Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος για τον Γέροντα Παΐσιο και το Άγιον Όρος

Του Γιώργου Θεοχάρη
"Ο π. Παΐσιος είναι ένα αγριοπούλι του Θεού.
Έτσι είναι ο κάθε άγιος. Μια δεξαμενή θεϊκής δυνάμεως και χάριτος." σημειώνει στο agioritikovima.gr ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος που έζησε κοντά στον θεόπνεστο γέροντα για έξι ολόκληρα χρόνια στην καλύβα του στον Αθω.
" Και το Άγιον Όρος είναι μια τεράστια δεξαμενή πίστεως και αγίας ζωής"
συμπληρώνει ο Ιεράρχης.
-Σεβασμιότατε,να πάμε στο Άγιον Όρος, στο οποίο ζήσατε για κάποιο διάστημα. Αλήθεια, υπάρχουν άγιοι; Μάλιστα είχατε μείνει και κοντά στον γέροντα Παΐσιο. Πείτε μας κάποια εμπειρία που ζήσατε με τον θεόπνευστο γέροντα…
Ο π. Παΐσιος είναι ένα αγριοπούλι του Θεού. Έτσι είναι ο κάθε άγιος. Μια δεξαμενή θεϊκής δυνάμεως και χάριτος. Ένας μαγνήτης κάθε πονεμένου και διψασμένου ανθρώπου. Μια εντυπωσιακή επιβεβαίωση της παρουσίας τού Θεού. Μια έκρηξη αγάπης. Ένα πρότυπο θεϊκής εγγύτητας. Μόνος του κρυμμένος από τους ανθρώπους αγκαλιάζει με την αγάπη του όλον τον κόσμο. Πάμφτωχος ο ίδιος πλουτίζει όλους.

-Θα θέλατε στο σημείο αυτό να μας πείτε και λίγα λόγια για το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής που εδώ και επτά χρόνια ποιμαίνετε;

Καλύτερα όχι. Δεν υπάρχει λόγος. Προτιμώ να μην πω τίποτα. Και διότι δεν κάνουμε και μεγάλα πράγματα, αλλά και τα λίγα που κάνει η δεξιά μας δεν υπάρχει λόγος να τα γνωρίζει η αριστερά της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας.

-Ήδη όμως είναι γνωστό ότι από πέρσι λειτουργείτε στα Σπάτα μια πρότυπη αλλά πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας με το όνομα «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Πράγματι, λειτουργεί πιλοτικά υπό την ευθύνη της Μητροπόλεώς μας από τον Μάρτιο του 2010 αυτή η Μονάδα, που σκοπό της έχει να αγκαλιάσει ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον το Νοσοκομείο δεν μπορεί πολλά να προσφέρει. 


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZiyGNoccb-PKbrmV-TC-tNE7ECqAEgU9EPA8y-Riz94NaCoINqJcpSMwfuegmc0jP5lhTLRe70y5bc-fW7lfYLK4pnNAFi8e1t8fIqm4qyw_uSWWIDVZzhFUkfThd1ooGpFl3zNR2aF0/s1600/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82.jpgΔεν χρειάζεστε ιστορίες ούτε δικές μου εμπειρίες. Αυτό που όλοι μας έχουμε ανάγκη είναι η εμπειρία της Εκκλησίας. Και το Άγιον Όρος είναι μια τεράστια δεξαμενή πίστεως και αγίας ζωής. Εκεί αισθάνεται κανείς την πίστη σαν μητρική του διάλεκτο. Εμείς ζούμε την πίστη σαν ξένη γλώσσα. Και αυτό είναι τόσο φυσικό. 
Στην αγιορείτικη κοινωνία οι πολίτες της, οι μοναχοί, είναι έμποροι πνευματικών αγαθών. Έχουν ανταλλάξει τα κοσμικά είδωλα με τα ασκητικά ιδανικά, την αλαζονική λογική με την πίστη, το επιχείρημα με το θαύμα, τον υλικό πλούτο με την ολιγάρκεια και την πτωχεία, τα θεάματα με τις μυστικές οράσεις, τις ανέσεις με τον αγώνα. Είναι φυσικό να είναι άλλου είδους οι καρποί της κοινωνίας αυτής. Άλλο πράγμα η ερημία του κόσμου και άλλο οι οάσεις του Θεού.
Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «ο Άγιος Σάββας» για ασθενείς της περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, εντελώς δωρεάν, προς το παρόν στη βάση της Κατ' Οίκον Φροντίδας και από 1ης Ιουλίου θα λειτουργήσει και Κέντρο Ημέρας. Ίσως σε άλλη ευκαιρία να πούμε περισσότερα.

agioritikovima.gr

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.