Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Εορτασμός Αγίου Γεωργίου του Σιδερή στην Επισκοπή Γωνιά (Πάνω - Παλιό Χωριό) της Σαντορίνης 3.11.2012

Ο Άι Γιώργης ο «Σιδερής» είναι ένα τοπωνύμιο της περιοχής του Παλιού Χωριού της Σαντορίνης
Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συχνά έταζαν το παιδί τους στον Άγιο όταν για κάποιους λόγους ζητούσαν την βοήθειά του
Κατά τη σημερινό εορτασμό έχουμε  την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου.
   Ως εκ τούτου στην περιοχή μας σήμερα γιορτάζουν αρκετοί Γιώργηδες καθώς, και Σιδερήδες ένεκα της τοπικής
τοπωνυμίας του Αγίου Γεωργίου του "Σιδερή".
Έτσι λοιπόν αρκετοί κάτοικοι του νησιού τιμούν τον Άγιο Γεώργιο και κατά την ημέρα αυτή όπου προσέρχονται από διάφορα μέρη για να πάρουν την ευλογία και την χάρη του.
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στο πάνω και τελευταίο σημείο του Πάνω Παλιού Χωριού, με ελάχιστη διαφορά από τον οικισμό του Πύργου.
Μάλιστα, θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, ο δρόμος αυτός που διέρχεται έξω από τον Άι Γιώργη είναι ο πρώτος λιθόστρωτος και σκαλωτός δρόμος που ένωνε τον Πύργο με την Μέσα Γωνιά (ή Παλιό Χωριό) της Σαντορίνης, όπου καθημερινά ανεβοκατέβαιναν οι αγρότες του Πύργου και της Μέσας Γωνιάς με τα παραδοσιακά μεταφορικά τους μέσα της εποχής εκείνης.
   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έγινε η περιφορά των αγίων εικόνων, ακολούθησε η ευλογία της πανήγυρης των προσφερόντων και στη συνέχεια μοιράσθηκε στο εκκλησίασμα.
Η κλασσική πανήγυρη αποτελείτο από «Κουφέτο» αμυγδαλόψιχες και μέλι (επεξεργασμένες με ανάλογο τρόπο ώστε να είναι μαλακό και αφράτο) - τηγανητά ψάρια (γόπες) με δενδρολίβανο (αλισμαρί) σκόρδο, ποτισμένα σε τηγανισμένο ξύδι – σουβλάκι καλαμάκι και άφθονο ντόπιο κρασί!
Στη συνέχεια υπήρχαν και άλλα μεζεδάκια, όπως σαντορινιά λουκάνικα, γούλες με λαρδί, παστές σαρδέλες σε λαδόξυδο με κομμάτια από σκόρδο και μαϊντανό, καπνιστές ρέγγες, και παστό μπακαλιάρο, ελιές και άλλα πολλά.
Το πιο εντυπωσιακό είναι το τεντωμένο σχοινί στο οποίο κρέμαγαν ολόκληρο το παστό φύλο του μπακαλιάρου, καθώς και ολόκληρες καπνιστές ρέγγες, όπου τσιμπολογούσαν και έτρωγαν.
   Στη συνέχεια ακολούθησε η ρίμα του Αγίου Γεωργίου όπου ειπώθηκε από τον συντοπίτη μας Βαγγέλη Συρίγο, αλλά και η ευχάριστη παρέα του μπουζουξή μας  Μανώλη Πρέκα (της Κυριάκας), δίνοντας ένα ιδιαίτερο ρυθμό και κέφι στο χώρο αυτό, όπου μπορείτε να δείτε πιο κάτω από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα 

Δείτε το βίντεο! (από το 11:04 χρονοδιάγραμμα του πιο κάτω βίντεο ξεκινάει η ρίμα του Αγίου Γεωργίου από τον Βαγγέλη Συρίγο....!!!)



Πηγή: Αρμενιστής

Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Σιδερή στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης 3.11.2011

Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου "του Κατεφιού" στο Πύργο της Σαντορίνης 23.4.2012
Κλικ εδώ για να δείτε και να ακούσετε την ρίμα του Αγίου Γεωργίου στο Κατεφιό και γλέντι κατά την ημέρα της γιορτής 23.4.2012











Ακολουθεί ανάλογο φωτογραφικό υλικό από τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Σιδερή 3.11.2012






















Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.