Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Όσιος Παΐσιος ο Μέγας και Θεοφόρος +19 Ιουνίου

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΘΕΟΦΟΡΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 19 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Παϊσίου, του Μέγα και Θεοφόρου, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Όσιος Παΐσιος καταγόταν από την Αίγυπτο και γεννήθηκε το 300 μ.Χ. από εύπορους και ευσεβείς γονείς. Ήταν επτά αδέλφια και ο μικρότερος ήταν ο Όσιος Παΐσιος. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του τον ανέθρεψε σύμφωνα με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Σε νεαρή ηλικία ο Όσιος,

πήγε στην έρημο κοντά στον φημισμένο, για την αρετή του Αββά Παμβώ. Με οδηγό αυτόν τον έμπειρο πνευματικό πατέρα, ο Όσιος Παΐσιος απέκτησε πολλές Θείες αρετές. Όταν κοιμήθηκε ο Αββάς Παμβώ, ο Όσιος Παΐσιος αναχώρησε στο δυτικό μέρος της ερήμου και εκεί εγκαταστάθηκε, όπου πλήθος ανθρώπων πήγαιναν σε αυτόν, για να ζητήσουν το δρόμο της σωτηρίας και ν' ακούσουν από το στόμα του λόγια πνευματικά και ψυχωφελή. Όταν πέρασαν τα χρόνια και ο Όσιος έφτασε σε βαθιά γεράματα, τον παρεκάλεσαν πολλοί αδελφοί, ν' αφήσει την έρημο και να πάει στην κοντινότερη πόλη, για να μπορέσουν πολλοί άνθρωποι να ωφεληθούν από τους Άγιους λόγους του... Και έτσι έγινε! Δόθηκε σε πολλούς η ευκαιρία να γνωρίσουν τον δρόμο της σωτηρίας, από τα θεόπνευστα λόγια του Οσίου. Μαθητής του Οσίου, υπήρξε και ο Όσιος Παύλος. Ο Όσιος Παΐσιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο σε προχωρημένη ηλικία.

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁ ἔνσαρκος ἄγγελος, τῶν Μοναστῶν κορωνίς, ὁ ἄσαρκος ἄνθρωπος, τῶν οὐρανῶν οἰκιστής, ὁ θεῖος Παΐσιος, χαίρει τὴ αὐτοῦ μνήμη, σὺν ἠμὶν ἑορτάζων, νέμει τοὶς κοπιώσι, δι' αὐτὸν θεῖον χάριν διὸ ἐν προθυμίᾳ πολλὴ τοῦτον τιμήσωμεν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός




Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.