Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Σπυριδώνου στο Εμπορείο Σαντορίνης 12.12.2016

Την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Σπυριδώνου είχαμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου  στον ομώνυμο ενοριακό ναό, ο οποίος επαναλειτούργησε 
μετά από σειρά ετών λόγω των εργασιών που έγιναν κατά την ανακαίνιση του.

 Ο εορτασμός έγινε μέσα σε πλήθος κόσμου, χοροσταντούντος του   Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου.
  Παράλληλα όμως είχαμε την τιμή και την χαρά να παρευρίσκεται ο Γέροντας Αγιοταφίτης της Ιεράς Μονής του Φρέατος του Ιακώβ Π. Ιουστίνος.
Ο ιερός ενοριακός ναός του Αγίου Σπυριδώνου, βρίσκεται μέσα στον οικισμό του Εμπορείου της Σαντορίνης και κάτω από το Καστέλι της περιοχής όπου μέσα σ΄ αυτό βρίσκεται ο παλιός και πανέμορφος Ι.Ν της Παναγιάς της Μεσανής.
 Μετά την Θεία Λειτουργία ευλογήθηκε η καθιερωμένη  πανήγυρη από κοφτό μακαρονάκι με σουπιές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στα παραδοσιακά και γραφικά στενά δρομάκια του Εμπορείου, συλλιτανευόντων από πλήθος πιστών, περνώντας διαδοχικά από τον Ιερό ναό της Μεταφορφώσεως του Σωτήροςτον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, τον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου (2004), με την ολοκλήρωσή της, στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυριδώνου.
Στο τέλος μοιράσθηκε η προαναφερόμενη πανήγυρη με ντόπιο κρασί!Ο αναφερόμενος ναός χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Επρόκειτο για μονόκλιτη βασιλική η οποία μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1956, εξαιτίας του οποίου υπέστη βλάβες, και συγκεκριμένα το έτος 1964 διευρύνθηκε βόρεια και νότια με αποτέλεσμα ο ναός να αποκτήσει εσωτερικά σταυροειδές σχήμα.
Τότε ήταν που κάτοικοι του Εμπορείου αφιέρωσαν οικήματα στο ναό ευρισκόμενα στη νότια πλευρά του κάτω από το Καστέλι, μπροστά από την τωρινή κύρια είσοδο, προκειμένου να δημιουργηθεί ο αύλειος αμφιθεατρικός χώρος του ναού, πού σήμερα συχνά πυκνά παραχωρείται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής!

Η εξωτερική επισκευή του ιερού ναού (αφαίρεση όλων των επιχρισμάτων και τοποθέτηση νέων) μαζί με την ανοικοδόμηση του νέου κωδωνοστασίου του έγιναν το έτος 2009. 
Προ διετίας ξεκίνησε η εσωτερική επισκευή (αφαίρεση όλων των επιχρισμάτων, τοποθέτηση νέων, μαρμαρόστρωση δαπέδου, διεύρυνση Ιερού Βήματος, συντήρηση τέμπλου και φορητών εικόνων) η οποία και ολοκληρώθηκε και ταυτόχρονα ο ναός απέκτησε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό του.
Οι προαναφερόμενες εργασίες κατά την περίοδο αυτή, έγιναν με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι για την πλήρη αποπεράτωσή του.
Όμως το τελικό αποτέλεσμα των όλων εργασιών του ναού, αφήνει άφωνο το κοινό από την εικόνα που εισπράτει!
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε από την ιστοσελίδα μας, ανάλογα στιγμιότυπα από τον εορτασμό του Αγίου Σπυριδώνου.
 
Δείτε το βίντεο!
Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!

Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Σπυριδώνου στο Εμπορείο Σαντορίνης 11.12.2016


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Σπυριδώνου στο Εμπορείο Σαντορίνης 12.12.2015

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Σπυριδώνου στο Εμπορείο Σαντορίνης 12.12.2014 


 

 


 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Σπυρίδωνα στο Εμπορείο της Σαντορίνης 11 & 12.12.2012

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Σπυρίδωνα στον Πύργο της Σαντορίνης 11 & 12.12.2012

 
Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Σπυρίδωνα στη Μεσαριά της Σαντορίνης 12.12.2012

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη


Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.