασμός Αγίου Ματθαίου στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 16.11.2012

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ματθαίου όπως είχαμε αναφερθεί σε προγενέστερη ανάρτησή μας, βρίσκεται στο πάνω χωριό του Παλιού Χωριού της Σαντορίνης.
Είναι η πρώτη εκκλησιά στη περιοχή του παλιού χωριού η οποία έγινε το 1638, μετά την Παναγία της Επισκοπής η οποία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό (1081 - 1118) κατά το έτος 1115.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε  οι διερχόμενοι κάτοικοι της περιοχής έμεναν σε ψηλότερα και ασφαλή σημεία του νησιού, λόγω των απρόσμενων πειρατικών επιδρομών.
Όμως οι κάτοικοι της περιοχής, για να εκφράσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έπρεπε να έχουν και κάποιο κοινό χώρο λατρείας.
Έτσι λοιπόν, κατέφευγαν στην οικονομικότερη και άμεση λύση, σκάβοντας σπήλαια στα πρανή σημεία της περιοχής, τα οποία  είχαν και τα ανάλογα ευεργετήματα, όπως την παραλλαγή και απόκρυψή τους, από τους εισβολείς  -πειρατές του νησιού.
Ο σημερινός ναός δημιουργήθηκε μετά από 100 χρόνια περίπου, από τον αρχικό υπόσκαφο, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς διπλά και δεξιά του σημερινού, δηλαδή πίσω από το σημερινό καμπαναριό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράσθηκε πανήγυρη από "ψευτοκεφτέδες" ελιές, λόγω της σαρακοστής των Χριστουγέννων και  η οποία συνοδευόταν με ντόπιο σπιτικό  κρασί.
Στη συνέχεια μπορείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα



Πηγή: Αρμενιστής













Πηγή: Αρμενιστής



Κλικ εδώ για τον Εσπερινό Αγίου Ματθαίου στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 15.11.2012






Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ματθαίου στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 16 Νοεμβρίου 2011

 

 

 

 



 Πηγή: Αρμενιστής

 


Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.