Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Εορτασμός Αγίων Επτά Παίδων στον κάτω Άη Νικόλα της παραλίας του Καμαριού της Σαντορίνης 4.8.2018

Οι Άγιοι Επτά Παίδες (Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος ή Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός) πέθαναν, και μετά από 200 χρόνια περίπου αναστήθηκαν και εμφανίστηκαν!!!
Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251).
Όταν την εποχή αυτή ξέσπασαν άγριοι διωγμοί κατά των Χριστιανών, οι επτά παίδες μοίρασαν την περιουσία τους στους πτωχούς, εγκατέλειψαν την πόλη και κρύφτηκαν σε μία σπηλιά μέχρι να τελειώσει ο διωγμός. 
Έτσι δεν θα αναγκάζονταν να αρνηθούν την πίστη τους. 
Όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τους πλησίαζαν στο καταφύγιό τους, προσευχήθηκαν στο Θεό κατά την διάρκεια της νύχτας να πεθάνουν για να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους. 
Ο Θεός εισάκουσε τη δέηση τους και το πρωί κοιμήθηκαν χωρίς να ξυπνήσουν. 
Ο βασιλιάς ανακάλυψε την κρυψώνα τους και διέταξε να φραγεί με μία μεγάλη πέτρα η είσοδος της σπηλιάς.
Μετά από 194 χρόνια (περί το 446 μ.Χ.), επί Θεοδοσίου του Μικρού, έκανε την εμφάνισή της στην Έφεσο κάποια αίρεση που δίδασκε κατά της ανάστασης νεκρών. 
Εκείνη, λοιπόν, την εποχή, κάποιο παιδί στην αγορά της Εφέσου αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου, γεγονός ανεξήγητο. 
Ανέκριναν το παιδί, που ήταν ο Iάμβλιχος και τους οδήγησε στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν θαύμα Θεού που αποδείκνυε το αληθές της Αναστάσεως των νεκρών.
   Έτσι λοιπόν ο σημερινός εορτασμός των Αγίων 7 Παίδων έγινε  στον πανάρχαιο και λαξευτό ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει η εικόνα των Αγίων, και βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, όπου καθημερινά λούζεται από τα καταγάλανα  νερά του Αιγαίου, σβήνοντας αρμονικά στην κοσμοπολίτικη παραλία του Καμαριού.
Ο αναφερόμενος ναός είναι και αυτός του Αγίου Νικολάου, έναντι του πιο πάνω ναού, και είναι αφιερωμένος στην ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, όπου  τα θυρανοίξια έγιναν το 2008 περίπου, αλλά όπως προείπαμε είναι ένας παλιός ναός, ο οποίος είχε σφραγισθεί από παλιά χωρίς να γνωρίζει η τοπική μας κοινωνία την ύπαρξή του.
Φημολογείται ότι ναός αυτός λειτουργούσε σε παλαιότερες  χρονολογικές περιόδους, όμως κάποτε και κάτω από αντίξοες φυσικές συνθήκες, οι κάτοικοι της περιοχής, για να μη βεβηλωθεί ο ιερός χώρος του ναού από την επερχόμενη θεομηνία, όπως η Αγία Τράπεζα κ.τ.λ, έτσι πρόλαβαν και έκλεισαν ερμητικά τον ναό με κτιστές πέτρες, ο οποίος παρέμεινε κλειστός  μέχρι και το 2008 περίπου.
  Όμως, από τα παιδικά μας χρόνια θυμόμαστε ότι στα 2/3 του χώρου αυτού και δυτικά, υπήρχε μια υδατοδεξαμενή νερού (στέρνα) όπου μετέπειτα με το άνοιγμα του υπολοίπου τυφλού τοιχίου, σημερινού τόξου,  έχουμε τον υφιστάμενο  ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος εορτάζει την ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του αναφερόμενου Αγίου στις +20 Μαΐου.
Η περιέργεια ορισμένων κατοίκων για το υπόλοιπο τυφλό μέρος της πέτρινης τοιχοποιίας και  από κάποιες ενέργειες των τοπικών παραγόντων διαπιστώθηκε η ύπαρξή του.
Συχνά - πυκνά και ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο, διαπιστώνει κανείς την ύπαρξη παγιδευμένου νερού, στο ανισόπεδο και βραχώδη δάπεδό του ναού.
Η Θεία Λειτουργία έγινε μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, αλλά και υπό των αλλεπάλληλων παφλασμών των κυμάτων, που χτύπαγαν, τόσο τα βράχια του ναού, όσο και το "φρύδι¨ της αμμουδιάς!
Κυριαρχούσε ένα "φυσικό" ηρεμιστικό ισοκράτημα, καθ΄ όλη την διάρκεια της όλης σημερινής υμνολογίας!
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό στην περιοχή του Καμαριού, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο!!!


Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης   

Πηγή: ΑρμενιστήςΠηγή: Αρμενιστής

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Χριστοφόρου, Αγίου Νικολάου ο εν Βουνένοις, Προφήτου Ησαΐου, απόδοση εορτής της Μεσοπεντηκοστής στον κάτω Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην παραλία Καμαριού της Σαντορίνης 9.5.2018


 

 

Κλικ εδώ. Μεθεόρτιος Εσπερινός Ανακομιδής & Μετακομιδής Ιερού Λειψάνου Αγίου Νικολάου & Εσπερινός Αγίων Κων/νου & Ελένης στην παραλία Καμαριού Σαντορίνης 20.5.2016 

 

 

 

 

 

 


 

 

Κλικ εδώ για το Γραφικό Ξωκλήσι του κάτω Άι Νικόλα στην παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης


 

 


 
Κλικ εδώ. Η παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης 6.4.2016

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίων Επτά Παίδων στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 3.8.2016


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίων Επτά Παίδων στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 3 & 4.8.2014 

 

 


 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίων 7 Παίδων στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης 3 & 4 Αυγούστου 2013
  Λειτουργία στους Αγίους 7 Παίδες, στη Καλτνέρα της Σαντορίνης κλικ εδώ


 

Κλικ εδώ για φωτογραφίες από το μικρό ξωκλήσι των Αγίων 7 παίδων, καρφωμένο στα σπλάχνα της Σαντορίνης  

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης   

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.