Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εορτασμός της Αγίας Άννας στο Βόθωνα της Σαντορίνης 9.12.2011

Γράφει ο Αρμενιστής
Σ΄ όλο το Θηραϊκό λαό είναι γνώστη η εκκλησιά της Αγιάς Άννας (1827) στο Βόθωνα της Σαντορίνης, και την ευλάβονται με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, αλλά για τους κατοίκους της ομώνυμης περιοχής  είναι η πλέον σημαντική εορτή τους.
Μάλιστα η επίκληση και η βοήθεια της Αγίας Άννας για τους κατοίκους της περιοχής είναι τόσο μεγάλη, ώστε την επικαλούνταν ακόμη και στα πιο ιδιαίτερα χόμπι τους, όπως το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών. 

Ακούγοντας ιστορικές αναδρομές από ανθρώπους όπου αρκετοί εξ αυτών έφυγαν από τον κόσμο τούτο μας έλεγαν.....
Κατά την αναμονή τους στη «λίμνη» (είναι πόστο που καρτερούσαν για να παγιδεύσουν τα πουλιά), όταν πέρναγε κάποιο κοπάδι από πουλιά, ιδιαίτερα από φλώρους «φλώρια» και οι πλάνοι που είχαν εκατέρωθεν της περιοχής κελαηδούσαν ασταμάτητα, μέχρι να καθίσει το κοπάδι στα ξερόκλαδα που είχαν βάλει για το σκοπό αυτό.
Τότε η αγωνία τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε ζητούσαν με πόθο την βοήθεια της Αγίας Άννας, αναφέροντας στην τοπική τους διάλεκτο ως εξής: «Αγιά μου Άννα κάτσεμουτα», δηλαδή Αγία Άννα κάνε τα να καθίσουν στο χώρο αυτό.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας και μοιράστηκε πανήγυρη από φασόλες γίγαντες και άφθονο ντόπιο κρασί.

 Ακολουθεί ανάλογο φωτογραφικό υλικό και βίντεο, από το αρχείο του   Αρμενιστή





















Πηγή: Αρμενιστής
 Δείτε τα βίντεο.
 

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.