Μεγάλες είναι οι προετοιμασίες που γίνονται κατά τον εορτασμός της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στο πανέμορφο νησί της Αμοργού.
Έτσι λοιπόν αρκετές μέρες πριν τον εορτασμό των Εισοδίων της Παναγίας, δρομολογούνται οι προβλεπόμενες εργασίες που απαιτούνται για το μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνουν στην περιοχή τους κάθε χρόνο.
Μετά την προμήθεια του παστού μπακαλιάρου, ακολουθεί ο τεμαχισμός του και στη συνέχεια η διαδικασία του ξαρμυρίσματος, αλλάζοντας διαδοχικά το νερό του, μέχρι να είναι έτοιμος για την περαιτέρω διαδικασίες του, όπως το τηγάνισμά του, καθώς και το μαγείρεμά του με πατάτες κοκκινιστές.
Ένα άλλο ωραίο έθιμο που έχουν, είναι η κατασκευή του παραδοσιακού παστελιού.
Αυτό μου θυμίζει λίγο τα παιδικά μου χρόνια,
που στην περιοχή μας είχαμε τον Κυρ Λάμπρο που έφτιαχνε το πεντανόστιμο παστέλι, αλλά και τις αρωματικές καραμέλες!!!
Μάζευαν λοιπόν φύλα από τις λεμονιές της περιοχής, τα οποία στη συνέχεια τα έπλεναν και τα στέγνωναν, γιατί πάνω σ΄ αυτά έβαζαν το τεμάχιο του παστελιού σε μέγεθος του φύλου, και το οποίο έπαιρνε το φυσικό άρωμα από το λεμονόφυλο.
Δείτε το βίντεο
Έτσι λοιπόν αρκετές μέρες πριν τον εορτασμό των Εισοδίων της Παναγίας, δρομολογούνται οι προβλεπόμενες εργασίες που απαιτούνται για το μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνουν στην περιοχή τους κάθε χρόνο.
Μετά την προμήθεια του παστού μπακαλιάρου, ακολουθεί ο τεμαχισμός του και στη συνέχεια η διαδικασία του ξαρμυρίσματος, αλλάζοντας διαδοχικά το νερό του, μέχρι να είναι έτοιμος για την περαιτέρω διαδικασίες του, όπως το τηγάνισμά του, καθώς και το μαγείρεμά του με πατάτες κοκκινιστές.
Ένα άλλο ωραίο έθιμο που έχουν, είναι η κατασκευή του παραδοσιακού παστελιού.
Αυτό μου θυμίζει λίγο τα παιδικά μου χρόνια,
που στην περιοχή μας είχαμε τον Κυρ Λάμπρο που έφτιαχνε το πεντανόστιμο παστέλι, αλλά και τις αρωματικές καραμέλες!!!
Μάζευαν λοιπόν φύλα από τις λεμονιές της περιοχής, τα οποία στη συνέχεια τα έπλεναν και τα στέγνωναν, γιατί πάνω σ΄ αυτά έβαζαν το τεμάχιο του παστελιού σε μέγεθος του φύλου, και το οποίο έπαιρνε το φυσικό άρωμα από το λεμονόφυλο.
Την επομένη μέρα έφτιαχναν το παραδοσιακό τους παστέλι και ολοκλήρωναν την όλη διαδικασία του παστελιού.
Πέρα από αυτά στον πανηγυρικό εσπερινό του εορτασμού της Παναγίας έκαναν και φάβα το οποίο προσέφεραν στους προσκυνητές, μετά το πέρας του εσπερινού.
Η Αμοργός έχει ιδιαίτερα πανηγύρια έναντι απ΄ αυτών γνωρίζουμε και κατά την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής του νησιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρα μας.
Πιο κάτω ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Δημήτρη Θεολογίτη, καθώς επίσης και από τον προσωπικό λογαριασμό της κ. Ιωάννας Συνοδινού, και προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα μας.
Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για την ανάλογη συμβολή τους στον τομέα αυτό.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με μαρτυρίες προσκυνητών, ο φετινός εορτασμός (2016) της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έγινε μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και πλήθος κόσμου, τόσο από το νησί της Αμοργού, όσο και από την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, αλλά και από άλλες της επικράτειας.
Πέρα από αυτά στον πανηγυρικό εσπερινό του εορτασμού της Παναγίας έκαναν και φάβα το οποίο προσέφεραν στους προσκυνητές, μετά το πέρας του εσπερινού.
Η Αμοργός έχει ιδιαίτερα πανηγύρια έναντι απ΄ αυτών γνωρίζουμε και κατά την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής του νησιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρα μας.
Πιο κάτω ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Δημήτρη Θεολογίτη, καθώς επίσης και από τον προσωπικό λογαριασμό της κ. Ιωάννας Συνοδινού, και προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα μας.
Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για την ανάλογη συμβολή τους στον τομέα αυτό.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με μαρτυρίες προσκυνητών, ο φετινός εορτασμός (2016) της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έγινε μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και πλήθος κόσμου, τόσο από το νησί της Αμοργού, όσο και από την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, αλλά και από άλλες της επικράτειας.
Η χάρη της Παναγίας να είναι πάντοτε μαζί μας!